Λάρισα: Τι έδειξε η έρευνα για παράνομες υιοθεσίες βρεφών

baby-21Εισαγγελική έρευνα βρίσκεται από καιρό σε εξέλιξη στην περιοχή της Λάρισας, για περιπτώσεις αναγνώρισης πατρότητας ανηλίκων παιδιών, που κρίθηκαν ύποπτες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Thessalianews.gr  η εξέλιξη αυτή διαπιστώθηκε, μετά και τη σύλληψη τριών ατόμων που εμπλέκονται σε παρόμοια περίπτωση και την καταδίκη τους χθες, από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών ο καθένας, με αναστολή.

Σε «τείχος» προστασίας, που δημιούργησαν οι αρμόδιες αρχές, φάνηκε ότι έπεσαν οι τρεις συλληφθέντες, οι οποίοι προσπάθησαν να εξαπατήσουν υπάλληλο του Δήμου Λαρισαίων, ώστε να βεβαιωθεί η πατρότητα ανηλίκου. Μετά και την προ διετίας υπόθεση της Μαρίας των Φαρσάλων, που απασχόλησε διεθνώς και τα κενά που διαπιστώθηκαν, στην εφαρμοζόμενη πρακτική, τα «παράθυρα», τουλάχιστον για την περιοχή της Λάρισας και του νομού έκλεισαν.

Οι τρεις (28χρονος, υπήκοος Πακιστάν και δύο κάτοικοι Καρδίτσας, 59χρονος και 19χρονη), αποπειράθηκαν, προσκομίζοντας συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης εξώγαμου τέκνου, να εξαπατήσουν υπάλληλο του Ληξιαρχείου του Δήμου Λαρισαίων, ώστε να βεβαιωθεί η αναγνώρισης ανήλικου εκτός γάμου τέκνου, από τον 28χρονο αλλοδαπό. Αυτή θα είχε ως σκοπό, τη νομιμοποίηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα. Επίσης, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας που ερευνά την υπόθεση, σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος τεσσάρων ακόμη Ελλήνων, από τους οποίους δύο 67χρονες, μια 51χρονη και ένας 22χρονος. Περιλαμβάνει δε τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της απόπειρας υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και της παράβασης του νόμου περί αλλοδαπών.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ

Όπως προέκυψε, από τις αρχές του χρόνου, υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων, έκριναν ως ύποπτες, άλλες τρεις παρόμοιες περιπτώσεις και ενημέρωσαν τις διωκτικές αρχές. Διατάχτηκε προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Λάρισας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε και η νέα περίπτωση που προέκυψε, εξετάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή και είχε αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, χθες εκδόθηκε αναλυτική ανακοίνωση από το Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων ΓΕ.Π.Α.Δ. Θεσσαλίας, σχετικά με το ζήτημα, που δημοσιοποίησε χθες η «Ε» και αναφέρει τα εξής: «Συνελήφθησαν χθες (12-05-2015) το μεσημέρι στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, τρία άτομα και συγκεκριμένα ένας 28χρονος, υπήκοος Πακιστάν και δύο ημεδαποί, ένας 59χρονος και μια 19χρονη, κατηγορούμενοι για απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των συλληφθέντων αλλά και σε βάρος τεσσάρων ακόμη ημεδαπών, από τους οποίους δύο 67χρονες, μια 51χρονη και ένας 22χρονος, περιλαμβάνει τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της απόπειρας υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, και της παράβασης του νόμου περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, χθες το πρωί οι τρεις συλληφθέντες μετέβησαν σε υπηρεσία του Δήμου Λάρισας, όπου αποπειράθηκαν, προσκομίζοντας συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης εξώγαμου τέκνου, να εξαπατήσουν αρμόδια υπάλληλο, ώστε να βεβαιωθεί σε δημόσιο έγγραφο το αναληθές γεγονός της αναγνώρισης ανήλικου εκτός γάμου τέκνου, από τον 28χρονο αλλοδαπό, με σκοπό τη νομιμοποίησή του στη χώρα μας. Οι τρεις δράστες έγιναν αντιληπτοί και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας διαπιστώθηκε ότι, ο 28χρονος αλλοδαπός θα κατέβαλλε, μετά το πέρας της διαδικασίας, το χρηματικό ποσό των (1.500) ευρώ στον 59χρονο, στη 19χρονη, αλλά και στον 22χρονο ημεδαπό συνεργό τους, που τυγχάνει βιολογικός πατέρας του υπό αναγνώριση τέκνου. Για την παράνομη σύνταξη της ψευδούς συμβολαιογραφικής πράξης αναγνώρισης εξώγαμου τέκνου, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 67χρονης συμβολαιογράφου και των εμφανιζόμενων ως μαρτύρων, ηλικίας 67 και 51 ετών. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Τρία κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των 145 ευρώ και φωτοαντίγραφο της πράξης αναγνώρισης εξώγαμου τέκνου. Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας».

Το αυτόφωρο χθες τους έκρινε ενόχους και τους καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών, που μετετράπη προς 10 ευρώ ημερησίως. Η έφεσή τους είχε αναστέλλουσα δύναμη και μετά την έφεση αφέθηκαν ελεύθεροι.