Η Μικρή Γοργόνα: το «σήμα κατατεθέν» της Κοπεγχάγης!

1.Τα εκατό της χρόνια έκλεισε πριν λίγους μήνες  η περίφημη Μικρή Γοργόνα της Κοπεγχάγης. Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε προς τιμήν του κορυφαίου συγγραφέα παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και συγκεντρώνει τα βλέμματα 1 εκ. τουριστών κάθε χρόνο. Λένε ότι συμβολίζει το φόβο των ναυτικών για την επικίνδυνη γυναίκα που τους ξελογιάζει.

Το «σήμα κατατεθέν» της Κοπεγχάγης, πρωτεύουσας της Δανίας, συμβολίζει την ηρωίδα του ομώνυμου παραμυθιού του Δανού παραμυθά. Χιλιάδες επισκέπτες της πόλης ποζάρουν κάθε χρόνο για μια αναμνηστική φωτογραφία με τη Μικρή Γοργόνα. Στην ιστορία, η κόρη ενός βασιλιά της θάλασσας ερωτεύεται έναν πρίγκιπα, αλλά πρέπει να περιμένει 300 χρόνια για να μεταμορφωθεί από γοργόνα σε άνθρωπο, για να ζήσει μαζί του.

3.

4.Το άγαλμα του κοριτσιού με την ουρά της γοργόνας έχει γίνει κατ’ επανάληψη στόχος βανδάλων και φαρσέρ: δύο φορές έχασε το κεφάλι του, του έχουν πετάξει μπογιές και του έχουν φορέσει μπούρκα. Το 2010 μεταφέρθηκε για έξι μήνες στην Κίνα και εκτέθηκε στο περίπτερο της Δανίας, στη Διεθνή Έκθεση του 2010 που φιλοξενήθηκε στη Σαγκάη.

5.Κατασκευάστηκε το 1918 από το γλύπτη Edvard Eriksen. Το 1964 άγνωστοι έκοψαν το κεφάλι της γοργόνας… Το άγαλμα όμως αποκαθίσταται κάθε φορά και ατενίζει τα νερά του λιμανιού της πόλης! Ανήκει στα αξιοθέατα της πόλης, όπως και το Kastellet – Παλιό φρούριο, κοντά στη μικρή γοργόνα, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε πάρκο αναψυχής.

6. (1)Όσο για τον Άντερσεν…

-Τα παραμύθια του εμφανίζουν καθαρά το δημοκρατικό στοιχείο. Οι κυριότεροι ήρωες των παραμυθιών του είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι, που όμως έχουν ασυνήθιστα ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια, ταλέντο, μεγαλοψυχία. Στα έργα του παρουσιάζει τη ρεαλιστική και σύγχρονη ζωή της μικροαστικής τάξης των πόλεων και χαρακτηρίζονται από δράση, χιούμορ και λεπτή σάτιρα.

-Πολλά από τα παραμύθια του μεταφράστηκαν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως «Ο γιος του μπαλωματή», που περιγράφει όλη τη ζωή του, «Η ιστορία της μητέρας» και «Η ιστορία μιας δραχμής». Αρκετά από αυτά εμφανίστηκαν και στα Μικρά Κλασσικά Εικονογραφημένα.

7. -Το παραμύθι έχει εμπνεύσει, μεταξύ πολλών άλλων, τη βιομηχανία Ντίσνεϋ. Στην ταινία, η μικρή γοργόνα Άριελ ερωτεύεται τον Έρικ, έναν πρίγκιπα της ξηράς. Για να μπορέσει να τον παντρευτεί, κάνει μια συμφωνία με την κακιά μάγισσα Ούρσουλα. Η Ούρσουλα της δίνει πόδια, αλλά η Άριελ πρέπει να κάνει τον Έρικ να την ερωτευτεί μέσα σε τρεις μέρες. Το παιδικό φιλμ έχει φυσικά χάπι εντ. Η Άριελ παντρεύεται τον Έρικ και μένει για πάντα άνθρωπος. Ο γάμος τους είναι υπέροχος, με προσκεκλημένους ανθρώπους και άλλα πλάσματα της θάλασσας.

Άκουσε το τραγούδι της Άριελ:

http://youtu.be/idSf98Ozc1o