Χίλια μπράβο στην 13χρονη από την Κρήτη που έσωσε ηλικιωμένο άντρα

Μια είδηση που επιβεβαιώνει ότι τα παιδιά πολλές φορές μπορούν να λειτουργήσουν με την ωριμότητα ενός ενήλικα και κάτω από πίεση είναι αυτή που θέλει 13χρονη μαθήτρια από τη Σητεία της Κρήτης να σώζει τη ζωή ενός ηλικιωμένου άνδρα.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 12 Απριλίου, η νεαρή Καλλιόπη Πασχαλάκη, έφυγε από το σχολείο της στις 13:30, όπως και κάθε μεσημέρι. Στο δρόμο προς το σπίτι της, όμως, παρατήρησε έναν ηλικιωμένο άνδρα γονατισμένο στο πεζοδρόμιο. Το πρόσωπό του ήταν κόκκινο και δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμέσως η μικρή μαθήτρια αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για πνιγμό και αντέδρασε αστραπιαία. Προέβη σε ασκήσεις απελευθέρωσης αεραγωγού, εφαρμόζοντας τις τεχνικές που ήδη γνώριζε, καθώς είχε παρακολουθήσει σεμινάρια πρώτων βοηθειών, κατέφερε να βγάλει από τον λαιμό του άνδρα το ξένο σώμα.

Λίγο νωρίτερα ο άνδρας είχε επιχειρήσει να μασήσει κρέας από ένα σουβλάκι αλλά στην προσπάθειά του να το καταπιεί εκείνο έφραξε τον λαιμό του.

Μετά από πέντε χτυπήματα ανάμεσα στην ωμοπλάτη και πέντε απότομες κοιλιακές ωθήσεις, το κομμάτι της τροφής τινάχτηκε, και έτσι απελευθερώθηκε ο αεραγωγός του ηλικιωμένου.

Αφού συνήλθε, ο άνδρας ευχαρίστησε θερμά τη μικρή Καλλιόπη και έφυγε για το σπίτι του.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο υπεύθυνος εθελοντών διασωστών εκτάκτων αναγκών Κρήτης (ΕΔΕΑΚ) Γιάννης Δασκαλάκης.

Η διασώστρια μητέρα και τα σεμινάρια

Πριν περίπου δύο χρόνια η 13χρονη – σημερα – μαθήτρια είχε παρακολουθήσει είχε παρακολουθήσει σεμινάριο για τις πρώτες βοήθειες στο σχολείο της από την ΕΔΕΑΚ και θυμόταν όλες τις ενέργειες σε περίπτωση πνιγμού από ξένο σώμα.

Πέρα από αυτό η μητέρα του κοριτσιού είναι διασώστρια και όπως αποκάλυψε ο κος. Δασκαλάκης «η Καλλιόπη είχε διαβάσει και σχεδόν όλα τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια της μαμάς της».

Στην γραπτή ανακοίνωσή του, ο υπεύθυνος των εθελοντών διασωστών, έδωσε δημόσια συγχαρητήρια τόσο στην ανήλικη κοπέλα όσο και στη μητέρα της, Μαριάννα Λελεκάκη, ενεργό μέλος της ΕΔΕΑΚ.