Λάρισα: Στην ΜΕΘ με πυογόνο στρεπτόκοκκο νοσηλεύεται 40χρονη μητέρα βρέφους – Η μάχη των γιατρών να την σώσουν

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, νοσηλεύεται με πυογόνο στρεπτόκοκκο, μια 40χρονη γυναίκα.

Η μάχη των γιατρών να την σώσουν

Η 40χρονη σύμφωνα με το onlarissa.gr, είναι μητέρα ενός βρέφους, εισήχθη με σοβαρά συμπτώματα στο νοσηλευτικό ίδρυμα, με την κατάστασή της να κρίνεται από τους γιατρούς ιδιαίτερα σοβαρή και γι’ αυτό νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ , η κατάσταση της υγείας της 40χρονης σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς χαρακτηρίζεται πάρα πολύ κρίσιμη.

Η γυναίκα που μόλις πρόσφατα έφερε στον κόσμο το παιδί της διακομίσθηκε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με τα συμπτώματα της να έχουν προχωρήσει, ενώ ο οργανισμός της ήταν ιδιαίτερα καταβεβλημένος. Μάλιστα για τη νοσηλεία της συνδράμουν γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ έχει μεταφερθεί και ειδικό μηχάνημα για την υποστήριξη των πνευμόνων της.

Tα ύποπτα συμπτώματα που χρήζουν προσοχής

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.
Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός) .
Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης της λοίμωξης;

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
  • Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής

Πώς μπορεί να διαγνωσθεί μια λοίμωξη στρεπτόκοκκου ομάδας Α;

Υπάρχουν διάφορες  εξετάσεις για  τη διάγνωση της  λοίμωξης από  τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για παράδειγμα, η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί γρήγορα να διαγνωσθεί με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος καθώς επίσης και με ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως step test.

Πότε θα πρέπει να αναζητήσω βοήθεια;

Ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με  εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Διαβάστε επίσης:

Η Εριέττα Κούρκουλου στηρίζει την Ιωάννα Τούνη για τον δημόσιο θηλασμό με ένα ηχηρό μήνυμα

Τρίκαλα: Στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση 17χρονος – Κατέρρευσε ενώ διασκέδαζε με φίλους του

Ροή Ειδήσεων