Ξεκίνησαν τα μαθήματα υποκριτικής της Ομάδας Νάμα στο Θέατρο Επί Κολωνώ

logo-ceb5cf80ceb9-cebacebfcebbcf89cebdcf89-1-layer-copy1Το θεατρικό εργαστήριο Studio NAMA ιδρύθηκε το 1992 από την Ελένη Σκότη και αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες των δραστηριοτήτων του θεάτρου Επί Κολωνώ. Στο Studio της Ομάδας NAMA η διδασκαλία υποκριτικής βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό με δράση και λόγο, με στόχο την κατανόηση και εμπέδωση μιας εξελιγμένης από την Ελένη Σκότη εκδοχής του Method Acting. Το Method Acting, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι μια μέθοδος υποκριτικής που απέκτησε διεθνή αναγνώριση χάρις στο Actors Studio της Νέας Υόρκης και έχει τις ρίζες της στη μέθοδο Στανισλάφσκυ.

Η εξάσκηση πάνω στα στοιχεία της μεθόδου, όπως ο ατομικός και ομαδικός αυτοσχεδιασμός με δοσμένες συνθήκες, το ουδέτερο κείμενο, το ρήμα της δράσης κ.ά., καλλιεργούν την ικανότητα των ηθοποιών στο κτίσιμο τόσο των χαρακτήρων των ρόλων, όσο και των δυναμικών των σχέσεων στις ομαδικές σκηνές.Το Studio NAMA εισάγει νέους στο 1ο έτος στις σύγχρονες βασικές αρχές υποκριτικής και βοηθάει επαγγελματίες ηθοποιούς να βελτιώσουν την τεχνική τους βασιζόμενοι στον αυτοσχεδιασμό. Οι μαθητές, με τη βοήθεια βασικών ασκήσεων αυτοσχεδιασμού, οδηγούνται στην ανακάλυψη της δημιουργικής πλευράς του εαυτού τους ως καλλιτέχνες.

Στο 2ο έτος, ο μαθητής εμβαθύνει τη γνώση του πάνω στην υποκριτική με προχωρημένες ασκήσεις αυτοσχεδιασμού. Ολοκληρώνεται το μάθημα με ένα κύκλο τριών μηνών που ονομάζεται “Master-Slave”. Αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στον «κυρίαρχο» και τον «υποτασσόμενο» αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις στην υποκριτική.

Στο 3ο έτος, ο μαθητής ολοκληρώνει την δουλειά πάνω στις ασκήσεις “Master-Slave”, ενώ στην πορεία του μαθήματος, η διδασκαλία στρέφεται σε μικρά ουδέτερα κείμενα πάνω στα οποία εφαρμόζονται οι τεχνικές του αυτοσχεδιασμού σε βάθος. (Η έναρξη μαθημάτων για το συγκεκριμένο τμήμα θα ανακοινωθεί κατά την διάρκεια της χρονιάς)

Το περιεχόμενο των μαθημάτων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε group μαθητών. Επίσης τα τμήματα που απευθύνονται στους επαγγελματίες ηθοποιούς, ενώ ακολουθούν την παραπάνω σειρά ανά έτος, είναι ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εμπειρότερων μαθητών τους (Τεχνικές Υποκριτικής).

Θα συνεχιστεί και φέτος το μάθημα με τον τίτλο (Production Group), με στόχο την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πειραματικής παράστασης. Στο τμήμα μπορούν να ενταχθούν μαθητές που έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον δυο έτη σπουδών στο studio Νάμα. Μαθητές που δεν έχουν παρακολουθήσει τον παραπάνω κύκλο σπουδών μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα μετά από συνέντευξη.
Ένα νέο τμήμα θα δημιουργηθεί φέτος αποκλειστικά για γυναίκες, με τίτλο (Γυναίκες επί Σκηνής).

Οι σπουδάστριες θα κληθούν να γράψουν θεατρικούς μονολόγους σκιαγραφώντας είτε τον εαυτό τους είτε κάποιο τρίτο πρόσωπο. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων τα κομμάτια αυτά θα δουλευτούν με στόχο την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πειραματικής παράστασης. Στο εργαστήριο αυτό θα δοθεί έμφαση σε θέματα όπως η αγάπη, ο έρωτας, ο θάνατος, η προδοσία ειδωμένα από την πλευρά της γυναικείας ψυχοσύνθεσης/γυναικείας ματιάς. Στο τμήμα μπορούν να ενταχθούν μαθητές που έχουν παρακολουθήσει δυο έτη σπουδών στο studio Νάμα. Μαθητές που δεν έχουν παρακολουθήσει τον παραπάνω κύκλο σπουδών μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα μετά από συνέντευξη.

Οι βασικές αρχές της μεθόδου που ακολουθείται στο Studio Νάμα από την Ελένη Σκότη, αποτελούν εξελιγμένη εκδοχή της τεχνικής, που είναι γνωστή διεθνώς με το όνομα «Method Acting» και που απέκτησε διεθνή αναγνώριση χάρις στο Actors Studio της Νέας Υόρκης.

Πρόγραμμα

Μαθήματα ωράριο έναρξη
α. Υποκριτική 1ο έτος: Τρίτη 19:15 – 21:45 από 16/9/14
β. Υποκριτική 2ο έτος: Πέμπτη 19:15- 21:45 από 18/9/14
γ. Τεχνικές Υποκριτικής 1ο έτος: Τρίτη 21:45 – 24:15 από 16/9/14
δ. Production Group: Πέμπτη 21:45 – 24:15 από 18/9/14
στ. Γυναίκες επί Σκηνής: Δευτέρα 21:30 – 24:00 από 15/9/14

– Τα μαθήματα είναι ετήσια και διαρκούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014
έως το τέλος Μαΐου του 2015

– Τα μαθήματα παραδίδονται από την Ελένη Σκότη

– Τα δίδακτρα για κάθε ένα μάθημα από τα παραπάνω είναι
100 € ανά τέσσερις εβδομάδες

– Προβλέπονται ειδικές τιμές για όποιον παρακολουθήσει παραπάνω από ένα μάθημα.

– Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν εγκαίρως με τη γραμματεία του θεάτρου για κράτηση θέσεων καθώς και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

-Αποστολή βιογραφικών για συμμετοχή στα σεμινάρια xkolono@otenet.gr

θέατρο Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός,
210513806