Λέρος: Όλοι ήξεραν για το δράμα της κακοποίησης των παιδιών και αδιαφορούσαν – Αναρμόδιο δηλώνει το Χαμόγελο του Παιδιού

Στόματα ερμητικά κλειστά  και περίγυρος που έκανε τα στραβά μάτια, αφήνοντας δυο απροστάτευτα παιδιά στο έλεος των αρρωστημένων ορέξεων των ίδιων τους των γονέων συνθέτουν το δράμα που αποκαλύφθηκε χθες στη Λέρο.

Το Χαμόγελο του Παιδιού είχε ενημερωθεί για την κακοποίηση των παιδιών από το Μάιο του 2017

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την υπόθεση της βάναυσης κακοποίησης των ανήλικων παιδιών από τους γονείς τους στη Λέρο ενημερώνει ότι ουδέποτε φιλοξενήθηκε η 14χρονη κόρη της οικογένειας σε κάποιο από τα Σπίτια του οργανισμού, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Τον Μάιο του 2017, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε λάβει καταγγελία στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι γονείς ασκούσαν έντονη σωματική κακοποίηση στα ανήλικα παιδιά τους, τα παραμελούσαν και υπήρχαν υπόνοιες για σεξουαλική παρενόχληση της ανήλικης κόρης (13 ετών). Άμεσα, όπως γίνεται για κάθε ανάλογη καταγγελία, ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία Ανηλίκων ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Τον Ιούλιο του 2017, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε κλήση από συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας όπου ανέφερε ότι το 13χρονο κορίτσι καθώς και ο 8χρονος αδερφός της βρίσκονταν σε Νοσοκομείο Παίδων κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Το συγκεκριμένο άτομο ενημέρωσε ότι το 13χρονο κορίτσι έφυγε μόνο του από το Νοσοκομείο, καθώς φοβόταν ότι θα γυρίσει πίσω στο οικογενειακό της περιβάλλον, ωστόσο εντοπίστηκε άμεσα κι επέστρεψε ξανά.

Χαμόγελο του Παιδιού: Δεν έχουμε αρμοδιότητα σε περιστατικά κακοποίησης

Στην ανακοίνωσή του, το Χαμόγελο του Παιδιού δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά τα εξής:  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης ενός παιδιού είναι οι Εισαγγελικές Αρχές και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες που οφείλουν να ερευνήσουν την κάθε υπόθεση.

Ωστόσο, η εν λόγω ανακοίνωση καταλήγει με την εξής έκκληση:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχοντας μεγαλώσει, με σεβασμό και στοργή, περισσότερα από 800 παιδιά θύματα κακοποίησης στα Σπίτια του κι έχοντας αποκτήσει τεράστια εμπειρία στις επιπτώσεις της κακοποίησης στην ψυχή ενός παιδιού καλεί τους πολίτες να σπάσουν τη σιωπή τους ακόμα κι αν υποψιάζονται ότι κάποιο παιδί κινδυνεύει:  Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί θύμα βίας καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» . Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111»

Κι όμως αυτή η έκκληση αποτελεί κενό γράμμα καθώς ο Οργανισμός έχει δηλώσει στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο αναρμόδιος για τέτοιου είδους περιστατικά. Επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα της εν λόγω προτροπής για επικοινωνία είτε με την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» είτε με την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» καθώς όπως πάλι έχει ξεκαθαριστεί ανωτέρω σε περιστατικά κακοποίησης αρμόδιες είναι οι Εισαγγελικές Αρχές και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες. 

Αυτό που πρέπει να αποσαφηνισθεί τώρα είναι γιατί, αν και όλοι οι αρμόδιοι γνώριζαν, εντούτοις τα παιδιά δεν προστατεύθηκαν και επιπλέον θα πρέπει να διαπιστωθεί ποιοι κώφευσαν και έχουν ευθύνες για τον παρατεταμένο εφιάλτη της κακοποίησης που βίωναν.