Αρχική Quiz Κουίζ: Ποιος ήταν ο Έλληνας;

Κουίζ: Ποιος ήταν ο Έλληνας;

kataklysmos-deykaliona

Υπάρχει ένας μύθος που εξηγεί την εθνική ονομασία «Έλληνας».

Ο Έλληνας ήταν βασιλιάς της Φθίας, και θεωρούνταν ο γενάρχης όλων των Ελλήνων.  Γονείς του ήταν ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα.

Σύμφωνα με το μύθο, ο Προμηθέας συμβούλευσε το Δευκαλίωνα να φτιάξει μια κιβωτό, για να σωθεί από τον κατακλυσμό. Ο Δίας έριξε πολύ βροχή για 9 συνεχόμενες ημέρες. Όμως κάποιοι σώθηκαν, γιατί  η  κιβωτός  σταμάτησε  στον  Παρνασσό. Τότε ο  Δίας   συμβούλευσε  τους  διασωθέντες  να  δημιουργήσουν  και  πάλι  τους ανθρώπους, ρίχνοντας  πίσω  τους  πέτρες, έτσι  από  την  Πύρρα  προήλθαν  οι  γυναίκες  και  από  τον Δευκαλίωνα  οι  άνδρες.

Ο Έλληνας, ήταν παντρεμένος με την Νύφη Ορσηίδα και είχαν 3 παιδιά: το Δώρο, τον Αίολο και τον Ξούθο.

Έτσι λέει η μυθολογία για τους προγόνους μας: από τον  Αίολος κατάγονται οι Αιολείς, από το  Δώρος  οι Δωριείς, ενώ από τους υιούς του Ξούθου, Αχαιό και Ίωνα προέρχονται οι Αχαιοί και οι Ίωνες αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Ησίοδο, από την ένωση της αδελφής του Έλληνος, Πανδώρας με τον Δία, γεννήθηκε ο Γραικός από τον οποίο προέρχονται οι Γραικοί.

Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι οι Έλληνες πριν λέγονταν Γραικοί.

Και ο Απολλόδωρος, λέει ότι οι πέτρες που πετούσαν πίσω τους ο Δευκαλίωνας και η γυναίκα του Πύρρα και γίνονταν άνθρωποι λέγονταν Γραικοί και μετά μετονομάστηκαν σε Έλληνες από τον βασιλιά Έλληνα, γιο του βασιλιά Δευκαλίωνα.

Έτσι, έχει επικρατήσει στις ευρωπαϊκές γλώσσες οι Έλληνες να αποκαλούνται "Γραικοί" με κατάλληλη προσαρμογή της λέξης ( Graeci, Greeks, Griegos κλπ).


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.