Τα self test θα είναι ένα βασικό εργαλείο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων όπως εξήγησε κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Yale έδειξε ότι η εβδομαδιαία διάθεση των self test θα απέτρεπε 2.8 εκατ. μολύνσεις και 15.800 θανάτους. Επιπλέον, στη Σλοβακία τα self test μείωσαν τον επιπολασμό κατά 50% και βοήθησαν στην ασφαλή λειτουργία σχολείων.
Το σχέδιο για τα self test
Tα self test είναι κυρίως ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου και είναι εύκολα στη χρήση.Από αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα 2 μηνών.
Τι θα γίνει αν το self test βγει θετικό
Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο rapid από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.
“Τα self test θα είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς”
Στα σχολεία θα είναι υποχρεωτικό το self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές μια φορά την εβδομάδα
Πώς θα κατοχυρώνεται η απουσία για τους μαθητές που είναι θετικοί;
Η απουσία από το σχολείο κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη.
Μαγιορκίνης: «Τα self test δεν διαφέρουν από τα τεστ κύησης»
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού μίλησε για το self test λέγοντας πως είναι εύκολο, γρήγορο και σχετικά αξιόπιστο, με τους πολίτες να συνδράμουν στον περιορισμό της πανδημίας.
Διαβάστε περισσότερα στο Ιnfowoman.gr