Κων/να Σπυροπούλου: “Εκανα αμνιοπαρακέντηση στον 8ο μήνα, κάτι είδε ο γιατρός και είπε ότι ίσως να μην κρατήσω το παιδί”

Κων/να Σπυροπούλου: “Εκανα αμνιοπαρακέντηση στον 8ο μήνα, κάτι είδε ο γιατρός και είπε ότι ίσως να μην κρατήσω το παιδί”

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου ήταν η πρώτη καλεσμένη του Γρηγόρη Αρναούτογλου για τη νέα σεζόν στο The 2Night Show. Η παρουσιάστρια μίλησε για πρώτη φορά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της.

“Εκανα αμνιοπαρακέντηση στον 8ο μήνα, κάτι είδε ο γιατρός και είπε ότι ίσως να μην κρατήσω το παιδί”


“Έπρεπε να κάνω αμνιοπαρακέντηση στον 8ο μήνα, δεν το ‘χω πει ποτέ. Ο γιατρός με ενημέρωσε ότι πρέπει να είμαι σε πλήρη ακινησία και ότι μπορεί να γεννήσω τα επόμενα 24ωρα”, ανέφερε αρχικά η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου.

“Το πιο δύσκολο ήταν ότι έπρεπε να μπω σε μία διαδικασία εξετάσεων που έπρεπε να περάσουν 14 μέρες για να βγουν τα αποτελέσματα. Ο γιατρός μου είπε ότι έχει δει κάτι και ότι έπρεπε να πάρουμε δείγμα για να δούμε τα αποτελέσματα. Του λέω: “ποιο είναι το κακό σενάριο;” Μου λέει: “να μην κρατήσεις το παιδί”. Έπαθα σοκ”, εξομολογήθηκε.

“δεν μας παίρνει ο γιατρός, μάλλον δεν θέλει να μας πει την αλήθεια”

“Περίμενα 14 ημέρες για τα αποτελέσματα και ήμουν σε άθλια κατάσταση. Έλεγα στον Βασίλη: “δεν μας παίρνει ο γιατρός, μάλλον δεν θέλει να μας πει την αλήθεια”. Τα περισσότερα κιλά της εγκυμοσύνης τα πήρα εκεί από το άγχος και τη στεναχώρια, συνολικά πήρα 30 κιλά”, ανέφερε η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου καλεσμένη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Τι είναι η Αμνιοπαρακέντηση και γιατί γίνεται

Η Αμνιοπαρακέντηση είναι η (υπό υπερηχογραφικό έλεγχο) διακοιλιακή παρακέντηση της αμνιακής κοιλότητας με λεπτή βελόνα και η αναρρόφηση αμνιακού υγρού. Το αμνιακό υγρό παρέχει το κατάλληλο υλικό (εμβρυϊκά κύτταρα) για τις εξετάσεις του εμβρύου. Αν και σήμερα, η αμνιοπαρακέντηση καταλήγει σε μικρό ποσοστό αποβολών, δεν παύει να είναι μια «επεμβατική» μέθοδος και πρέπει να γίνεται εκεί που «πραγματικά» χρειάζεται εξηγεί ο  Πέτρος K. Νικολαΐδης M.D., PhD Καθηγητής Μαιευτικής – Γενετικής και Ειδικός Εμβρυομητρικής Ιατρικής. 

Η μέθοδος βασικά μπορεί να αποκαλύψει διάφορες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Turner κ.α. που ίσως ανιχνεύτηκαν αρχικά στην Αυχενική Διαφάνεια.  Σε περίπτωση πολυυδράμνιου μάλιστα, (αυξημένου δηλαδή αμνιακού υγρού στη μήτρα της εγκύου) η αμνιοπαρακέντηση γίνεται θεραπευτικά, προκειμένου να ανακουφιστεί η μητέρα από την πίεση που νιώθει στον τράχηλο.

Πότε γίνεται η Αμνιοπαρακέντηση;

Η επέμβαση γίνεται μεταξύ της 15ης και 17ης εβδομάδας της κύησης, τη στιγμή δηλαδή που το αμνιακό υγρό παρέχει το κατάλληλο υλικό για εξετάσεις του εμβρύου. Η Αμνιοπαρακέντηση στην πράξη γίνεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες κύησης (έως και τις 20 εβδομάδες ή ακόμα μεταγενέστερα)!

Πώς γίνεται η Αμνιοπαρακέντηση;

  • Εντοπίζεται με υπερηχογράφημα το καλύτερο ελεύθερο σημείο σε σχέση με το έμβρυο και τον πλακούντα, όπου θα μπει η βελόνα ν’ αντλήσει το αμνιακό υγρό
  • Απολυμαίνεται το σημείο και υπό υπερηχογραφικό πάντα έλεγχο μπαίνει η απολυμασμένη βελόνα στον αμνιακό σάκο. Σε περίπτωση και δεύτερου εμβρύου, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί
  • Προσαρμόζεται σύριγγα στη βελόνα και αντλούνται 20 ml αμνιακού υγρού, το δείγμα του οποίου αποστέλλεται για ανάλυση 
  • Η εξέταση διαρκεί μόλις ένα λεπτό και μετά τη λήξη της γίνεται έλεγχος φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας.

«Ρίσκα» της Αμνιοπαρακέντησης

  • Ο σοβαρότερος κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο της αποβολής, μικρός γύρω στο (0,2-0,3%) αλλά υπαρκτός. 
  • Ο πιθανός τραυματισμός του εμβρύου είναι ένα ακόμα κίνδυνος, όπως είναι και η λοίμωξη, αν η μητέρα πάσχει είτε από ηπατίτιδα είτε από AIDS
  • Η μόλυνση της μήτρας που κι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, όπως και η απώλεια αμνιακού υγρού από τον κόλπο.

Γενικότερα χρειάζεται μεγάλη αντισηψία και αντιβίωση μετά την επέμβαση και χρειάζεται ξεκούραση.

Οι απαντήσεις του χρωμοσωμικού ελέγχου βγαίνουν σε λίγες μέρες, κάποια πρώτα όμως αξιόπιστα αποτελέσματα υπάρχουν από τις πρώτες κιόλας ώρες. Για γενετικά σύνδρομα ή σπάνια χρωμοσωμικά προβλήματα τα αποτελέσματα μπορεί να καθυστερήσουν έως και 2 βδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη των εμβρυϊκών κυττάρων του αμνιακού υγρού για έλεγχο χρωμοσωμικών ανωμαλιών καταλήγουν σήμερα σε αξιόπιστη διάγνωση σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Εριέττα Κούρκουλου: «Θέλω να είμαι παρούσα ως μητέρα – Μπορώ να γίνω τέρας για να προστατεύσω το παιδί μου»

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο παιδότοπος της PLAYMOBIL 1.2.3 X Disney στο ΑVENUE

Ροή Ειδήσεων