Αρχική Νέα Κραυγή απόγνωσης για 38.000 παιδιά που υποσιτίζονται στη Σομαλία

Κραυγή απόγνωσης για 38.000 παιδιά που υποσιτίζονται στη Σομαλία

humanitarian-food-somalia38.000 παιδιά στη Σομαλία κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωής τους από την πείνα, παρότι η επισιτιστική κατάσταση βελτιώνεται στο ένα τρίτο της χώρας, βυθισμένης στο χάος εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, ανακοίνωσαν ειδικοί του ΟΗΕ.

Η δυσοίωνη διαπίστωση που βασίζεται στα τελευταία στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν από τον ΟΗΕ διατυπώνεται τρία χρόνια μετά τη μεγάλη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής, η οποία, σε συνδυασμό με τον εμφύλιο πόλεμο, είχαν προκαλέσει έναν φοβερό λιμό στη Σομαλία που σκότωσε 250.000 ανθρώπους.

Περισσότερο από 731.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 203.000 παιδιά, παραμένουν σοβαρά υποσιτιζόμενοι και είναι αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με έκθεση της Μονάδας Ανάλυσης Επισιτιστικής Ασφάλειας και Διατροφής (FSNAU) του ΟΗΕ και του Δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης για την Πείνα (Fews Net) που χρηματοδοτείται από την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).
Somali2

Τα στοιχεία, ωστόσο, καταγράφουν πτώση κατά 30% για την περίοδο του τελευταίου εξάμηνου, χάρη στις «σχετικά άφθονες βροχοπτώσεις» στα τέλη του 2014. Εντούτοις «σχεδόν 202.600 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, τα 38.000 από τα οποία είναι πολύ σοβαρά υποσιτιζόμενα και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν ή να πεθάνουν», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τα τρία τέταρτα των Σομαλών που χρειάζονται απεγνωσμένα σίτιση είναι οι εκτοπισμένοι, οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των βιαιοτήτων και των συγκρούσεων μεταξύ των ισλαμιστών ανταρτών Αλ Σεμπάμπ και των σομαλικών κυβερνητικών στρατευμάτων που υποστηρίζονται από την Amisom, τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης. «Το ποσοστό του υποσιτισμού παραμένει πεισματικά υψηλό, με τις προοπτικές για το 2015 να είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο υπεύθυνος για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στη Σομαλία, Φιλίπ Λαζαρινί.

Ο υποσιτισμός είναι μια σοβαρή ασθένεια. Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν καταναλώνουν πολλή ενέργεια και η έλλειψη κατάλληλων τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα το σώμα τους να τρέφεται από τα αποθεματικά του και να καταλήγουν χάνοντας πολύ βάρος και αδυνατίζοντας. Τα υποσιτισμένα παιδιά προβάλλουν μικρότερη αντίσταση στις ασθένειες και έτσι πολύ συχνά υποφέρουν από μηνιγγίτιδα, ελονοσία, αναιμία και άλλες ασθένειες.

0418-Somalia-refugee-boys_standard_600x400

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Κάποιοι άνθρωποι στερούνται την τροφή, επειδή αλλού γίνεται αλόγιστη σπατάλη. Αντιφατικό δεν είναι;

Τα παιδιά μαθαίνουν για τον υποσιτισμό στο νέο παιχνίδι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.