Λεόντειος Σχολή Αθηνών – Λεόντειος Σχολή Ν. Σμύρνης: Διαχρονική παρουσία στην εκπαίδευση – Δύο αιώνες προσφοράς στην Παιδεία

Λεόντειος Σχολή Αθηνών – Λεόντειος Σχολή Ν. Σμύρνης: Διαχρονική παρουσία στην εκπαίδευση – Δύο αιώνες προσφοράς στην Παιδεία

Ιστορική διαδρομή

Η Λεόντειος Σχολή Αθηνών και η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης είναι από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Τα σχολεία ανήκουν στο μοναχικό Τάγμα των Μαριανών Αδελφών, που ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1817. Οι πρώτοι Μαριανοί Αδελφοί ήρθαν στην Ελλάδα το 1907, για να αναλάβουν τη Διεύθυνση του Λεοντείου Λυκείου της οδού Σίνα, το οποίο λειτουργούσε ήδη από το 1838. Πρόκειται λοιπόν για σχολεία, η ίδρυση των οποίων σχεδόν συμπίπτει χρονικά με τη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους.

Ωστόσο, η συνεχής αύξηση του αριθμού των μαθητών στο σχολείο της οδού Σίνα θέτει το πρόβλημα της εξεύρεσης νέων χώρων για την αποσυμφόρηση του κτιρίου. Τον Οκτώβριο του 1924 εγκαινιάζεται μια νέα υπερσύγχρονη σχολική μονάδα στο τέρμα Πατησίων (Νεϊγύ 17, 111 43 Αθήνα), σε μια περιοχή που τότε ήταν εκτός αστικού ιστού. Το σχολείο λειτουργεί από το 1924 έως σήμερα και το 2017 μετονομάστηκε σε «Λεόντειος Σχολή Αθηνών».

Το «Λεόντειο Λύκειο» της οδού Σίνα μεταφέρθηκε τον Σεπτέμβριο του 1962 σε νέο κτιριακό συγκρότημα στον Δήμο της Νέας Σμύρνης (Θεμιστοκλή Σοφούλη 2, 17122 Νέα Σμύρνη). Στον ίδιο χώρο ιδρύθηκε τον επόμενο χρόνο το Δημοτικό «Χρυσόστομος Σμύρνης», που εμπνέεται από τις ίδιες παιδαγωγικές αρχές. Το 2017, το σχολείο μετονομάστηκε σε «Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης».

Το παιδαγωγικό πρόγραμμα των Λεοντείων Σχολών

Στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών και στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης φοιτούν σήμερα περίπου 3500 μαθητές· η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της Ελλάδας και η Λεόντειος Σχολή Αθηνών το μεγαλύτερο σχολείο της πρωτεύουσας. Πρόκειται για εκπαιδευτήρια μη κερδοσκοπικού προσανατολισμού, που λειτουργούν σύμφωνα με το επίσημο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, ακολουθώντας όμως διευρυμένο ωράριο. Επιπλέον, ανήκουν σε ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο, που ακολουθεί τη Μαριανή Παιδαγωγική και λειτουργεί σχολεία, καθώς και πανεπιστήμια σε 81 χώρες του κόσμου.

Όραμα των Λεοντείων Σχολών είναι η παροχή ολοκληρωμένης παιδείας, θεμελιωμένης στις ανθρωπιστικές – οικουμενικές αξίες. Θεωρούν καθήκον τους την παροχή ηθικών, πνευματικών και γνωστικών εφοδίων στους μαθητές, επιδεικνύοντας παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γλωσσομάθεια. Φροντίζουν για τη διάπλαση της προσωπικότητας των παιδιών μέσα από την καλλιέργεια πανανθρώπινων αξιών, τη διεύρυνση των πνευματικών τους οριζόντων, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την ανάληψη κοινωνικών δράσεων.

Χάρη στο οικογενειακό πνεύμα που διακρίνει τα μέλη της σχολικής κοινότητας, δημιουργούν συνθήκες αρμονικής συνύπαρξης και δίνουν δυνατότητες ανάπτυξης της κριτικής σκέψης. Εφαρμόζοντας την παιδαγωγική αρχή της συνεχούς παρουσίας κοντά στο παιδί, μεριμνούν για τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός. Καλλιεργούν πνεύμα προσφοράς, αλληλεγγύης, ευγενούς άμιλλας. Εκπονούν στρατηγικό σχεδιασμό από κοινού με τα άλλα μαριανά εκπαιδευτήρια της Ευρώπης, τον οποίο προσαρμόζουν στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας.

Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχουν στους μαθητές τους, έχουν αποκτήσει πιστοποίηση ISO από καταξιωμένο διεθνή φορέα (πρότυπο ISO 9001:2008). Δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κτιριακές και αθλητικές εγκαταστάσεις τους, οι οποίες εκσυγχρονίζονται διαρκώς, ώστε να είναι ποιοτικές, ασφαλείς και να ανταποκρίνονται απόλυτα στις διδακτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των εκπαιδευτηρίων του 21ου αιώνα. Υλοποιούν καινοτόμα παιδαγωγικά προγράμματα και αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Αναδεικνύουν τις κλίσεις και τα ταλέντα των μαθητών σε διάφορες μορφές Τέχνης, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή σε θεσμούς του σχολείου. Έχουν παράδοση στον χώρο του αθλητισμού, με εξαιρετικές επιδόσεις των ομάδων, αλλά και των αθλητών τους.

Οι παιδαγωγικές αρχές των Λεοντείων Σχολών είναι οι εξής:

• Συνεχής παρουσία κοντά στο παιδί.

• Απλότητα, σεμνότητα, εργατικότητα, ευγενής άμιλλα.

• Καλλιέργεια εθνικής, ευρωπαϊκής και οικουμενικής συνείδησης.

• Σεβασμός, αλληλεγγύη, προσφορά στον συνάνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, θρησκείας ή ιδεολογίας.

• Φροντίδα των παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Το υψηλού επίπεδου εκπαιδευτικό έργο των Λεοντείων Σχολών αποδεικνύεται από τις συμμετοχές και τις διακρίσεις των μαθητών τους σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς (επιστημονικούς, αθλητικούς, καλλιτεχνικούς). Ιδιαίτερα επιτυχής είναι η συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων αγγλικής και γαλλικής γλώσσας όλων των βαθμίδων. Επιπλέον, αξιοσημείωτες είναι και οι επιδόσεις των μαθητών τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, στις οποίες το 93% των τελειοφοίτων τους εισάγεται στα Α.Ε.Ι και μάλιστα πάνω από το 1/3 των μαθητών αυτών επιτυγχάνει βαθμό πρόσβασης άριστα.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του εκπαιδευτηρίου εξασφαλίζεται από ένα ευρύ δίκτυο θεσμών και δραστηριοτήτων, όπως:

-Φιλόπτωχος μαθητής (δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των μαθητών στην αλληλεγγύη).
-Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Απογευματινών Δραστηριοτήτων.
-Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός.
-Συμμετοχή σε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα (π.χ. Erasmus+, Μοντέλο -Ηνωμένων Εθνών, Unesco, Επιχειρηματικότητα των Νέων, ΠρογράμματαΠεριβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Προγράμματα STEM & Ρομποτικής, Όμιλος Ρητορικού Λόγου κλπ).
-Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου (θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κλπ.)
-Δυναμική παρουσία της Ένωσης Αποφοίτων σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κοινωνική προσφορά των Λεοντείων Σχολών

Ένα ιδιαίτερο γνώρισμα των Λεοντείων Σχολών είναι η κοινωνική και ανθρωπιστική προσφορά τους, η οποία είναι συνυφασμένη με την πορεία του τόπου μας και συνδέεται με την ίδια την ιστορία της πόλης των Αθηνών. Η κοινωνική δράση των Λεοντείων συνεχίζεται αδιάλειπτα από το έτος 1923. Τότε, εγκαινιάστηκε ο θεσμός του «Φιλόπτωχου Μαθητή», που ήταν ένας έρανος με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Με την πάροδο των χρόνων, η φιλανθρωπική δραστηριότητα επεκτάθηκε και προς άλλους αποδέκτες. Κατά τα χρόνια ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, η Λεόντειος λειτούργησε ως Νοσοκομείο, ενώ κατά τη Γερμανική Κατοχή, τα εκπαιδευτήρια έγιναν κέντρο διανομής συσσιτίου, προσφέροντας καθημερινά 3000 μερίδες φαγητού σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Και στις μέρες μας όμως, τα μαριανά εκπαιδευτήρια, μέσα από ένα ανεπτυγμένο έργο κοινωνικής συμπαράστασης, καλλιεργούν στα παιδιά την αξία του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, ενώ παράλληλα στέκονται αρωγοί σε ανθρώπους που υποφέρουν από τη φτώχεια, την ασθένεια, την προσφυγιά. Κατά τα τελευταία χρόνια, οι δράσεις αυτές στοχεύουν κυρίως στην ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, απαντώντας στις επιτακτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό, οι πανανθρώπινες αρχές και αξίες βιώνονται και στην πράξη από τους μαθητές των Λεοντείων, τα οποία παράγουν ήθος και πολιτισμό

Ωστόσο, το σημαντικότερο ζωντανό παράδειγμα της πολυδιάστατης εκπαιδευτικής προσφοράς των μαριανών εκπαιδευτηρίων αντανακλάται κυρίως στην προσωπικότητα, στον τρόπο ζωής και στη μετέπειτα πορεία των πολλών καταξιωμένων αποφοίτων τους. Ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός παλαιών μαθητών έχουν καταξιωθεί σε πανελλήνιο, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο σε διάφορους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας. Πέρα όμως από τους αποφοίτους που έχουν αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα, υπάρχουν και πολλοί άλλοι που διακρίνονται μέσα στην κοινωνία για το ήθος που τους διαπνέει, για τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και τη μετριοφροσύνη τους, επιτελώντας σημαντικό έργο σε διάφορους τομείς του ανθρώπινου βίου: στις τέχνες, στα γράμματα, στην Εκκλησία, στις επιστήμες, στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, στον αθλητισμό.

Η Λεόντειος Σχολή Αθηνών και η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης είναι σχολεία με μεγάλη ιστορική πορεία, πάντοτε καινοτόμα και ανοικτά στην κοινωνία.

Ροή Ειδήσεων