Κολυμπώντας σωστά

Kids_Swimming

Ήλιος, θάλασσα, κολύμπι, χαρά για μικρούς και μεγάλους. Το τετράπτυχο του ελληνικού καλοκαιριού. Για να γίνουν όμως αυτά πραγματικότητα και να περάσετε όλη η οικογένεια καλά στις διακοπές χρειάζεται να τηρήσετε κάποιους βασικούς κανόνες.

Είναι κρίμα, που σε έναν λαό θαλασσινό, όπως ο ελληνικός, οι στατιστικές μετρήσεις δείχνουν ότι ο πνιγμός είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στα παιδιά. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει όταν τα παιδιά κολυμπούν χωρίς επίβλεψη. Γεγονός που σας καθιστά μεν υπεύθυνους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών στη θάλασσα, από την άλλη δείχνει συγχρόνως ότι με λίγη παραπάνω προσοχή, τα προβλήματα θα εξαλειφθούν. Κι επειδή οι περισσότεροι από εσάς πρέπει να βρίσκεστε ήδη κάπου κοντά στη θάλασσα, εμείς θα σας θυμίσουμε δυο τρία πράγματα που πρέπει συνέχεια να έχετε κατά νου για να μη σκιάσει τίποτα τις διακοπές σας.

Πού θα δώσετε προσοχή
• Γύρω στα 2,5 με 3 είναι μια καλή ηλικία για να πάρει το παιδί τα πρώτα μαθήματα κολύμβησης είτε από εσάς είτε από κάποιον ειδικευμένο γυμναστή. Το σωστό ξεκίνημα είναι πολύ βασικό για να μπορεί με ασφάλεια να χαρεί τη θάλασσα στη μετέπειτα ζωή του.
• Αν δείτε ότι δεν το ενθουσιάζει στην αρχή η ιδέα του νερού, μην το πιέσετε. Καθίστε μαζί του κοντά στην παραλία μέχρι να εξοικειωθεί και μόνο του να θελήσει να μπει στο νερό.
• Μην τα αφήνετε μόνα τους στην ακτή ή και πιο μέσα. Να βρίσκεστε πάντα δίπλα τους όταν είναι στο νερό, ακόμη και στα ρηχά.
• Μάθετέ τα να τηρούν κάποιους βασικούς κανόνες όταν πηγαίνετε στη θάλασσα, όπως να μην ξανοίγονται στα βαθιά μόνα τους, δεν υπάρχει λόγος να κάνουν επίδειξη δυνατοτήτων στη θάλασσα, γιατί κρύβει κινδύνους και παγίδες, να μην κάνουν βουτιές σε θάλασσες που επισκέπτεστε πρώτη φορά, να μην κρατούν την ανάσα τους για πολλή ώρα μέσα στο νερό, να μην κάνουν πατητές, ιδίως με το ζόρι, σε παιδιά που δεν θέλουν, να μην κολυμπούν με γεμάτο στομάχι.
• Αυτό που συνήθως παραπλανά τους γονείς είναι ότι υπερεκτιμούν τις ικανότητες των παιδιών στο κολύμπι, χαλαρώνουν και μειώνουν την επίβλεψη. Αποτέλεσμα τα ατυχήματα στο νερό, κράμπες ή και τσιμπήματα από ψάρια ή μαλάκια.
• Εξηγήστε τους ότι το κολύμπι σε παραλίες με σκάφη, ψαράδες, μεγάλα κύματα ή δυνατά ρεύματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
• Ακόμη και όταν τα παιδιά φορούν σωσίβιο, δεν σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να χαλαρώσουν την επιτήρηση. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ως σωσίβια φουσκωτά στρώματα, σαμπρέλες, ή φουσκωτά παιχνίδια, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεφουσκώσουν ή να τους φύγουν.
• Εάν βρίσκεστε σε πισίνα και αυτή έχει κάλυμμα, απομακρύνετέ το τελείως πριν κολυμπήσουν τα παιδιά. Επιπλέον, εξηγήστε τους να μην περπατούν πάνω σε αυτό, επειδή μπορεί να έχει μαζευτεί νερό, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο.
• Όταν ένα παιδί βρίσκεται πάνω σε βάρκα πρέπει πάντα να φοράει σωσίβιο. Το σωσίβιο εφαρμόζει σωστά, αν, αφότου έχει προσδεθεί καλά στο σώμα, δεν μπορεί να αφαιρεθεί αν το τραβήξετε πάνω από το κεφάλι.
• Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών υπάρχουν σωσίβια με φουσκωτό κολάρο, το οποίο θα κρατά το κεφάλι σε όρθια θέση και το πρόσωπο έξω από το νερό.
• Μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν κατά τη διάρκεια καταιγίδας.
• Εάν στην πίσω αυλή του σπιτιού έχετε πισίνα, θα πρέπει να είναι περιφραγμένη και από τις τέσσερις πλευρές.
• Όταν τα μικρά παιδιά παίζουν ή βρίσκονται κοντά σε λιμνούλες με ψαράκια, χαντάκια, πηγές, κουβάδες με νερό, μη μένετε ξέγνοιαστοι. Ακόμα και τότε, πάντα με τρόπο, να επιτηρείτε τα παιδιά.

Info
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Αττική

Όλες οι οργανωμένες παραλίες
Ακτή Βάρκιζας Yabanaki : 4 Ναυαγοσώστες/στριες
Ακτή Βούλας Thalassea : 3 Ναυαγοσώστες /στριες
Αστέρια Γλυφάδας :2 Ναυαγοσώστες /στριες
Ακτή Βουλιαγμένης : 4 Ναυαγοσώστες /στριες
Οστρια στον Άλιμο : 1 Ναυαγοσώστης
Καβούρι : 2 Ναυαγοσώστες
Λίμνη Βουλιαγμένης : 2 Ναυαγοσώστες /στριες
Π. Φάληρο Ποσειδών : 1 Ναυαγοσώστρια
Βοτσαλάκια Πειραιά : 1 Ναυαγοσώστης
Φρεαττίδα Πειραιά: 1 Ναυαγοσώστης
Grand Resort Λαγονήσι : 4 Ναυαγοσώστες /στριες
Κορωπί : 2 Ναυαγοσώστες /στριες
Π. Φώκαια : 1 Ναυαγοσώστης
Πόρτο Ράφτη Αυλάκι : 3 Ναυαγοσώστες /στριες
Πόρτο Ράφτη Άγιος Σπυρίδωνας: 1 Ναυαγοσώστης
Πόρτο Ράφτη Αγία Μαρίνα : 1 Ναυαγοσώστης
Ραφήνα Κόκκινο Λιμανάκι: 1 Ναυαγοσώστης
Ραφήνα Μαρίκες :1 Ναυαγοσώστης
Νέα Μάκρη : 3 Ναυαγοσώστες /στριες
Μέγαρα : 3 Ναυαγοσώστες /στριες

Κι ακόμη…
ο κολυμβητήριο του Αμερικανικού κολεγίου
Ηilton Athens
Intercontinental Athens
Κολυμβητήριο Νέου Ψυχικού
Κολυμβητήριο Πεύκης
Κολυμβητήριο Αμαρουσίου
Waterpark Ωρωπός
Αστέρια Γλυφάδας
Club Med

Επαρχία
Παραλίες στο Άστρος  Κυνουρίας
Παραλίες στην Καλαμάτα
Παραλίες στη Μάνη
Παραλίες στην Κόρυνθο
Παραλίες στην Ελαφόνησο
Παραλίες στην Ασπροβάλτα
Παραλίες στην Αχαΐα
Παραλίες στην Κεφαλλόνια
Παραλίες στην Ζάκυνθο
Παραλίες στη Σάμο
Παραλίες στην Λέσβο
Παραλίες στη Χίο
Παραλίες στην Ικαρία
Παραλίες στη Μήλο
Παραλίες στη Σαντορίνη
Παραλίες στη Μύκονο
Παραλίες στην Άνδρο
Παραλίες στην Πάρο
Παραλίες στη Σύρο
Παραλίες στη Ρόδο
Παραλίες στην Πάργα
Παραλίες στην Κυπαρισσία