Κως: Η ανακάλυψη που έφερε ανατροπή στην έρευνα – Πού εστιάζονται τώρα οι έρευνες

Το κουβάρι της υπόθεσης της εξαφάνισης του μικρού Μπεν στη Κω το καλοκαίρι του 1991 για ακόμη μια φορά μπλέκεται περισσότερο καθώς τα χθεσινά ευρήματα έφεραν στο φως όχι το πολυπόθητο νέο για την τύχη του παιδιού αλλά ένα αρχαίο νεκροταφείο.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια των εκσκαφών αποκαλύφθησαν 4-5 τάφοι ηλικίας από 1500 έως 2000 ετών γεγονός που οδήγησε σε προσωρινή διακοπών των εργασιών. Οι αρχαιολόγοι θα απαντήσουν τώρα στο ερώτημα αν το έδαφος στο συγκεκριμένο βάθος, θα μπορούσε να έχει υποστεί παρεμβάσεις την περίοδο που εξαφανίστηκε ο Μπεν.  Από τη στιγμή που βρέθηκε το νεκροταφείο ο χώρος θεωρείται αρχαιολογικός και δεν επιτρέπονται ανασκαφές σε μεγαλύτερο βάθος και έτσι οι Βρετανοί ερευνητές στρέφουν, πλέον, αλλού τις έρευνές τους.

Σήμερα από νωρίς το πρωί,  μέλη της ομάδας με ειδικό εξοπλισμό πραγματοποιούν έρευνες σε παρακείμενο βόθρο για να τον ερευνήσουν και να συλλέξουν υλικό προκειμένου να το στείλουν στα εξειδικευμένα εργαστήριά τους.  Εκτός από τη δεξαμενή αποβλήτων, οι έρευνες εστιάζονται επίσης σε ένα χωράφι με ελιές αλλά και στο σημείο όπου βρίσκεται μια συκιά, η οποία δεν είχε φυτευτεί όταν εξαφανίστηκε ο μικρός Μπεν το καλοκαίρι του 1991.

Μέχρι στιγμής, πάντως, από τις έρευνες τα ίχνη αποσύνθεσης που έχουν βρεθεί και τα μικρά οστά ανήκουν σε ζώα. Μόνο για τα ίχνη που έχουν βρεθεί σε ένα σημείο δεν έχει ακόμη αποφανθεί το εργαστήριο του Αμπερντίν αν ανήκουν σε άνθρωπο ή όχι.

Στις έρευνες έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και ειδικοί από την Body Farm του Τέξας των ΗΠΑ, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των πτωμάτων που βρίσκονται σε αποσύνθεση. «Υπάρχουν στοιχεία το έδαφος που συνάδουν με αποσύνθεση αλλά οι αναλυτές δεν έχουν καταφέρει να εξακριβώσουν τι είναι αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών, ντετέκτιβ Τζον Κάζινς.

Οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι οι ανασκαφές θα ολοκληρωθούν σε 12 ημέρες.