«Λεωφορείο, ο Πόθος»: Απευθείας από το Λονδίνο σε μια ανατρεπτική εκδοχή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (16/9)

01 Blanche DuBois (Gillian Anderson). Photo by Johan PerssonΤο Λεωφορείο ο Πόθος είναι η δεύτερη της φετινής σειράς αναμεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, που το Μέγαρο Μουσικής προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο. Απευθείας από τη σκηνή του Young Vic, η καυτή παράσταση-γεγονός του λονδρέζικου καλοκαιριού μεταδίδεται απευθείας από το Young Vic του Λονδίνου, στις 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00 το βράδυ στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, με ελληνικούς υπότιτλους.

Η υπόθεση της παράστασης

Η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του Young Vic, ένα «Λεωφορείο» όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, με τον εικονοκλάστη σκηνοθέτη Μπένεντικτ Άντριους να προτείνει ένα καινούργιο ταξίδι σε αυτό το τραυματικό, σύγχρονο κλασικό έργο, ταξίδι βίαιο, βαθιά ανησυχητικό, ακραία συγκινητικό, σκηνοθετημένο με σεβασμό στο πρωτότυπο, αλλά και με τόλμη. Στο ρόλο της μαραμένης καλλονής του αμερικανικού Νότου Μπλανς Ντυμπουά, η Τζίλλιαν Άντερσον (από τη σειρά X-Files) σε κορυφαία ερμηνεία. Στάνλεϋ Κοβάλσκι, ο επίσης Αμερικανός Μπεν Φόστερ, και στο ρόλο της Στέλλας –αδελφής της Μπλανς και γυναίκας του Στάνλεϋ– η Βρετανίδα Βανέσα Κίρμπι. Από την πρώτη του παράσταση, το 1947, το Λεωφορείο Ο Πόθος εξελισσόταν πάντα σε σκηνικό που παρέπεμπε στην περίοδο που γράφτηκε.

11 Stanley Kowalski (Ben Foster) and Blanche DuBois (Gillian Anderson). Photo by Johan PerssonΟ Μπένεντικτ Άντριους δεν ακολούθησε τον κανόνα και εμπιστεύτηκε στην ελβετίδα σκηνογράφο Μάγκντα Βίλλι, συνεργάτιδα επί πολλά χρόνια του Τόμας Οστερμάγερ, την κεντρική του ιδέα, που αλλάζει δραματικά την προσέγγιση του έργου. Το έργο εξελίσσεται στη σημερινή Νέα Ορλεάνη και όλη η πλοκή συμβαίνει σε ένα άψογο, σύγχρονο διαμέρισμα, με μεταλλικό πλαίσιο, ένα μίνιμαλ κλουβί, το οποίο περιστρέφεται διαρκώς σε όλη τη διάρκεια του έργου, έτσι που αυτό που παρακολουθούμε αποκτάει συνεχώς καινούργιες προοπτικές. Βλέπουμε τα πάντα, την κουζίνα, το μπάνιο, το καθιστικό, την αποθήκη και τους πρωταγωνιστές ταυτόχρονα, τον καθένα σ’ ένα χώρο και σε διαφορετικές δραστηριότητες.

Σκηνοθεσία: Benedict Andrews

Σκηνικά: Magda Willi

Κοστούμια: Victoria Behr

Φωτισμοί: Jon Clark

Ήχος: Paul Arditti

Μουσική: Alex Baranowski

Κάτινγκ στη Βρετανία: Maggie Lunn CDG & Camilla Evans CDG

Κάτινγκ στις ΗΠΑ: Jim Carnahan CSA

Ερμηνεύουν:

Gillian Anderson: Μπλανς Ντυμπουά

Ben Foster: Στάνλεϋ Κοβάλσκι

Vanessa Kirby: Στέλλα Κοβάλσκι

Kαι οι:

Clare Burt, Lachele Carl, Branwell Donaghey, Otto Farrant, Nicholas Gecks, Troy Glasgow, Stephanie Jacob, Corey Johnson, Claire Prempeh

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 14 € και 7 € (φοιτητικά)

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»,
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα