- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Λαμία: «Το παιδί μου πέθανε από μια απλή σκωληκοειδίτιδα. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν» ξεσπά ο πατέρας της 13χρονης

Η οικογένεια της 13χρονης μαθήτριας που πέθανε μετά από εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας [2] δεν μπορεί να πιστέψει την τραγωδία που χτύπησε την πόρτα τους.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η 13χρονη μαθήτρια της Β΄ τάξης του 6ου Γυμνασίου Λαμίας εισήχθη γύρω στις 5:00′ το πρωί της Παρασκευής στα Επείγοντα του ΓΝ Λαμίας με πόνο στην κοιλιά. Στις 3:00′ περίπου το μεσημέρι αποφασίστηκε η διακομιδή της στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου γύρω στις 7:00′ το απόγευμα μπήκε εσπευσμένα στο χειρουργείο. Στις 9:00′ το βράδυ του Σαββάτου η 14χρονη εξέπνευσε , με τους γιατρούς να προσπαθούν για μια ώρα να το επαναφέρουν στη ζωή, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν και χωρίς να μπορούν να δώσουν κάποια επίσημη απάντηση στους γονείς.

«Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» δηλώνει ο τραγικός πατέρας

Σε επικοινωνία που είχε το LamiaRerport με τον πατέρα της μαθήτριας δήλωσε «Δεν ξέρουμε ακόμα από τι «έφυγε» το παιδί μας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εν έτει 2019, δυο μεγάλα νοσοκομεία, ένα της Λαμίας και ένα της Λάρισας, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν μια απλή περίπτωση σκωληκοειδίτιδας. Το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω. Όμως όσοι ολιγώρησαν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη…». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι γονείς ήδη έχουν καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία της Λάρισας, σε βάρος γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, άλλα και σε βάρος των γιατρών του Νοσοκομείου της Λαμίας, όπου όπως υποστηρίζουν οι γονείς χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη ζωή του παιδιού τους.

Τι οδήγησε στο θάνατο την 13χρονη μαθήτρια;

Τα όσα αρχικά διέρρευσαν για αλλεργικό σοκ από αντιβίωση που δόθηκε στο κορίτσι δεν το επιβεβαίωσε ο πατέρας στο Lamiareport.gr, αντιθέτως τόνισε ότι αναμένουν τα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής η οποία θα γίνει αύριο Τρίτη με την παρουσία δυο ιατροδικαστών που έχει ορίσει η οικογένεια.  Το πιθανότερο σενάριο είναι η 13χρονη να είχε σκωληκοειδίτιδα, η οποία έσπασε με αποτέλεσμα να προκληθεί περιτονίτιδα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας της ασθενούς.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

«Εκφράζουμε την οδύνη μας για την απώλεια κοριτσιού ηλικίας 13.5 ετών, το οποίο κατέληξε στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου μας, μετά από χειρουργική επέμβαση.

Το κορίτσι διακομίστηκε στο Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ από το Νοσοκομείο Λαμίας το απόγευμα της 18/01/2019, κατόπιν συνεννόησης των ιατρών και το παιδί υποδέχτηκαν οι εφημερεύοντες ιατροί της παιδοχειρουργικής Κλινικής. Διαπιστώθηκε ότι πάσχει από οξεία χειρουργική κοιλία. Ενημερώθηκαν οι αναισθησιολόγοι και στις 19:15 μ.μ. εισήλθε εκτάκτως στο χειρουργείο με παιδοχειρουργό βαθμού Δ/ντή ΕΣΥ και αντιμετωπίστηκε χειρουργικά.

Αρχικά η μετεγχειρητική πορεία υπήρξε ομαλή, στη συνέχεια άλλαξε, κλήθηκε Παιδίατρος για συνεκτίμηση και τροποποιήθηκε η αγωγή. Ήταν υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Τις βραδινές ώρες της 19/01/2019, επιδεινώθηκε η κατάσταση, διασωληνώθηκε, έγινε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειες των ιατρών δεν απέδωσαν και 23:30 μ.μ σημειώθηκε ο θάνατος του κοριτσιού. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε την Διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ αναμένει το πόρισμα από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, για τα ακριβή αίτια του θανάτου. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια».

Τι αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας

Ο ΙΣ Λάρισας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της 13χρονης Ιωάννας και ζητεί να εξετασθεί αν πρόκειται για μη ανατρέψιμη επιπλοκή ή ιατρική αμέλεια:

«Σχετικά με τον θάνατο της 14χρονης μαθήτριας από την Λαμία, η οποία κατέληξε, σε νοσοκομείο της πόλης μας, την επόμενη μέρα μετά από χειρουργική επέμβαση, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους γονείς της και δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του σε όλους τους φίλους και οικείους της. Θεωρούμε πως, ο θάνατος αυτός, παρ’ όλες τις προσπάθειες των γιατρών για να αποφευχθεί, αποτελεί από μόνος του ένα τραγικό γεγονός και τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των δικών της. Για την πλήρη όμως αποσαφήνιση της κύριας αιτίας θανάτου και για να μην αιωρούνται ερωτηματικά, ζητάμε την άμεση ιατροδικαστική διερεύνηση από τους αρμόδιους, ώστε να αποδειχθεί αν πρόκειται για μη ανατρέψιμη επιπλοκή ενδεχομένως σε έδαφος άλλης υποκείμενης νόσου ή ιατρικής αμέλειας. Μέχρι όμως την έκδοση του καθοριστικού πορίσματος της νεκροψίας-νεκροτομής, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε αυστηρά συγκρατημένοι και να μην βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα, τα οποία μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν σε τέτοιες περιπτώσεις».

Οξεία σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά και κίνδυνος περιτονίτιδας

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα [3] είναι συχνή νόσος της παιδικής ηλικίας μετά τα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής. Στην αρχή εμφανίζεται πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς, στην περιοχή του στομάχου. Ο πόνος συνοδεύεται από κακοδιαθεσία, ανορεξία, εμετό ή τάση για εμετό. Η φάση αυτή διαρκεί 4 με 6 ώρες. Στην συνέχεια ο πόνος μετατοπίζεται στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς, σταθερός και έντονος. Διάρροιες, πυρετός, ή δέκατα μπορεί να συνυπάρχουν ή όχι. Η εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι ταχύτερη όσο μικρότερο είναι το παιδί.

Για τους γονείς το πιο αξιόπιστο σύμπτωμα, που υπάρχει σχεδόν πάντα, είναι ο πόνος. Έτσι πόνος στην κοιλιά που διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες πρέπει να μας οδηγεί στον παιδίατρο ή τον παιδοχειρουργό. Ο γιατρός θα αξιολογήσει το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Στις εξετάσεις περιλαμβάνονται η γενική αίματος και ούρων, και απεικονιστικές όπως το υπερηχογράφημα κοιλίας. Η διάγνωση πρέπει να γίνει μέσα στις 8-12 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, για να προλάβουμε την ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης που μπορεί να οδηγήσει στην περιτονίτιδα. Η δυσκολία στη διάγνωση είναι πιο μεγάλη στα μικρότερα παιδιά, γιατί η νόσος εξελίσσεται ταχύτερα και η εκτίμηση της κλινικής εικόνας είναι δυσκολότερη.