Κωπηλασία με κανό – καγιάκ: Χρήσιμες συμβουλές για να μην κινδυνέψετε ποτέ

kanoe

Κωπηλασία με κανό και καγιάκ είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες με βάρκα. Αυτά τα σπορ με κουπί έχουν εύκολη πρόσβαση, απευθύνονται στους λάτρεις της φύσης και σε όσους αναζητούν μια σωματικά απαιτητική εμπειρία στο νερό. Μπορούν να γίνουν σε διάφορα μέρη τόσο μικρά κανάλια, ανοικτές λίμνες και στην θάλασσα. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι το να κάνεις κανό είναι εύκολο, δηλαδή πηδάς στο κανό και ξεκινάς. Ωστόσο, οι δεξιότητες στην κωπηλασία και η κατανόηση του πώς να διαχειριστεί κανείς το βάρος και την ισορροπία του σκάφους είναι κρίσιμες. Οι κωπηλάτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μία ξαφνική ανατροπή. Οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν όταν το κανό ξαφνικά ανατραπεί και τα θύματα δεν φορούν σωσίβιο και πνίγονται. Απαιτεί προσοχή, καθώς μια ανατροπή είναι εξίσου πιθανό να συμβεί σε τρικυμία αλλά και σε ήρεμα νερά, το τελευταίο επειδή οι κωπηλάτες έχουν λιγότερη προσοχή σε συνθήκες ηρεμίας.

Το Safe Water Sports, η κοινωνική μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία που ιδρύθηκε με βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό και τη θάλασσα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων, και μας συμβουλεύει για την εξάσκηση των δύο αυτών αθλημάτων ώστε να γίνονται με ασφάλεια και να προσφέρουν χαρά.

kalaotop

Πολλές φορές, το κανό ανατρέπεται όταν ρίξει κάποιος ένα καλάμι ψαρέματος στην θάλασσα, σκύψει για να πιάσει κάτι μέσα στο νερό, ή όταν σηκωθεί όρθιος για να αλλάξει θέση.

Σε περίπτωση ανατροπής οι κωπηλάτες πρέπει να είναι έτοιμοι να βγουν από το νερό, να ανακτήσουν τον έλεγχο του κανό και να ανέβουν εκ νέου σε αυτό μέσα από το νερό. Όταν τα παιδιά είναι επίσης παρόντα, θα χρειαστεί σίγουρα επιπλέον βοήθεια. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ανατροπής που να λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα αυτό.

kanoe-1

Το άθλημα του καγιάκ είναι ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο. Σε ήρεμα νερά, κατηγορίας νερού 1 ή 2, όπως σ” ένα ήσυχο ποτάμι ή σε μία λίμνη, αυτό το άθλημα μπορεί να είναι ένας χαλαρωτικός και όμορφος τρόπος να ψυχαγωγηθείς. Σε πιο ταραγμένα νερά, αυτό το άθλημα γίνεται ένα σπορ περιπέτειας, γεμάτο κινδύνους και δράση. Ωστόσο, ακόμη και σε ήρεμα νερά, το κανό έχει τους κινδύνους του, όπως ο κίνδυνος της ανατροπής, η υποθερμία, τραυματισμοί σε περίπτωση σύγκρουσης σε βράχια ή ο συνηθισμένος τραυματισμός με το κουπί. Όσοι κάνουν καγιάκ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είναι πιθανό να υποφέρουν από τραυματισμούς στον ώμο και στον καρπό τους, ενώ και οι εξαρθρώσεις ώμων είναι επίσης πιθανές.

Γιατί τα κανό και καγιάκ μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά και τους νέους;

Απαγορεύεται η χρησιμοποίησή τους από άτομα που δε γνωρίζουν κολύμβηση καθώς και από άτομα ηλικίας μικρότερης των δέκα τεσσάρων (14) ετών για τα κανό και δέκα έξι (16) ετών για τα καγιάκ. Η κωπηλασία με κανό σε ήρεμα νερά παρέχει στα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά το θαλάσσιο οικοσύστημα. Ωστόσο, τα παιδιά είναι πιθανό να δυσκολεύονται να καθίσουν ακόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν είναι πολύ μικρά, για να κάνουν κουπί. Τα παιδιά επίσης, δεν μπορούν να ελέγξουν την ανάγκη τους για ούρηση και αυτό είναι πρόβλημα καθώς δεν μπορεί να γίνει στο κανό, λόγω αυξημένου κινδύνου ανατροπής, και κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνονται συχνές στάσεις στη διαδρομή. Τα μικρά παιδιά μπορεί να μην έχουν την αντοχή και την ωριμότητα να κολυμπήσουν πίσω στο κανό σε περίπτωση ανατροπής, ή να κρατηθούν όρθια ή να αναποδογυρίσουν το κανό, και οι ενήλικοι επιβάτες θα πρέπει να τα βοηθήσουν σε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κουραστικό και τρομακτικό συμβάν. Οι αρχάριοι θα πρέπει να κάνουν εξάσκηση σε περιπτώσεις ανατροπής του κανό πριν ξεκινήσουν να κάνουν κανό. Η πιο σημαντική οδηγία είναι: «Ποτέ μην αφήνετε το σκάφος». Μετά από μια ανατροπή, το σκάφος θα πρέπει να γυρίσει στην σωστή θέση και το παιδί να κρατηθεί από αυτό μέχρι να έρθει βοήθεια. Εναλλακτικά κρατήστε το με το ένα χέρι (κάτω από την μασχάλη) και με το άλλο χέρι κολυμπήστε μέχρι να φτάσετε στην πλησιέστερη όχθη.

kayak

Όσοι κάνουν καγιάκ κάθονται ουσιαστικά μέσα στο νερό, και είναι εκτεθειμένοι σε τραυματισμούς από συγκρούσεις με αντικείμενα, ή από ψεκασμό νερού και από τη θερμοκρασία. Τα παιδιά θα υποφέρουν από το κρύο και την υποθερμία πολύ πιο γρήγορα από ότι οι ενήλικες, για αυτό θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι είναι κατάλληλα ντυμένα και να έχετε μια αλλαξιά ρούχα διαθέσιμα σε περίπτωση που βραχούν. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα παιδιά δεν θα έχουν τη δύναμη να εκτελέσουν πολλές από τις υποστηρικτικές ναυαγωσωστικές τεχνικές που μπορεί να απαιτηθούν, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να τους υπολογίζετε σαν πλήρη μέλη του πληρώματος ενός καγιάκ. Για να φέρεις ξανά στην κανονική θέση ένα καγιάκ που έχει αναποδογυρίσει χρειάζεται δύναμη, αντοχή και πολλά χρόνια πρακτικής. Αυτές τις ικανότητες δεν έχουν τα μικρά παιδιά και μπορούν να τις αποκτήσουν μόνο μέσω της επαναλαμβανόμενης επίδειξης και φυσικά μόλις το σώμα τους έχει αποκτήσει αρκετή δύναμη.

Συστάσεις για ενοικίαση εξοπλισμού και για επιχειρήσεις ενοικίασης

• Η χρήση σωσιβίου ( PFD ) είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες σε όλη την διάρκεια.
• Νεαρά παιδιά μπορεί να εφοδιάζονται με ένα μίνι κουπί, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, ακόμη και αν το κουπί τους δεν είναι παραγωγικό. Τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε ειδικά γάντια για να αποφευχθούν οι φουσκάλες. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να έχουν κουπί αρκετά μεγαλύτερο από αυτά.
• Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να κάθονται με ασφάλεια , πότε να μην σκύβουν με τους ώμους τους έξω από το σκάφος για να πιάσουν ένα αντικείμενο στο νερό , και να ζητούν βοήθεια σε περίπτωση που επιθυμούν να αλλάξουν θέση.
• Ποτέ μην δένεται ένα παιδί ή το σωσίβιό του στο κανό ή καγιάκ, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει πνιγμό σε περίπτωση ανατροπής.
• Μη δένετε πάρα πολλά αντικείμενα ή παιχνίδια με κανό. Μπορεί να μπερδευτούν και να προκαλέσουν ανατροπή.
• Μη δένετε τα κουπιά σε ένα καγιάκ όταν βρίσκεται μέσα στο νερό, ή όταν υπάρχουν παιδιά μέσα σε αυτό.
• Πριν απομακρυνθείτε από την ακτή, τα παιδιά και οι επιβάτες πρέπει να εξασκηθούν πάνω σε ένα αναποδογυρισμένο κανό ή καγιάκ μέσα στο νερό, προκειμένου να βελτιωθεί η αντίδρασή τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
• Συστήνεται να φτιάχνετε ζευγάρια από έμπειρους ενήλικες με παιδιά.
• Εκδρομές με πολλά παιδιά θα πρέπει να έχουν ένα συνοδευτικό σκάφος διάσωσης.