“Κλικ” στις ωραιότερες στιγμές της ζωής μας

arte cinematica baptism (1)Εκτός από ιερές στιγμές που σημαδεύουν για πάντα τη ζωή μας, ο γάμος και η βάφτιση είναι σημαντικά κοινωνικά γεγονότα. Η προετοιμασία τους γίνεται από όλους με ιδιαίτερη αγάπη και προσοχή γιατί αποτελούν μυστήρια που επιθυμούμε να είναι μοναδικά. Για να καταγραφούν για πάντα στη μνήμη μας και οι μοναδικές τους εικόνες να μην ξεθωριάσουν ποτέ, είναι σημαντικό να διαλέξουμε σωστά τους ανθρώπους που θα αναλάβουν να τα απαθανατίσουν. Τι πρέπει να προσέξουμε; Ποιες μικρές λεπτομέρειες θα εγγυηθούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν κινηματογραφικό; Ρωτήσαμε δύο ειδικούς με μεγάλη εμπειρία και εντυπωσιακά δείγματα δουλειάς.

Η αισθητική των εικόνων και του βίντεο για το γάμο και τη βάφτιση έχει αλλάξει; Η Arte Cinematica παρουσιάζει ένα πιο κινηματογραφικό στιλ.
Προσπαθούμε να υιοθετήσουμε μια ενιαία αισθητική προσέγγιση στην εικόνα προκειμένου να αφηγηθούμε δημιουργικά τη στιγμή χωρίς όμως να φλυαρούμε προκειμένου να διατηρήσουμε αμείωτη την προσοχή του θεατή μέχρι το τέλος.
Οι περισσότερες φωτογραφικές ομάδες του κλάδου, ακόμη και οι πιο αξιόλογες, προσεγγίζουν το θέμα δίνοντας έμφαση στο φωτογραφικό σκέλος της κάλυψης. Δείχνουν όμως να παραμελούν το κομμάτι του βίντεο το οποίο πολλές φορές δε συμβαδίζει αισθητικά με τη φωτογραφία.
Στην Arte Cinematica δίνουμε μεγάλο βάρος στη φωτογραφία και στο βίντεο (το οποίο εξάλλου είναι κινούμενη φωτογραφία). Χρησιμοποιούμε ενιαία προσέγγιση στο φωτισμό ο οποίος επί το πλείστον είναι φυσικός, προκειμένου να μεταφερθεί η ατμόσφαιρα και ο χαρακτήρας της εικόνας της στιγμής, ανάλογα πάντα με την περίσταση. Η καταγραφή του βίντεο γίνεται μέσα από πολλές κάμερες (τουλάχιστον 3) επιχειρώντας ακόμη και τις πιο περίεργες γωνίες λήψης.

arte cinematica baptism (2)
Η σκηνοθεσία μιας ιστορίας, μέσα στην κάθε ημέρα, το δυναμικό-κινηματογραφικό μοντάζ και η καλλιτεχνική επεξεργασία των φωτογραφιών οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα το οποίο φιλοδοξούμε να διηγείται χωρίς να κουράζει και να είναι καλλιτεχνικά δημιουργικό χωρίς να πέφτει στην παγίδα του κιτς. Προτείνουμε επίσης νέες ιδέες, όπως το ηλεκτρονικό προσκλητήριο γάμου, όπου το ζευγάρι μέσα από ένα σύντομο βίντεο κλιπ βασισμένο σε σενάριο καταλήγει να προσκαλέσει στο γάμο. Για τους «προχωρημένους» τα προσκλητήρια μπορούν να γίνουν (και) μέσω διαδικτύου, δίνοντας ένα νέο χαρακτήρα πολυμέσων στην προετοιμασία του γάμου.

Βίντεο Βάφτισης

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Θα μας πεις πώς αποφασίζετε το στιλ του γυρίσματος;
Πολλές φορές χρησιμοποιούνται κινηματογραφικοί φακοί εποχής, συχνά δυσεύρετοι, οι οποίοι δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην πρωτογενή εικόνα, κάτι το οποίο δε μπορεί να μιμηθεί κανένα λογισμικό επεξεργασίας εικόνας. Χρησιμοποιείται επίσης πλήρης εξοπλισμός για τη δημιουργική καταγραφή των λήψεων (γερανός, steadicam, slider, κλπ.), χωρίς όμως αυτό να αποτελεί επίδειξη χρήσης του εξοπλισμού ή να απασχολεί το ζευγάρι η ενοικίαση ενός γερανού, ελικοπτέρου, slider, ή τι ακριβώς κάνουν αυτά. Το καθετί χρησιμοποιείται εκεί που χρειάζεται και όπως χρειάζεται.

Τι σας εμπνέει; Τι σας οδηγεί στο ύφος που τελικά θα κρατήσετε;
Μέσα από τις συναντήσεις που κάνουμε με το ζευγάρι προσπαθούμε να γνωριστούμε καλύτερα, να καταλάβουμε τι τους ταιριάζει περισσότερο και να συμφωνήσουμε μαζί τους το ύφος. Άλλες φορές χιουμοριστικό στα όρια της παρωδίας, άλλες φορές πιο ρομαντικό, ανάλογα με αυτό που υποδεικνύει η περίσταση.
Συνήθως, προτείνουμε στο ζευγάρι ένα μικρό σενάριο προκειμένου η ημέρα να κινηθεί γύρω από μια κεντρική ιστορία που να τους εκφράζει, και να χρωματίζει το τελικό αποτέλεσμα. Έχει τύχει ζευγάρια που δηλώνουν αρχικά συνεσταλμένα και ντροπαλά ως προς τις κάμερες, να μεταμορφώνονται σε εξαιρετικούς πρωταγωνιστές μπροστά από το φακό. Όλα αυτά επιτυγχάνονται χάρη στο καλό κλίμα που προσπαθούμε να μεταφέρουμε.

225645_447936618614289_164807898_n

Τι ζητάτε από τους συμμετέχοντες, το ζευγάρι, τους συγγενείς, τους κουμπάρους;
Πάνω από όλα να προσπαθήσουν να αισθάνονται άνετα και να διασκεδάσουν αυθόρμητα. Τα μέρη των λήψεων που αφορούν το σενάριο, ή τις μίνι συνεντεύξεις γίνονται και αυτά μέρος της διασκέδασης.
Ως επί το πλείστον, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας οι κάμερές μας προσπαθούν διακριτικά να ψάξουν το κάδρο, το γεγονός και το στιγμιότυπο και να το απαθανατίσουν, και όχι να στήσουν οι ίδιες το γεγονός.

Τι μπορεί να πάει στραβά;
Σε μια ημέρα όπου όλα εκτυλίσσονται σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να προκύψει κάθε είδους απρόοπτο, οπότε και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε όλο το setup χωρίς να μειώσουμε καθόλου τη ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Το μοντάζ έχει κυρίαρχο ρόλο; Ανατρέπει τα πάντα, τη σειρά, την ταχύτητα…
Έχει παρατηρηθεί ότι ο μέσος χρόνος όπου ένας θεατής παρακολουθεί κάτι με ενδιαφέρον είναι της τάξης του 1’ λεπτού. Στη συνέχεια διάφορα ερεθίσματα πρέπει να κρατήσουν αμείωτη την προσοχή του. Αυτό προσπαθούμε να το επιτύχουμε με δυναμικές εναλλαγές στο μοντάζ, προκειμένου να διηγηθούμε όλη την ιστορία, χωρίς παραλειπόμενα, αλλά και χωρίς φλυαρία. Η ιστορία μπορεί να ξεκινήσει από το τέλος. Ακριβώς όπως σε ένα κινηματογραφικό έργο.
Τα βίντεο κλιπ μας για την ημέρα ενός μυστηρίου δεν ξεπερνούν τα 5-15 λεπτά. Είναι κάτι το οποίο συμβαδίζει με τη διεθνή τάση, αλλά και κάτι το οποίο αν και στην αρχή ξενίζει το ζευγάρι, στο τέλος τους βοηθά να δουν το βίντεο περισσότερες φορές και να το αγαπήσουν πιο πολύ.

936700_449239065150711_165025767_n
Πόσες ώρες γυρισμάτων και μοντάζ απαιτούνται;
Τα πολύωρα γυρίσματα ξεκινούν από την προετοιμασία στο σπίτι και καταλήγουν αργά μετά τη δεξίωση ή το γλέντι που ακολουθεί. Το μοντάζ και η καλλιτεχνική επεξεργασία των φωτογραφιών είναι κάτι το οποίο απαιτεί ακόμη περισσότερο χρόνο. Για παράδειγμα, για να μονταριστεί ένα σύντομο τρέιλερ 45 δευτερολέπτων, μπορεί να απαιτηθούν ακόμη και 8-10 ώρες μοντάζ!

Αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο όμως είναι εφικτό να επιλέξει κάποιος κάτι τόσο ιδιαίτερο;
Η επιλογή πρέπει να γίνεται κυρίως με αισθητικά κριτήρια και μετά με οικονομικά. Φιλοδοξούμε όμως να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο περισσότερα ζευγάρια γίνεται να συνεργαστούμε, δεδομένης και της δυσμενούς περιόδου που διανύουμε. Κατά συνέπεια προσπαθούμε να συγκρατήσουμε το κόστος σε όσο γίνεται πιο ανταγωνιστικά επίπεδα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Πιστεύουμε ότι μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας www.artecinematica.com και ένα ραντεβού μαζί μας στο στούντιο για να σας λυθούν όλες οι απορίες, θα σας πείσουν γιαυτό.

arte cinematica baptism (3)ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΒΑΦΤΙΣΗ από την ArteCinematica και το Infokids:

Για όσα ζευγάρια κλείσουν τη φωτογραφική και κινηματογραφική κάλυψη της βάφτισής τους με την ArteCinematica μέχρι και τις 30 Απριλίου αναφέροντας ότι προέρχονται από το site του Infokids, σας προσφέρουμε εντελώς δωρεάν το exclusive βιβλίο ευχών (δώρο αξίας 375€). Η προσφορά περιλαμβάνει: τη φωτογράφιση του μικρού σας στο στούντιο, την επεξεργασία και το ρετούς φωτογραφιών, το artwork και την εκτύπωση ψηφιακού άλμπουμ διάστασης 25x25 (σκληρό εξώφυλλο, σελίδες offset) με 20 σαλόνια, με κενά μεταξύ των φωτογραφιών για τις ευχές των καλεσμένων σας προς το νεοφώτιστο.

Σημειώνεται ότι η φωτογράφιση θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 1 μήνα πριν τη βάφτιση.

arte cinematica baptism (6)