Κλιματισμός στο παιδικό δωμάτιο: Δροσίστε τα παιδιά με ασφάλεια

Είναι το μεγάλο βάσανο του καλοκαιριού για όλους τους γονείς που έχουν μωρά ή μικρά παιδιά: Πώς θα κρατήσουν μακριά τους τη ζέστη, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η υγεία τους;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δροσίσει ένας χώρος από τη χρήση του κλιματιστικού

Το κλιματιστικό μπορεί να είναι στο χωλ έξω από το βρεφικό δωμάτιο ή σε άλλο χώρο και έμμεσα να έρχεται η δροσιά στο δωμάτιο του βρέφους. Το ίδιο άλλωστε ενδείκνυται και για τα μεγαλύτερα βρέφη όπως και για τα νήπια και τα μικρά παιδιά.

Όσον αφορά στους μικροοργανισμούς που κρύβονται στα φίλτρα του, δεν έχετε τίποτε να φοβάστε, αν φροντίζετε να τα πλένετε συχνά (1 φορά τον μήνα) και αν καλείτε έναν τεχνικό για συντήρηση των μονάδων σας στην αρχή της κάθε σεζόν.

Ειδικά για τα φίλτρα, είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή κλιματιστικού από την αρχή. Υπάρχουν μονάδες με φίλτρα υψηλής απορρόφησης ρύπων και με ειδικούς ιονιστές ατμόσφαιρας.

Αν έχετε παλιό κλιματιστικό, καλό θα ήταν να το αλλάξετε με ένα τελευταίας τεχνολογίας DC Inverter για σταθερή θερμοκρασία χώρου, με ιονιστή και ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα.

Επίσης, καλό είναι, σε τακτά διαστήματα, να κλείνετε το κλιματιστικό και να ανοίγετε για 3-4 λεπτά όλες τις πόρτες ώστε να αερίζεται καλά ο χώρος.

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο χώρος θα πρέπει να έχει μία αίσθηση δροσιάς και όχι έντονο κρύο, ρυθμίστε λοιπόν το κλιματιστικό στους 27-28 βαθμούς και ποτέ παρακάτω. Εάν όμως η εξωτερική θερμοκρασία βρίσκεται σε ακραίους βαθμούς π.χ. 42, τότε ρυθμίστε το στους 30 για καλύτερη απόδοση και υγιεινότερες συνθήκες.

Ένας βασικός κανόνας είναι η ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας 10-12 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με την εξωτερική+ για ένα υγιεινό περιβάλλον οικονομικά.

Οι περσίδες πρέπει να είναι στραμμένες προς το πάτωμα ή το μέσο ύψος του δωματίου και οπωσδήποτε να μην «χτυπούν» τον αέρα επάνω σε καναπέδες, κρεβάτια και καθίσματα που χρησιμοποιούμε, ώστε να μην μας χτυπά ειδικά ο ψυχρός αέρας απευθείας.

Αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες ασφαλείας, τότε το κλιματιστικό όχι μόνο θα είναι εντελώς ακίνδυνο για τα παιδιά σας, αλλά θα τα προστατεύει από τον ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο της θερμοπληξίας.

Σε ποια θερμοκρασία βάζω το κλιματιστικό όταν έξω έχει καύσωνα – Τι αποφεύγω να κάνω

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις συνθήκες καύσωνα, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Παράλληλα, λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.

Τέλος, κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.

Τι αποφεύγουμε:

  • Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
  • Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.
  • Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).

Διαβάστε επίσης:

Αλλεργία στα κουνούπια: Όσα πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο Skeeter που “προτιμά” τα παιδιά

5 σκέψεις που κάνει κάθε έγκυος όταν έχει καύσωνα

ΜΗΝ κάνετε αυτό το λάθος με την πετσέτα όταν σκουπίζετε το παιδί μετά το μπάνιο – Δασκάλα κολύμβησης προειδοποιεί

“Αγαπητοί γονείς, η εξόρμηση στην παραλία με τα παιδιά μου είναι ένας εφιάλτης και σε καμία περίπτωση δεν την απολαμβάνω”