- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Κολύμπι στις ακτές της Αττικής μετά την πετρελαιοκηλίδα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ο ζεστός καιρός του περασμένου σαββατοκύριακου, οδήγησε εκατοντάδες Αθηναίους στις παραλίες της Αττικής, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι (μικροί και μεγάλοι) που τόλμησαν μια βουτιά στα -παγωμένα ακόμα- νερά.

Γεμάτες ήταν οι ακτές και στις περιοχές που τον περασμένο Σεπτέμβριο επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα του «Αγία Ζώνη ΙΙ», η οποία επηρέασε ολόκληρο τον Σαρωνικό. Είναι, όμως, το κολύμπι στα νότια της Αττικής ασφαλές για εμάς και τα παιδιά μας;

Πριν από 7 περίπου μήνες, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είχε απαγορεύσει την κολύμβηση σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα. Η απόφαση, πιο συγκεκριμένα, είχε ως εξής:

«απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω»:

  1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.
  2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».
  3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.
  4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
  5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.
  6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας.
  7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, με  νεώτερη ανακοίνωσή του, ο κ. Ξάνθος έδωσε το πράσινο φως και το κολύμπι στις παραπάνω ακτές κρίθηκε ξανά ασφαλές: «Μετά την έκδοση της εν λόγω Απόφασης καταργείται το σύνολο των απαγορεύσεων κολύμβησης σε θαλάσσια ύδατα περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, που είχαν επιβληθεί μετά τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου το Σεπτέμβριο του 2017 και ισχύουν πλέον οι διατάξεις της αρχικής Υπουργικής Απόφασης  με θέμα: «Τμήματα ακτών της Περιφέρειας Αττικής, στα οποία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση» (με α.π. Γ1δ/Γ.Π.οικ. 53794/12.7.2017 ΑΔΑ 6ΑΞΖ465ΦΥΟ-ΒΒ7)» Δείτε τις ακριβείς διατάξεις εδώ [2].

Άρα, κολυμπάμε ελεύθερα;

Δεν είναι λίγοι, πάντως, και αυτοί που ακόμα διστάζουν να κολυμπήσουν στις παραλίες των νοτίων προαστίων, ίσως λαμβάνοντας υπ’όψιν την ανακοίνωση που είχε βγάλει η Greenpeace τις ημέρες της βύθισης του «Αγία Ζώνη ΙΙ», σύμφωνα με την οποία:

«Θα πρέπει να είναι σαφές ότι, ως γενική αρχή, από τη στιγμή που πέφτει πετρέλαιο στη θάλασσα η ολική ανάκτησή του είναι αδύνατη. Σκοπός είναι η γρήγορη αντιμετώπιση του ατυχήματος και η προσπάθεια ανάκτησης όσο μεγαλύτερης ποσότητας πετρελαίου είναι εφικτή. Πρόκειται για μία “κούρσα” με τον χρόνο: όσο περνούν οι ημέρες, τόσο περισσότερο το πετρέλαιο εισχωρεί στο οικοσύστημα. Σε αυτό βοηθάει και η διαδικασία “γαλακτωματοποίησης” του πετρελαίου, δηλαδή το πετρέλαιο φουσκώνει από το νερό, αραιώνει η πυκνότητά του και αλλάζει ο χρωματισμός από μαύρο σε καφέ. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία γαλακτωματοποίησης το πετρέλαιο καθίσταται μη ανακτήσιμο και παραμένει στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Συνεπώς, ένα μέρος του πετρελαίου είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η φυσική διαδικασία διάσπασής του θα κρατήσει αρκετά χρόνια, ενδεχομένως και δεκαετίες.

Όσον αφορά τις ακτές, οι διαδικασίες αποκατάστασης μπορούν να αφαιρέσουν το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου (ενδεχομένως και σχεδόν στο σύνολό του) σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Ωστόσο και εδώ ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας: στις αμμώδεις ακτές, όσο περνούν οι μέρες, το πετρέλαιο εισχωρεί βαθιά μέσα στην άμμο καθιστώντας την διαδικασία αποκατάστασης δυσχερέστερη.»

Ο Στέφανος Νταϊλιάνης, Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, σε συνέντευξή του [3] την ίδια χρονική περίοδο είχε πει: «Από την στιγμή που η πετρελαιοκηλίδα θα φτάσει σε μια ακτή, το πιο πιθανό είναι να υποστούν τα βαριά σφαιρίδια του πετρελαίου μια καταβύθιση. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες θα υπάρχουν μέσα στα ιζήματα των παράκτιων περιοχών και ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα, μπορεί εποχιακά να επιστρέφουν στο υδάτινο περιβάλλον, εκεί δηλαδή που κάνουν μπάνιο οι λουόμενοι. Άρα για χρονικό διάστημα μερικών ετών αυτές οι περιοχές που έχουν υποστεί αυτού του είδους την ρύπανση θα είναι ακατάλληλες για κολύμβηση […] Με τον καιρό, πετρέλαιο και νερό θα γίνουν ένα. Επίσης θα υποστούν μια βιοχημική αποικοδόμηση με αποτέλεσμα να έχουμε μια συνεχόμενη διεργασία σε αυτές τις περιοχές. Ακόμη και να φαίνεται καθαρή μια περιοχή δεν μας εγγυάται κανείς ότι δεν θα εμφανιστούν με το πέρας του χρόνου, ακόμη και ετών, τέτοια κλάσματα πετρελαίου»

Ο δε Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος Γιώργος Ηλιόπουλος, είχε αναφέρει σε άλλη συνέντευξη [4], ότι «Προσωπικά δεν θα κάνω μπάνιο στις παραλίες της Αττικής τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια. Αυτό λέει πολλά. Βέβαια να σου πω ότι η ρύπανση στην περιοχή υπήρχε έτσι κι αλλιώς και από περιβαλλοντικής άποψης το θαλάσσιο περιβάλλον ήταν ήδη επιβαρυμένο στο Σαρωνικό. Υπάρχουν αναφορές για πίσσα ακόμα και πριν γίνει το ατύχημα. Τώρα βέβαια με το περιστατικό αυτό, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος βγήκε στο προσκήνιο.»

Κρίνοντας, λοιπόν, από τα παραπάνω, ο καθένας αναλαμβάνει τις… ευθύνες του, αναφορικά με το κολύμπι στον Σαρωνικό! Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε, ότι το περασμένο σαββατοκύριακο σε γνωστή πλαζ, η οποία βρίσκεται κάτω από δημοφιλές μπαρ-εστιατόριο της Γλυφάδας, οι υπεύθυνοι του καταστήματος καλούσαν τον κόσμο να βγει από την θάλασσα και να μην κολυμπάει, ακριβώς για να αποφύγει τον κίνδυνο δερματικών παθήσεων από τυχόν λάδια και πίσσες που μπορεί να έχουν παραμείνει στη θάλασσα…