- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ξεδιπλώστε τη φαντασία σας στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής παιδικού και νεανικού βιβλίου στον Ιανό

Φθινόπωρο λοιπόν, και τι καλύτερο για τις μαμάδες του Infokids από μια πρόταση συμμετοχής τους στα Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και πιο συγκεκριμένα τα σεμινάρια συγγραφής Παιδικού και Νεανικού βιβλίου του Ιανού.

Οι καταξιωμένες Μαρία Αγγελίδου και Ελένη Σβορώνου διδάσκουν δια ζώσης στην Αθήνα αλλά και μέσω e-learning ενώ ο Άρης Δημοκίδης διδάσκει δια ζώσης στη Θεσσαλονίκη.

Τι θα διδαχθούμε σε αυτά τα σεμινάρια;

Δια ζώσης Αθήνα

Παιδικό και Νεανικό Βιβλίο: Λύνοντας την «κόκκινη κλωστή».

Διδάσκουν οι: Μαρία Αγγελίδου και Ελένη Σβορώνου

Στον κύκλο αυτό των δέκα συναντήσεων θα ξετυλίξουμε την κόκκινη κλωστή της παιδικής λογοτεχνίας. […] Θα διαβάσουμε παιδικά και νεανικά βιβλία όχι για να τα μιμηθούμε αλλά για να μαγευτούμε και να δούμε από πιο κοντά το μαγικό ραβδάκι που μας άγγιξε: αφηγηματικές φόρμες, θεματολογία, πλοκή, ανάλυση χαρακτήρα, ύφος, ρυθμός, χιούμορ, ευαισθησία, ενόραση, τόλμη, λεξιλόγιο… […]

Στο εργαστήριο αυτό θα αγγίξουμε τους κλασικούς ήρωες, θα δούμε από τι είναι φτιαγμένοι, γιατί μάγεψαν και συνεχίζουν να μαγεύουν παιδιά και νέους και θα ερευνήσουμε τι συνιστά τελικά μια καλή ιστορία γι αυτό το απαιτητικό κοινό που είναι τα παιδιά.

Θα ανιχνεύσουμε τάσεις στον χώρο σήμερα. Θα σκεφτούμε τι σημαίνουν αυτές για τη δική μας γραφή. Θα βρούμε την κόκκινη κλωστή κάθε ιστορίας και θα μάθουμε να λύνουμε και να δένουμε τους κόμπους της.

Περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ [1]

Εξ αποστάσεως (E-learning)

Παιδικό και Νεανικό Βιβλίο: «Στο κάτω-κάτω της γραφής» 

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και σχέσης με το παιδικό και νεανικό βιβλίο

Διδάσκουν οι: Μαρία Αγγελίδου και Ελένη Σβορώνου

[…] Η παιδική και νεανική λογοτεχνία γνωρίζει μεγάλη άνθιση στις μέρες μας. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και καταξιωμένοι συγγραφείς, πολιτικοί και ηθοποιοί, ενδίδουν στον πειρασμό να γράψουν για παιδιά και νέους. Αλλά τι είναι το παιδικό και νεανικό βιβλίο; […]

Θα αναζητήσουμε το πνεύμα που πρέπει να χαρακτηρίζει το παιδικό βιβλίο, μακριά από διδακτισμούς και ιδεολογικές αγκυλώσεις, ώστε να αναδυθεί αβίαστα το στίγμα της εποχής και ο σύγχρονος προβληματισμός. Μέσα από τη συγγραφική άσκηση θα δοθεί η ευκαιρία να εκφρασθούν απόψεις και θεωρητικές αρχές για τους μηχανισμούς και την τεχνική της μυθοπλασίας. Για μεγαλύτερη ευελιξία και για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, θα δίνεται η δυνατότητα οι συμμετέχοντες/χουσες να προτείνουν και οι ίδιοι θέματα προς συζήτηση. Όλοι μαζί θα περιπλανηθούμε στο δάσος της ανάγνωσης παιδικών βιβλίων και θα αναζητήσουμε τα σημεία που κάνουν ένα βιβλίο ενδιαφέρον και ξεχωριστό. […]

Θα ασκούμαστε γράφοντας τα δικά μας κείμενα που θα ανταλλάσσουμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα σχολιάζουμε όλοι οι συμμετέχοντες ανταλλάσσοντας σχόλια και παρατηρήσεις. Στόχος μας θα είναι να βοηθήσουμε τον κάθε συμμετέχοντα να πετύχει τον στόχο που θέτει μέσα από τις αφηγήσεις του.
Στις συγκεκριμένες κάθε φορά ημερομηνίες, ο διδάσκων αναρτεί στον διαδικτυακό χώρο του ΕΜΓ την ύλη της εκάστοτε διδακτικής ενότητας. […]

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ [2]

Δια ζώσης Θεσσαλονίκη

Παιδικό και νεανικό βιβλίο: Γράφοντας βιβλία που θα αγαπηθούν

Διδάσκει ο Άρης Δημοκίδης

Ακόμα και στην εποχή της κρίσης, το παιδικό βιβλίο αντέχει. Κι από ό,τι φαίνεται, οι εκδοτικοί οίκοι χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ νέες ιδέες και ιστορίες (ή και κλασικές ιδέες δοσμένες με φρέσκους τρόπους).
Στο σεμινάριο Παιδικού Βιβλίου, οι μελλοντικοί δημιουργοί παιδικών βιβλίων θα μάθουν τα μυστικά της συγγραφής αλλά και των παρασκηνίων της. Μέσα από τη στοχευμένη εξάσκηση θα πειραματιστούν με διάφορα είδη και στυλ γραψίματος, με σκοπό να βρουν τη δική τους ξεχωριστή φωνή.
Τα μαθήματα θα τους προσφέρουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται όχι μόνο για να γράψουν δυνατά κείμενα αλλά και για να τα προωθήσουν σωστά, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες έκδοσης.

[…]

Τελικό πρότζεκτ: Ένα κείμενο που θα μπορεί να σταλεί σε εκδοτικούς οίκους -μαζί με το “cover letter” και το βιογραφικό μας- και να είναι έτοιμο προς έκδοση.

Ο σκοπός είναι να ενισχυθούν οι γνώσεις των συμμετεχόντων, η συγγραφική ικανότητα αλλά και η αυτοπεποίθησή τους. Κι όλα αυτά με τρόπο διασκεδαστικό αλλά ταυτόχρονα ουσιώδη.

Περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ [3]

Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα Σεμινάρια του ΙΑΝΟΥ μπορείτε να βρείτε εδώ [4]