Κως: Τι έδειξε η προσομοίωση με τον εκσκαφέα στο σημείο της εξαφάνισης του Μπεν – Τα δάκρυα της μητέρας του

Για τρίτη συνεχόμενη εβδoμάδα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έρευνες των Βρετανών αστυνομικών στην ευρύτερη περιοχή που χάθηκαν τα ίχνη του 21 μηνών Μπεν το καλοκαίρι του 1991. Χθες πραγματοποιήθηκε μια προσομοίωση του τι είχε συμβεί αν υποτεθεί ότι το σενάριο που θέλει το τεράστιο σκαπτικό μηχάνημα που χειριζόταν ο Κωνσταντίνος Μπάρκας κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών να καταπλάκωσε το παιδί και η σορός του να θάφτηκε πρόχειρα κοντά στο σπίτι όπου διέμενε.

Για την αναβίωση του μεσημεριού της 24ης Ιουλίου του 1991 (ημέρα εξαφάνισης του Μπεν) επιστρατεύθηκε ένα τεράστιο σκαπτικό μηχάνημα παρόμοιο με αυτό που είχε τότε ο Μπάρκας.
Ο ανταποκριτής της Mirror που ήταν παρών στις έρευνες ανέφερε πως θα ήταν πολύ εύκολο το παιδί να έχει βρεθεί πίσω από το γιγαντιαίο μηχάνημα χωρίς ο χειριστής του να έχει καταλάβει το παραμικρό, γεγονός που δεν διαψεύδει το σενάριο περί μοιραίου δυστυχήματος.

«Καθώς το παρακολουθούσα, συνειδητοποίησα το τεράστιο μέγεθος και τη δύναμη του οχήματος. Και μπορεί να κινηθεί με εκπληκτικά μεγάλη ταχύτητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής. «Σκέφθηκαν πως αν ο μικρός Μπεν περιπλανιόταν πίσω από το μηχάνημα τη μοιραία μέσα, ο Ντίνος Μπάρκας δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε καταλάβει πως ήταν καν εκεί (το παιδί). Η καμπίνα είναι τόσο ψηλά που είναι πιθανό πως δεν κατάλαβε πως είχε χτυπήσει και συνθλίψει το παιδί», συμπληρώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

kos-ben-needham-case-1

Τα 60 αντικείμενα που κέντρισαν το ενδιαφέρον των ερευνών

Νωρίτερα, οι Βρετανοί αστυνομικοί ανακάλυψαν 60 αντικείμενα τα οποία θεωρούνται πως μπορεί να αποτελέσουν «αντικείμενα ενδιαφέροντος» και τα οποία θα εξεταστούν σε ειδικά εργαστήρια στη Βρετανία, όταν οι Βρετανοί αστυνομικοί επιστρέψουν στη χώρα.

Ο επιθεωρητής της αστυνομίας, Τζον Κάζινς είπε ότι θα πρέπει να τα πάρουν μαζί τους στη Βρετανία για περαιτέρω ανάλυση, όταν ο ίδιος και η ομάδα του ολοκληρώσουν έρευνές τους στην Ελλάδα. Ο κ. Κάζινς επισήμανε ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν αποτελούν κύριο σημείο του ενδιαφέροντός του, ωστόσο, τόνισε ότι σε θα πρέπει να εξεταστούν σε κάθε περίπτωση.

Μιλώντας στην Mirror, ο Κάζινς τόνισε ότι οι ανασκαφές θα συνεχιστούν ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και υπογράμμισε ότι οι νέες πρωτοποριακές τεχνικές τους βοηθούν έτσι ώστε να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στον στόχο τους.

main-ben-needham-case-breakthrough

Ξεσπά η οικογένεια του Μπάρκα 

Οργή νιώθουν οι συγγενείς του Κωνσταντίνου Μπάρκα, οι οποίοι που κάνουν λόγο για διασυρμό ενός ανθρώπου που δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Οι συγγενείς του κάνουν λόγο για έναν ήσυχο άνθρωπο που δεν θα μπορούσε να κάνει κακό σε ένα μυρμήγκι. Αφήνουν δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν δικαστικά και ζητούν να δημοσιοποιηθεί το όνομα του μάρτυρα, που κατέθεσε πως την επίμαχη μέρα της εξαφάνισης του μικρού Μπεν, ο άνθρωπός τους, ο οδηγός του εκσκαφέα ήταν ιδρωμένος και έτρεμε. Το όνομα του μάρτυρα-κλειδί δεν έχει αποκαλυφθεί από τις αρχές όμως σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για άνθρωπο που ήταν στον στενό κύκλο του Μπάρκα που οδηγούσε τον εκσκαφέα και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και γι’ αυτό η μαρτυρία του κρίθηκε ως εξαιρετικά σοβαρή και αξιόπιστη. Όπως φέρεται να είπε στις βρετανικές αρχές ο εν λόγω μάρτυρας, «την ημέρα της εξαφάνισης του Μπεν, είδα τον Μπάρκα, να είναι ιδρωμένος και να τρέμει. Όταν έμαθα για την εξαφάνιση του παιδιού, συνδύασα τα γεγονότα αλλά άφησα να περάσουν λίγες μέρες».

kerry-needham

Η συγκίνηση της μητέρας

Η Κέρι Νίνταμ, η μητέρα του Μπεν που περιμένει να μάθει τι απέγινε ο γιος της μετά από 25 χρόνια άκαρπων αναζητήσεων το πρωί έδωσε ακόμα μία συνέντευξη στη βρετανική τηλεόραση και δεν μπόρεσε να κρύψει τα δάκρυά της.  Οι ελπίδες της να βρεθεί ζωντανό το παιδί της έχουν εξανεμιστεί. Το μόνο που θέλει η ίδια και οι στενοί συγγενείς της, είναι να μάθει πώς πέθανε το ο γιος της και γιατί αυτή η τραγωδία αποκρύφθηκε επιμελώς και έπρεπε να περιμένει 25 χρόνια για μάθει τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. «Θέλουμε απαντήσεις, είτε είναι καλές είτε είναι κακές. Δυστυχώς, φαίνεται πως θα ακούσουμε κακά νέα» είπε αρχικά ξεσπώντας σε κλάματα και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλα 25 χρόνια σαν και τα προηγούμενα. Οι γονείς μου κι εγώ δεν αντέχουμε άλλο. Είμαστε όλοι εξαιρετικά αγχωμένοι και κουρασμένοι».