Ξεχάστε τον Άτλαντα: Αυτό το βιβλίο θα κάνει το παιδί σας ξεφτέρι στη Γεωγραφία και την Ιστορία

Μπορεί τα σχολεία να έκλεισαν λόγω κορωνοϊού, όμως τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσουν την επαφή δεν πρέπει να χάσουν την επαφή με το διάβασμα.

Ένας έξυπνος τρόπος για να είναι το παιδί σε εγρήγορση είναι να μαθαίνει διαβάζοντας. Και ο καλύτερος τρόπος είναι τα βιβλία γνώσεων! Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά για την γεωγραφία και την ιστορία του πλανήτη μας, λέγοντάς τους πως η γεωγραφία και η θέση της κάθε χώρας έχει συμβάλλει στα ιστορικά γεγονότα. Και όλα αυτά μπορούν να τα μάθουν μέσα από την απόλαυση της ανάγνωσης ενός εικονογραφημένου βιβλίου

Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας“: Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από την παιδική βιβλιοθήκη

Το νέο απόκτημα της 10χρονης μου είναι το βιβλίο “Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας – 12 μεγάλοι χάρτες για να ανακαλύψετε την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου” που  κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις Διόπτρα και αποτελεί έναν εξαιρετικό οδηγό που  εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της Γεωγραφίας, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί με απλό και κυρίως κατανοητό τρόπο πώς η γεωγραφική θέση κάθε χώρας συνδέεται άμεσα με όσα τεκταινόμενα λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός αυτής. Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που εντούτοις αποτελεί ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής , το οποίο δίνει στον μικρό αναγνώστη τις βασικές πληροφορίες για να κατανοήσει όλα όσα ακούει να συμβαίνουν σε γειτονικές -και όχι μόνον- χώρες.

Ξεφυλλίζοντας  και διαβάζοντας προσεκτικά τα όσα εμπεριστατωμένα γράφει ο Tim Marshall σε αυτό το βιβλίο, το παιδί καταλαβαίνει πόσο σημαντική είναι για την πορεία μιας χώρας η γεωγραφική της θέση αλλά και οι σχέσεις της με τις υπόλοιπες χώρες.

Με όπλα του το μεστό και άκρως στοχευμένο κείμενο και την προσεγμένη εικονογράφηση που συνοδεύει κάθε μία από τις εξεταζόμενες χώρες αλλά και ηπείρους, ο συγγραφέας προσ(κ)αλεί τον αναγνώστη σε έναν πρωτότυπο γύρο του κόσμου μέσα από τον οποίο αντιλαμβάνεται, ότι ο πλέον σταθερός παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται η ισχύς ενός έθνους είναι η γεωγραφία, η οποία αναπόφευκτα  επηρεάζει τις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής του, παρέχει πλεονεκτήματα ή επιβάλλει περιορισμούς. Με άλλα λόγια, εξηγεί στο παιδί την πραγματική αξία της Γεωγραφίας.

Γιατί η Γεωγραφία είναι ένα μάθημα που πρέπει να μαθαίνουν σωστά όλα τα παιδιά;

Δυστυχώς, πολλοί έχουμε λανθασμένα ταυτίσει την Γεωγραφία με την αποστήθιση των ονομάτων βουνών, πρωτευουσών, σημαιών, χωρίς να δίνουμε έμφαση στην αυτή καθαυτή ουσία που σχετίζεται με το κλίμα, τους φυσικούς πόρους, τον πολιτισμό, τη βιομηχανική δυναμικότητα, το μέγεθος αλλά και την γεωγραφική θέση μιας χώρας έναντι των υπολοίπων.

Ανακαλύψτε την Ιστορία και τον Πολιτισμό του κόσμου

Κι όμως, όλες αυτές οι πληροφορίες είναι αλληλένδετες και πρέπει πάντα να τις έχουμε κατά νου όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη περιοχή. Ξέροντας αυτές τις ουσιαστικές γνώσεις και διαβάζοντας το βιβλίο, τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν πλήρως γιατί συμβαίνουν πόλεμοι και αναταραχές διαρκώς στη Μέση Ανατολή, γιατί η Κορέα είναι ένα έθνος διχασμένο, πώς η Λατινική Αμερική ζει στη σκιά της Βόρειας Αμερικής λόγω της γεωγραφικής της δυσμορφίας, πώς η Ρωσία έφτασε να είναι σήμερα η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, γιατί παρατηρείται χαώδης διαφορά σε επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρώπη αλλά και για ποιο λόγο υπάρχει έντονα ο φόβος μήπως ξεσπάσει ένας νέος ψυχρός πόλεμος με έπαθλο τα πλούσια σε πόρους αλλά αφιλόξενα προς εγκατάσταση, εδάφη της Ανταρκτικής.

5 λόγοι που αυτό το βιβλίο είναι το καλύτερο στο είδος του

Η παράθεση των πληροφοριών σε καμία περίπτωση δεν κουράζει το παιδί αλλά αντιθέτως δίνεται με τέτοιο τρόπο η πληροφορία, ώστε να διαβάσει το κείμενο, να λάβει τη βασική γνώση και να ανατρέξει μόνο του στην συνέχεια σε άλλες πηγές πληροφόρησης, ώστε να μάθει όσα περισσότερα επιθυμεί αναφορικά με κάποιο ζήτημα που θα του κινήσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμη και ο τίτλος του βιβλίου “Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας” δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχος, θέλοντας να αναδείξει ότι η γεωγραφία δεν είναι απλά ένας από τους παράγοντες ισχύος μιας περιοχής αλλά θα πρέπει να ιδωθεί ως το πλαίσιο εντός του οποίου οικοδομείται και αναπτύσσεται μια χώρα αλλά και μια ολόκληρη ήπειρος.

Η δομή του είναι τέτοια, ώστε το παιδί μπορεί να ανατρέξει και να διαβάσει όποια από τις περιοχές τον ενδιαφέρει χωρίς να είναι απαραίτητο να έχει διαβάσει τις προηγούμενες σελίδες.

Οι 12 μεγάλοι χάρτες που υπάρχουν στο βιβλίο, εξοικειώνουν τα παιδιά με τη χρήση του γεωγραφικού χάρτη ενώ οι επισημάνσεις που υπάρχουν σε κάθε έναν από αυτούς δίνουν στα παιδιά με απλότητα και ευστοχία όλες τις βασικές πληροφορίες ιστορικού, αρχαιολογικού, πολιτιστικού αλλά και κοινωνικού περιεχομένου που πρέπει να ξέρει για κάθε τόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εικονογραφικά σκίτσα είναι απολύτως προσαρμοσμένα στο πνεύμα κάθε εποχής και κάθε περιοχής που παρουσιάζεται.

Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, το παιδί θα ξέρει πολύ καλά, ότι η σχέση γεωγραφίας, ισχύος και στρατηγικής είναι αδιαίρετη.