- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Kρούσμα στη τάξη: Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας είναι στενή επαφή με το μαθητή που νοσεί

edupass.gov.gr: Οδηγίες για δήλωση self-test για μαθητές δημόσιων σχολείων – Σχολική Κάρτα COVID-19

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε και στόχος τόσο της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι να κερδηθεί το στοίχημα «ανοιχτά σχολεία».

Με αιχμή του δόρατος το σύστημα «50+1», την πρόβλεψη δηλαδή να κλείνει ένα σχολικό τμήμα, μόνο όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής σε συνδυασμό με το πολύ αυξημένο testing [1] καθώς οι μαθητές που είναι γύρω από το επιβεβαιωμένο κρούσμα, καλούνται να κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, το Υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει φέτος να λειτουργήσουν τα σχολεία όσο το δυνατόν περισσότερο δια ζώσης. [2]

Τι προβλέπεται σε περίπτωση κρούσματος στην ταξη

Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών  [3]και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεκπαίδευση.

ΑΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ COVID-19:

Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

ΓΙΑ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΡΟΥΣΜΑ:

2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΡΟΥΣΜΑ:

2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται. [4] Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Δύο rapid test για τις στενές επαφές

Με εγκύκλιο που απέστειλε χθες στα σχολεία η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ενημερώνει σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοïού COVID-19 σε τμήμα σχολικής μονάδας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην σχετική ΚΥΑ, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που έχουν χαρακτηρισθεί ως στενές επαφές με κρούσμα υποχρεούνται να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς ελέγχους (rapid test) είτε στις πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές είτε σε όλες τις δομές του ΕΟΔΥ, οι οποίες είναι αναρτημένες.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες που προσέρχονται στις προαναφερόμενες δομές προσκομίζουν βεβαίωση του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι είναι όντως “στενές επαφές” κρούσματος σε τμήμα.

Δείτε την εγκύκλιο ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ RAPID TEST ΓΙΑ ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ [5]

Aπό πού θα προμηθεύονται τα παιδιά τα 7 self και rapid test όταν βρεθεί κρούσμα

Σε χθεσινές της δηλώσεις η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως [6], αναφερόμενη στα self test που υποχρεούνται να κάνουν τα παιδιά μετά από εμφάνιση κρούσματος στο σχολείο τους, εξήγησε πως: «Σε περίπτωση κρούσματος έχουμε προβλέψει πολύ αυξημένο τέστινγκ. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά που είναι γύρω από το επιβεβαιωμένο κρούσμα, καλούνται να κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα. Δωρεάν και τα επτά».

Όπως διευκρίνισε η κα.Κεραμέως, τα επιπλέον τεστ, πλην των δύο που έχουν ήδη πάρει από το φαρμακείο, τα παιδιά θα τα προμηθεύονται από τα σχολεία τους καθώς τα  υπουργεία Υγείας και Παιδείας έχουν στείλει σε όλα τα σχολεία της χώρας επιπλέον τεστ, ράπιντ και σελφ, για όσα παιδιά βρέθηκαν κοντά σε επιβεβαιωμένο κρούσμα, ώστε να συνεχίσουν τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης

Μόλις ανακοινώθηκε! Αλλάζει η ώρα που θα σχολάνε φέτος τα νηπιάκια [7]

Ελεύθερη είσοδος στα Μουσεία κάθε 21η του μήνα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 [8]

Κρήτη: Εξιτήριο για την 36χρονο έγκυο που νόσησε με κορωνοϊό [9]