- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Κορωνοϊός: Μπορούν τα άτομα που ανάρρωσαν να τον μεταδώσουν;

Δεδομένου, ότι ήδη ορισμένοι Έλληνες που «έφεραν» τον κορωνοϊό από το εξωτερικό ανάρρωσαν από αυτόν και πλέον είναι εκτός νοσοκομείου, έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε αν τα άτομα αυτά είναι τώρα εντελώς ασφαλή για το κοινωνικό σύνολο.

Μικρής κλίμακας μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα έδειξε, ότι ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για τουλάχιστον 2 εβδομάδες αφού τα συμπτώματά του εξαφανιστούν.

Αυτή η «επιμονή» δεν είναι κάτι σπάνιο ανάμεσα στους ιούς, λένε οι ειδικοί, ωστόσο ευτυχώς οι πρώην ασθενείς έχουν μικρές πιθανότητες διασποράς του ιού σε αυτή την ασυμπτωματική περίοδο.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής είναι ενθαρρυντικά, λέει ο επιδημιολόγος του Temple University’s College of Public Health, Krys Johnson, καθώς οι ιοί που τείνουν να παραμένουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό για αρκετές μέρες τείνουν να είναι και οι ιοί ενάντια στους οποίους το σώμα αναπτύσσει ισχυρή ανοσία.

«Αν ο ιός παραμένει μέσα στο σύστημα των ανθρώπων, τότε τα άτομα ίσως να μην μολυνθούν ξανά από αυτόν», λέει ο ίδιος.

Μετά τον κορωνοϊό

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA [2] στις 27 Φεβρουαρίου, παραθέτει το παράδειγμα 4 επαγγελματιών υγείας (ηλικίας 30-36 ετών) που εμφάνισαν COVID-19. Όλοι ανάρρωσαν και μόνο ένας χρειάστηκε να νοσηλευτεί κατά την διάρκεια των συμπτωμάτων του. Στους ασθενείς χορηγήθηκε οσελταμιβίρη (η δραστική ουσία του φαρμάκου που δίνεται στη γρίπη). Θεωρήθηκε ότι ανάρρωσαν αφού τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν και αφού ελέγχθηκαν ξανά και βγήκαν αρνητικοί δύο φορές (δύο διαδοχικές μέρες). Μετά την ανάρρωση τους ζητήθηκε να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι για άλλες 5 μέρες. Συνέχισαν να ελέγχονται δια στόματος για κορωνοϊό, έπειτα από αυτές τις 5 μέρες και για 13 ακόμα μέρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι κάθε τεστ από την Ημέρα 5 έως την Ημέρα 13 έβγαινε θετικό στον ιό.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν, ότι τουλάχιστον ένα ποσοστό των ασθενών που ανάρρωσαν μπορεί να συνεχίζουν να είναι φορείς του ιού», λένε οι επιστήμονες.

Αναφορικά με ασθενή από την Ιαπωνία που φαίνεται να ανάρρωσε από κορωνοϊό και να νόσησε ξανά λίγες μέρες μετά, οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το τι ακριβώς συνέβη: Μία περίπτωση είναι να νόσησε με μια νέα εκδοχή του ιού, από ένα άλλο άτομο. Μία άλλη εκδοχή είναι το ίδιο της το σύστημα να μην είχε «διώξει» εντελώς τον ιό και καθώς αυτός άρχισε να πολλαπλασιάζεται ξανά στα πνευμόνια της, εκείνη εμφάνισε ξανά τα συμπτώματα.

Ιοί που επιμένουν

Δεν είναι ασύνηθες να μένουν μικρές ποσότητες ιών στο σώμα, ακόμα και αφού κάποιος αναρρώσει από μία ασθένεια, λένε οι επιστήμονες, όπως συμβαίνει με τον Zika και τον Ebola που είναι γνωστό που προσκολλώνται για μήνες, ακόμα και αφού οι ασθενείς αναρρώσουν.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι 4 παραπάνω ασθενείς από τη Wuhan, δεν έδειχναν θετικοί στον ιό όσο έπαιρναν το γνωστό φάρμακο, όμως τον εμφάνισαν ξανά λίγες μέρες αφού σταμάτησαν να το λαμβάνουν, καθώς αυτός άρχισε ξανά να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό τους, απλά σε μικρότερο ποσοστό. Τόσο μικρό που δεν τους προκαλούσε καν συμπτώματα, αρκετό όμως για να βγαίνουν θετικοί στα τεστ.

Στη φάση αυτή, λένε οι επιστήμονες, τα άτομα δεν εμφανίζουν ιδιαίτερη μεταδοτικότητα. Ο βήχας και το φτέρνισμα μεταφέρουν σωματίδια του ιού, όμως τα άτομα αυτά ούτε έβηχαν ούτε φτερνίζονταν. Στη φάση αυτή, δηλαδή, τα άτομα μπορεί να μεταδώσουν τον ιό μόνο αν, π.χ. μοιραστούν το ίδιο ποτήρι με κάποιον.

Οι δε οικογένειες των ατόμων αυτών που ελέγχθηκαν εκ των υστέρων, δεν  βγήκαν θετικές στον ιό –βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι επρόκειτο για άτομα που εργάζονται σε νοσοκομεία, οπότε ήξεραν πώς να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που μένει να απαντηθούν αναφορικά με το πόσο διαρκεί η ανοσία στον ιό, ενώ υπάρχει πάντα ο φόβος ο ιός να μεταλλάσσεται καθώς προχωρά από πληθυσμό σε πληθυσμό. Πόσο γρήγορα, όμως;

Ας ελπίσουμε, ότι πολύ σύντομα θα έχουμε περισσότερες μελέτες που θα δώσουν περισσότερες απαντήσεις –γι’αυτό είναι σημαντικό τα άτομα που αναρρώνουν και οι επαφές τους να παρακολουθούνται για αρκετό καιρό μετά.

Πηγή: livescience.com