Κορωνοϊός: Η Δανία ανοίγει τα σχολεία – Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη – Τέλος η χρονιά για τους μαθητές στη Νέα Υόρκη

Η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποφασίζει να ανοίξει μεγάλο μέρος των σχολείων και των παιδικών σταθμών, τα οποία είχαν κλείσει στις 12 Μαρτίου λόγω κορωνοϊού.

Ωστόσο τα σχολεία άνοιξαν μόνο στις μισές περιοχές της χώρας, ενώ στην Κοπεγχάγη μόνο το 35% καθώς τα υπόλοιπα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες υγιεινής που εξακολουθούν να ισχύουν. Όλα τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν ως τις 20 Απριλίου.

Τέλος η σχολική χρονιά για τους μαθητές στη Νέα Υόρκη

Τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο της σχολική χρονιάς, λόγω ανησυχιών σχετικά με τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε  ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο.

Ο Ντε Μπλάσιο δήλωσε ότι το άνοιγμα των σχολείων για μερικές εβδομάδες είναι μη ρεαλιστικό, λόγω του ποσού της προετοιμασίας που απαιτείται για να γίνει με ασφάλεια και πρόσθεσε πως αν ξανανοίξουν τα σχολεία, πολλά θα χρειαστεί να ξανακλείσουν εξαιτίας των μεμονωμένων περιστατικών κορωνοϊού.

«Το να σας πω ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα σχολεία μας για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς είναι επώδυνο, αλλά μπορώ να σας πω, ότι αυτό είναι το σωστό» δήλωσε.

Το χρονικό του κλεισίματος των σχολείων στην Ευρώπη

Στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που πλήγηκε πρώτη από την πανδημία, τα σχολεία έκλεισαν στις 5 Μαρτίου 2020. Την απόφαση αυτή ακολούθησε σύντομα η Αλβανία, η Ελλάδα, η Τσεχία και η Ρουμανία. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα έκλεισαν τα σχολεία τους έως τις 16 Μαρτίου 2020. Η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε τέτοια μέτρα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου όλα τα σχολεία, μέχρι τις 20-23 Μαρτίου, είχαν κλείσει τις πόρτες τους.

Αυτές είναι οι 2 ευρωπαϊκές χώρες που δεν έκλεισαν δημοτικά και γυμνάσια

Δύο ευρωπαϊκές χώρες επί του παρόντος απορρίπτουν την τάση του κλεισίματος των σχολείων για τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Η Σουηδία και η Ισλανδία βασίζονται σε αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και υγιεινής για την πρόληψη της περαιτέρω μετάδοσης του ιού – αλλά τα ιδρύματα ανώτερης δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να κλείσουν.

Οριστικό λουκέτο στα σχολεία στη Μάλτα

Μια χώρα – η Μάλτα – έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος του σχολικού έτους (30 Ιουνίου 2020).

Το παράδειγμα της Φινλανδίας

Η Φινλανδία επέκτεινε πρόσφατα τους περιορισμούς στη διδασκαλία στην τάξη έως τις 13 Μαΐου και ετοιμάζεται να κλείσει το σχολείο μέχρι το τέλος του τετραμήνου (30 Μαΐου 2020), εάν κριθεί απαραίτητο.