Ξεχνάμε και φέτος το Πάσχα στο χωριό – Τι προγραμματίζεται να ισχύσει;

Κλειδώνει, όπως όλα δείχνουν, η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις των πολιτών εκτός νομού κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, καθώς βασικός στόχος παραμένει να ανοίξουν τα σχολεία και η εστίαση στις 10 Μαΐου και ο τουρισμός στις 14 Μαΐου, συνεπώς δεν θα πρέπει να έχει υπάρξει καμία έξαρση στη διασπορά μέχρι τότε.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν, ότι είναι κατανοητή η εξάντληση των πολιτών, ωστόσο «δεν αξίζει να θυσιάσουμε την επιστροφή μας στην κανονικότητα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι, για τέσσερις μέρες στο χωριό».

Και τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση από την επαρχία, όμως, συνηγορούν προς αυτή την απόφαση, αφού υπάρχει ανησυχία, ότι η αυξημένη εισροή επισκεπτών για τις ημέρες του Πάσχα, μπορεί να αυξήσει τη μεταδοτικότητα και τα νοσοκομεία στις μικρότερες πόλεις δεν θα μπορούσαν να «σηκώσουν» πολλαπλάσιες νοσηλείες.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Έπειτα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, φαίνεται πως αποφασίστηκε, οι πιστοί να κάνουν φέτος Ανάσταση στους ναούς, ωστόσο όχι εντός αυτών, μα στους εξωτερικούς χώρους. Χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, όπως όλα δείχνουν, θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές, στους εξωτερικούς χώρους, ενώ εντός του ναού θα επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25 τ.μ. με όριο τους 20 πιστούς.

Η δε περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο γύρω από την εκκλησία.

Φυσικά, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική, ενώ ιερείς και ψάλτες θα υποβληθούν σε self tests.

Τέλος, η εκκλησία ζήτηση να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μ. Πέμπτη, Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο, καθώς οι ακολουθίες τις ημέρες εκείνες διαρκούν έως πολύ αργά το βράδυ. Συζητιέται, ωστόσο, το «Χριστός Ανέστη» να γίνει πριν τα μεσάνυχτα, όπως συμβαίνει σε πολλά χωριά της Ελλάδας, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί κάτι οριστικά επ’αυτού.