Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Λόγοι και τρόποι που οι γονείς καταστρέφουν τη δημιουργικότητα των παιδιών

Λόγοι και τρόποι που οι γονείς καταστρέφουν τη δημιουργικότητα των παιδιών

shutterstock_53614495

Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, λόγω της αστείρευτης φαντασίας, της περιέργιας, των συνεχών ανακαλύψεων και αποκαλύψεων και από έμφυτη τάση έχουν την ικανότητα να πειραματίζονται και να δημιουργούν.

Πολλές φορές όμως συμβαίνει οι γονείς αθελά τους,λόγω λάνθασμένων χειρισμών, αυτή τη δημιουργικότητα να την εμποδίζουν, να την περιορίζουν ή ακόμα και να την καταστρέφουν. Εδώ θα δείτε κυρίως με ποιους τρόπους από την πλευρά των γονιών συμβαίνει αυτό:

 1) Η αυστηρή κριτική: Η κριτική μας βοηθάει όλους -όχι μονο τα παιδιά- να βελτιωθούμε. Το να κριτικάρουμε με καλό τρόπο κάτι που έφτιαξε/έκανε το παιδί ώστε την επόμενη φορά να το κάνει ακόμα καλύτερα, είναι απόλυτα υγιές και θα το βοηθήσει. Η υπερβολική, σκληρή ή αυστηρή κριτική όμως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα,καθώς στο τέλος θα αποθαρρύνει το παιδί.

2) Η σύγκριση: Ο υγιής ανταγωνισμός βοήθάει τους ανθρώπους να βελτιώνονται , να προσπαθούν περισσότερο. Όταν όμως συγκρίνουμε συνεχώς ένα παιδί και μάλιστα με έντονο τρόπ0 (με τα αδέρφια, με φίλους, με συμμαθητές) τότε καταφέρνουμε το αντίθετο καθώς δημιουργούμε ένα έντονο κλίμα ανταγωνισμού μέσα στο οποίο το παιδί νιώθει ότι υστερεί. Τα πιο ''δυνατά'' παιδιά σε αυτή την περίπτωση θα προσπαθήσουν πολύ σκληρά -με ανάλογες αρνητικές συνέπειες βέβαια αργότερα στον χαρακτήρα τους-  και τα ''αδύναμα'' θα σταματήσουν την προσπάθεια με εξίσου δυσάρεστες συνέπειες στην ιδιοσυγκρασία τους.

3)Το σκληρό πρόγραμμα: Σίγουρα είναι καλό τα παιδιά να ζουν με πρόγραμμα και να έχουν μια σταθερή καθημερινότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προγραμματίζετε κάθε λεπτό της ημέρας τους! Τα παιδιά πρέπει να έχουν και ελεύθερο χρόνο, για να παίξουν ελεύθερα, να αναπτύξουν τη σκέψη τους, να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν ώστε να δημιουργούν.

4) Η υπερπροστασία: Δεν πρέπει και δεν γίνεται να είμαστε όλη την ώρα πάνω από το παιδί με σκοπό να το προστατεύσουμε μην τυχόν πέσει, χτυπτήσει, τρέξει, σκοντάψει. Δεν πρέπει να ελέγχουμε κάθε του βήμα, είμαστε απλά κοντά και το αφήνουμε να παίξει, να συναναστραφεί συνομήλικους, να εξερευνήσει, να πειραματιστεί. Διαφορετικά, αυτό που καταφέρνουμε δεν είναι να το προστατεύσουμε αλλά να το ''πνίξουμε'' και να δημιουργήσουμε έναν άνθρωπο φοβικό και εξαρτημένο.

5) Οι μεγάλες προσδοκίες: Αν βλέπετε ότι το παιδί σας έχει μια έμφυτη δημιουργική κλίση/τάση, το σωστό είναι να το ενθαρρύνετε να την αναπτύξει και να την εξελίξει μέχρι εκεί που το ίδιο φτάνει, θέλει, μπορεί...Να του δώσετε τα κατάλληλα εφόδια και κίνητρα, να το βοηθήσετε (αν σαφώς το ίδιο το επιθυμεί) και να είστε υποστηρικτικοί παρατηρητές σ αυτό, όχι εισβολείς! Ενθαρρύνουμε αλλά δεν πιέζουμε. Οι υπερολικές προσδοκίες και οι πιέσεις που δημιουργούνται στο παιδί, απλά θα το αγχώσουν και θα το πιέσουν με το αποτέλεσμα να είναι μάλλον αντίθετο από αυτό που επιθυμείτε ή ακόμα χειρότερα από αυτό που το παιδί θα είχε διαδορετικά τη δυνατότητα και επιθυμία να πετύχει...


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.