Μαγειρέψτε με τα παιδιά σας

iStock_000018299990LargeΑπό τις πιο όμορφες αναμνήσεις που έχω ως παιδί είναι αυτή που η μητέρα μου έφτιαχνε εκείνες τις πολύ ωραίες χορτόπιτες, που εκτός του ότι μου άρεσαν πολύ, τις έτρωγα και με μεγάλη ευχαρίστηση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που μου έδινε ένα κομμάτι ζυμάρι και με αυτό έκανα διάφορα σχήματα μέχρι τη στιγμή που το έβαζα και αυτό να ψηθεί στον φούρνο μαζί με την πίτα. Η κουζίνα γέμιζε με το αλεύρι που πέταγα από εδώ και από εκεί παίζοντας και προσπαθώντας και εγώ να βοηθήσω…με τον δικό μου τρόπο.

Η διαδικασία της παρασκευής του φαγητού είναι πολύ δημιουργική για ένα παιδί. Του μαθαίνει καταρχήν πολλά μυστικά για τα υλικά αλλά και για τα οφέλη των τροφών. Του δίνει μια άλλη διάσταση, άγνωστη συνήθως, για το πώς φτιάχνονται τα φαγητά. Ποια είναι η σύσταση τους και από πού προέρχονται. Αν η παρασκευή των φαγητών συνοδεύεται από μια καλή ανάλυση, αλλά και από μια έξυπνη περιγραφή είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να υιοθετήσει το παιδί υγιεινές διατροφικές συνήθειες αλλά να μάθει και το ίδιο σιγά σιγά να παρασκευάζει την τροφή που θέλει να καταναλώσει.

Στρώστε ένα μεγάλο τραπεζομάντηλο και πειραματιστείτε μαζί τους χωρίς να έχετε το άγχος αν θα λερωθεί ο χώρος σας. Όσο μεγαλώνουν, θα τελειοποιούν την τεχνική τους και θα ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν από μόνα τους. Φτάνει βέβαια να έχετε και εσείς την υπομονή και τη διάθεση να τους δείξετε και να τους μάθετε.

Χαίρομαι πολύ όταν η κόρη μου ανοίγει μόνη της το ψυγείο και βγάζοντας τα υλικά των τροφών που τις αρέσουν, μου ζητάει να τις τα φτιάξω εφόσον δεν μπορεί να το κάνει μόνη της. Και χαίρομαι πολύ περισσότερο όταν μας ζητά να προμηθευτούμε συγκεκριμένα υλικά για να τις φτιάξουμε αυτό που της αρέσει. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να ξέρουν τι τρώνε και αυτό να μην γίνεται άβουλα και μόνο και μόνο πρέπει να φάνε. Η συμμετοχή τους στην παρασκευή της τροφής βοηθάει πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην Ελλάδα η παχυσαρκία χτυπάει κόκκινο όχι μόνο στους ενήλικες αλλά κυρίως στις μικρές ηλικίες. Αυτό είναι λυπηρό για μια χώρα που έχει εννέα μήνες ήλιο. Τα ταχυφαγεία και τα έτοιμα φαγητά γενικότερα μπορεί κάποιες στιγμές να είναι χρήσιμα και πρακτικά, αλλά όταν τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή σχεδόν βάση, λειτουργούν με πολύ κακό τρόπο όχι μόνο στην εμφάνιση μας αλλά κυρίως στην υγεία μας.

Μαγειρέψτε με τα παιδιά σας. Πέρα από τα πολλά οφέλη της διαδικασίας θα περνάτε χρόνο μαζί τους, κάνοντας κάτι δημιουργικό και ευχάριστο. Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Οι περισσότεροι από εσάς θα κάνετε τις διακοπές σας. Είναι λοιπόν μια πολύ καλή ευκαιρία να μαγειρέψετε με τα παιδιά σας. Η χαρά τους θα είναι τεράστια αν ξέρουν ότι έχουν πάρει μέρος σε μια τόσο σημαντική διαδικασία για τη λειτουργία όλης της οικογένειας.

krommydas-photo
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ