Κοινό υπνοδωμάτιο: Είναι επικίνδυνο για το μωρό και το μεγαλύτερο αδερφάκι;

sf-sister-and-baby-brotherΗ άφιξη του νέου μωρού στο σπίτι μπορεί να διαταράξει όχι μόνο τη δική σας ρουτίνα, αλλά και του μεγαλύτερου παιδιού σας.

Είτε είναι ενθουσιασμένο είτε αγανακτισμένο με το νέο του αδερφάκι, το να αφήσετε τα δύο παιδιά να μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο δεν αποτελεί σοφή επιλογή. Αφενός γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο για το μωρό και αφετέρου γιατί μπορεί να προκαλέσει την απογοήτευση του μεγαλύτερου παιδιού, που θα πρέπει να δώσει χώρο στο μωρό και να υποστεί πολλές άγρυπνες νύχτες.

  • Μερικές φορές δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο σπίτι, ώστε τα δύο παιδιά να έχουν ξεχωριστά υπνοδωμάτια. Εάν πρέπει να βάλετε το μεγάλο παιδί και το μωρό στο ίδιο δωμάτιο, βεβαιωθείτε ότι το καθένα θα έχει το δικό του κρεβάτι. Αφήνοντας το παιδί και το βρέφος να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι, αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βρέφη που πέθαναν από το σύνδρομο είχαν 5,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να μοιράζονται το κρεβάτι τους παρά να κοιμούνται μόνα.
  • Τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν πάντα τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τις πράξεις τους. Θα μπορούσε, λοιπόν, το μεγάλο παιδί σας να βλάψει το μωρό, ενώ στην πραγματικότητα θέλει να το φροντίσει. Για παράδειγμα, σε μια προσπάθεια να σκεπάσει το μωρό για να μην κρυώνει, θα μπορούσε να βάλει μια κουβέρτα στην κούνια του, η οποία όμως ελοχεύει σοβαρό κίνδυνο ασφυξίας για το βρέφος.
  • Όταν το μωρό αρχίζει να έχει ανάγκη από παιχνίδι, το κοινόχρηστο δωμάτιο μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μέρος. Τα παιχνίδια που είναι ασφαλή για το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να είναι επικίνδυνα για το μωρό σας. Πρέπει πάντα να επιβλέπετε τα παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ειδικά όταν το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει και να έχει πρόσβαση σε παιχνίδια με μικρά κομμάτια ή αιχμηρές γωνίες που μπορεί να του προκαλέσουν πνιγμό ή να βλάψουν τα μάτια του αντίστοιχα.
  • Το κλάμα του μωρού κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να μην είναι απαραίτητα επικίνδυνο για εκείνο, όμως μπορεί να ξυπνήσει επανειλημμένα το μεγάλο παιδί σας, προκαλώντας του ανησυχία και λήθαργο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην προσπάθεια σας να ηρεμήσετε το παιδί και ταυτόχρονα να ασχοληθείτε με το βρέφος σας. Ένας τρόπος για να τα καταφέρετε είναι να κρατήσετε το μωρό στο υπνοδωμάτιο σας μέσα σε κούνια ή στο καλαθάκι του, μέχρι να αρχίσει να κοιμάται για 5-6 ώρες συνεχόμενα μέσα σε ένα βράδυ, πράγμα το οποίο συχνά συμβαίνει περίπου στους 4 πρώτους μήνες.