Αρχική Εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα «Lysistrata project» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (8/4)

«Lysistrata project» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (8/4)

lisistrati 3Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει την παράσταση “Lysistrata project”, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στις 8 Απριλίου. Το “Lysistrata Project” είναι μια παράσταση «τσέπης», βασισμένη στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 316 π.Χ. – 2014 μ.Χ. Σταυροδρόμι πολιτισμών στο χώρο και το χρόνο».

Την πρωτοβουλία για την έκθεση, που έχει ως στόχο την ανάδειξη της πόλης της Θεσσαλονίκης στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε η καθηγήτρια και ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη και για την υλοποίησή της συνέπραξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Η συμβολική επιλογή της πολιτικής σκέψης, του δηκτικού λόγου και της βαθιάς ανθρώπινης ματιάς του στον κόσμο, σε μια περίοδο που ευρωπαϊκά κράτη μαστίζονται ή απειλούνται από την κοινωνικο-οικονομική κρίση, ο Αριστοφάνης, απαλλαγμένος από φολκλορικά στοιχεία ή τη χυδαιότητα με την οποίαν αντιμετωπίζεται συχνά, ανοίγει ένα πεδίο διαλόγου του τότε με το τώρα και δίνει τη δυνατότητα για μιαν ανατρεπτική, διαχρονική, αλλά και επίκαιρη προσέγγιση στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη.
Η θεματολογία της «ουτοπίας» και η γνήσια κριτική - σατιρική διάσταση του έργου, του εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με σαφή πολιτική διάσταση.

Ο μύθος της Λυσιστράτης, ιδωμένος μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων μορφών πολέμου και των συνεπειών τους ενσαρκώνεται στις φιγούρες τεσσάρων γυναικών, που ετοιμάζονται να καταλάβουν το Κοινοβούλιο και να απαιτήσουν να σταματήσει ο κάθε είδους πόλεμος.

Στόχος της παράστασης – δρωμένου είναι να αποκτήσει το κείμενο μια παγκόσμια διάσταση, να συνδεθεί με τη σύγχρονη συνθήκη και να υπενθυμίσει ότι το στοιχείο της «διαμαρτυρίας» δεν στέκεται ενάντια στην όποια εξουσία, αλλά συμβάλλει στην αφύπνιση και την αναγκαιότητα της συμμετοχής στα κοινά.

lisistrati 1Το έργο

Μέσα στην καρδιά του εικοσαετούς Πελοποννησιακού πολέμου, το 411 π.χ., ο Αριστοφάνης επινοεί τη Λυσιστράτη. Η ηρωίδα του ομώνυμου έργου του, συγκεντρώνει τις γυναίκες από όλες τις περιοχές της χώρας για να τις προτείνει ένα σχέδιο εξόδου από τον πόλεμο. Το σχέδιο που έχει συλλάβει η Λυσιστράτη, έχοντας σαν απώτερο στόχο την επίτευξη της ειρήνης, είναι διπλό. Από τη μια η σεξουαλική αποχή. Από την άλλη η κατάληψη του δημοσίου ταμείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξετυλίγεται το κωμικό στοιχείο και η πολιτική διάσταση του έργου.

Η Λυσιστράτη, αυτή η ιδεαλίστρια, στο έργο του Αριστοφάνη, καταφέρνει τελικά να πραγματοποιήσει το όνειρο της. Χάρη στο «λαμπερό και εύθραυστο» σχέδιο της ηρωίδας, στο τέλος του έργου η συμφιλίωση είναι ο μεγάλος νικητής. Με ποιον όμως συνδιαλέγεται η Λυσιστράτη, αν η πλοκή της κωμωδίας του Αριστοφάνη μεταφερθεί στην κάρδια της Ευρώπης; Ποιος είναι ο στόχος της μέσα στην έδρα του Κοινοβουλίου; Οι γυναίκες που καλεί θα μπορούσαν να είναι οι εκπρόσωποι των χωρών τις Μεσόγειου που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Και η ειρήνη που θέλει να επιβάλει είναι η αφύπνιση της συνείδησης τους. Και ο πόλεμος; Μήπως είναι αυτό που στέκεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας και φοβόμαστε πότε θα ξεσπάσει;

Συντελεστές
Ελεύθερη απόδοση- Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Κουμανδράκη, Απόστολος Καραούλης
Ειδική συνεργάτης: Αμαλία Κοντογιάννη

Ηθοποιοί:
Λυσιστράτη: Γιολάντα Μπαλαούρα
Καλονίκη: Λουκία Βασιλείου
Μυρίνη: Ιωάννα Παγιατάκη
Λαμπιτό: Μομώ Βλάχου

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες
8 Απριλίου 2014, 12.30
ASP 3, zone D, Bar Area

Συντονισμός Έκθεσης: καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, Ευρωβουλευτής
Διοργάνωση Έκθεσης: Δήμος Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Πολιτισμού


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.