Αρχική Infokids Υγεία Κνίδωση, μια δερματική ασθένεια με τεράστια ψυχολογική πίεση στους ασθενείς

Κνίδωση, μια δερματική ασθένεια με τεράστια ψυχολογική πίεση στους ασθενείς

Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση (ΧΑΚ) είναι η πιο συχνή μορφή της χρόνιας κνίδωσης (όταν η κνίδωση διαρκεί πάνω από 6 εβδομάδες) και η συχνότητά της είναι 0.5–1.0% στον γενικό πληθυσμό. Είναι 2 φορές πιο συχνή στις γυναίκεςκαι πιο συχνά εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 20-40 ετών. Οι ασθενείς προσβάλλονται από τη νόσο στα πιο παραγωγικά τους χρόνια και η ποιότητα ζωής τους επιβαρύνεται σημαντικά δυσκολεύοντας την καθημερινότητα τους. Η κακή ποιότητα ύπνου και το κνησμώδες δέρμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς με ΧΑΚ να παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση στη δουλειά τους, ενώ παράλληλα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος.   Σήμερα, περίπου οι μισοί ασθενείς με κνίδωση επιτυγχάνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με τις καθιερωμένες θεραπείες, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούν λύση σε νεότερες πιο εξελιγμένες θεραπείες.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κος Δημήτριος Βούρδας, Αλλεργιολόγος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας: «Η Κνίδωση είναι μια από τις πιο συχνές σοβαρές δερματικές νόσους, η οποία χαρακτηρίζεται από βλάβες στο δέρμα, όπως είναι οι πομφοί ή και το αγγειοοίδημα και συχνά συνοδεύεται από ερυθρότητα και κνησμό. Πρόκειται για ένα νόσημα μη μεταδοτικό και μη απειλητικό για τη ζωή, όπως και η ψωρίαση. Επιφέρει ωστόσο τεράστια ψυχολογική πίεση στους ασθενείς καθώς συχνά, η λανθασμένη ή ελλιπής ενημέρωση, οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και σε μια επιβαρυμένη ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών».

 
Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κνίδωσης (1η Οκτωβρίου), η Novartis μέσω της εκστρατείας «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας – Skin to live in» ενημέρωσε το κοινό για τα δερματικά νοσήματα αναδεικνύοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης με μία σειρά δράσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Την 1η Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σε πάνω από 1.700 άτομα για τα δερματικά μη-μεταδοτικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση και η κνίδωση σε ειδικό περίπτερο της εκστρατείας στον πεζόδρομο της Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν δράσεις που υπογράμμιζαν την απομόνωση των ασθενών με δερματικά νοσήματα. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τα νοσήματα αυτά και η ενημέρωση τους για τη μη μεταδοτική τους φύση.

Την ίδια ημέρα, μέρος της πρωτοποριακής έκθεσης φωτογραφίας «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» με γνωστές προσωπικότητες, καθώς και ασθενείς με κνίδωση και ψωρίαση, φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του TEDx Academy, όπου η Novartis Hellas ήταν χορηγός. Οι επισκέπτες «βίωσαν» τα συμπτώματα της κνίδωσης και της ψωρίασης μέσω ειδικών γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, τα οποία τους βοήθησαν να αντιληφθούν την εμφάνιση και την ψυχολογία ενός ασθενή με χρόνιο δερματικό μη μεταδοτικό νόσημα.
Παράλληλα, η έκθεση θα φιλοξενείται στο Μέγαρο Λυκιαρδοπούλου, από 1-10 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, αθλητικού και δημοσιογραφικού κόσμου, μαζί με ασθενείς με ψωρίαση και κνίδωση, φωτογραφιζόμενες από την καταξιωμένη φωτογράφο Ρούλα Ρέβη..

H εκστρατεία «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας – Skin to live in» αποτελεί μία πρωτοβουλία της Novartis Hellas που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και φέρει τη στήριξη του Σωματείου Ασθενών με Ψωρίαση «Καλυψώ». Στόχος της εκστρατείας, εκτός από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, είναι η ενθάρρυνση των ασθενών να αποκαλύψουν το δέρμα τους. Κύριο μήνυμα της έκθεσης φωτογραφίας είναι η ανάγκη αποστιγματοποίησης των σοβαρών παθήσεων του δέρματος, καθώς πρόκειται για νοσήματα μη μεταδοτικά, που λόγω της λανθασμένης ή ελλιπούς ενημέρωσης μπορεί να οδηγήσουν στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σήμερα, περίπου οι μισοί ασθενείς με κνίδωση επιτυγχάνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με τις καθιερωμένες θεραπείες, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούν ακόμα λύση.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Novartis Hellas, Φωτεινή Μπαμπανάρα: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η εκστρατεία «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» για άλλη μια φορά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κνίδωσης, καταφέρνει και πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων που μοναδικό στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό, να μάθουν τα μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση και η κνίδωση και να αγκαλιάσουν τους ασθενείς χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Η Novartis βρίσκεται πάντα κοντά στους Έλληνες ασθενείς, θέλοντας να τους προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση για μια καλύτερη ζωή».

Η έκθεση φωτογραφίας «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» θα παραμείνει στο Μέγαρο Λυκιαρδοπούλου (Αμαλίας 36) μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Συμπτώματα της νόσου

Κνησμός
Οίδημα της επιφάνειας του δέρματος σε ερυθρούς ή στο χρώμα του δέρματος πομφούς, με περιγεγραμμένα όρια

Οι πομφοί μπορεί να γίνουν μεγαλύτεροι, να εξαπλωθούν και να συνενωθούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας μεγάλες περιοχές επίπεδου, επηρμένου δέρματος.
Μπορούν επίσης να αλλάξουν μορφή, να εξαφανιστούν και να επανεμφανιστούν μέσα σε λεπτά ή ώρες.

Οι πομφοί τείνουν να εκδηλώνονται ξαφνικά και φεύγουν γρήγορα. Όταν πιέζετε το κέντρο ενός κόκκινου πομφού, αυτό γίνεται άσπρο. Αυτό καλείτε αποχρωματισμός.

Αντιμετώπιση

Αντιμετώπιση μπορεί να μην απαιτείται, εάν η κνίδωση είναι ήπια. Πιθανότατα θα εξαφανιστεί αυθόρμητα.

Για τη μείωση του κνησμού και του οιδήματος:

  • Αποφύγετε το καυτό μπάνιο ή ντους.
  • Αποφύγετε να ερεθίζετε την περιοχή με στενά ρούχα.
  • Πάρτε αντισταμινικά. Η διφαινυδραμίνη θεωρείται ιδιαιτέρως αποτελεσματική.
  • Εάν η αντίδραση είναι σοβαρή, ιδιαίτερα εάν το οίδημα αφορά το λαιμό σας, μπορεί να έχετε ανάγκη μια επείγουσα ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνη) ή στεροειδών. Κνίδωση στο λαιμό μπορεί να αποφράξει τον αεραγωγό, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή.

Πρόγνωση
Η κνίδωση μπορεί να είναι δυσάρεστη, αλλά γενικά είναι αβλαβής και εξαφανίζεται από μόνη της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ακριβές αίτιο της κνίδωσης δεν δύναται να αναγνωριστεί.

  • Πιθανές Επιπλοκές
  • Αναφυλαξία (μια απειλητική για τη ζωή, αλλεργική αντίδραση που αφορά όλο το σώμα, και προκαλεί δύσπνοια)
  • Οίδημα στο λαιμό μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή απόφραξη του αεραγωγού

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.