Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Ξέρεις ότι...

Ξέρεις ότι...

... το αέριο που προκαλεί τις φυσαλίδες στα αναψυκτικά είναι το διοξείδιο του άνθρακα ();

Ας μάθουμε περισσότερα...

Το διοξείδιο του άνθρακα προστίθεται στα αναψυκτικά στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας. Το αέριο προστίθεται σε υψηλή πίεση στο αναψυκτικό, ώσπου το υγρό να καταστεί κορεσμένο με το αέριο. Το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται στο νερό και σχηματίζει ανθρακικό οξύ (H2CO3).

 
Όταν πέσει η πίεση το ανθρακικό οξύ ξανασχηματίζει διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να επέλθει ισορροπία. Σε ένα κλειστό δοχείο ή μπουκάλι ο αέρας και το υγρό είναι κορεσμένα με το αέριο. Όταν ανοιχτεί η ισορροπία διαταράσσεται καθώς το διοξείδιο του άνθρακα φεύγει από τον αέρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σχηματιστεί περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το υγρό με τη μορφή φυσαλίδων. Όταν ξανακλείσουμε το μπουκάλι, οι φυσαλίδες θα εξαφανιστούν σταδιακά όταν αποκατασταθεί η ισορροπία.
Η ανακίνηση του μπουκαλιού διαταράσσει την ισορροπία και απελευθερώνει πολύ αέριο. Αυτό προκαλεί αύξηση της πίεσης στον αέρα και έτσι το υγρό χύνεται όταν ανοίξουμε το μπουκάλι. Μετά από λίγο και αφού εκτονωθεί η αυξημένη πίεση, το διοξείδιο του άνθρακα ξαναδιαλύεται στο υγρό.
Το διοξείδιο του άνθρακα επίσης διαλύεται σε νερό από πηγές, ιδιαίτερα αν είναι πλούσιες σε ανθρακικό ασβέστιο. Αυτό διαλύεται αργά στο νερό ως ανθρακικό οξύ. Όταν το νερό φτάνει στην επιφάνεια η πίεση ου μειώνεται και απελευθερώνεται αέριο.
Η μπύρα και τα αεριούχα κρασιά επίσης περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τη μαγιά κατά τη διαδικασία της ζύμωσης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.