- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μακρή: “Απαράδεκτο βουλευτής να προσδιορίζει ως τρανς ανήλικο παιδί”

Μαθητής με φούστα σε ελληνικό σχολείο - Ο καθηγητής τον τιμώρησε, οι συμμαθητές τον στήριξαν (φωτό)

«Κοινωνία και υπουργείο έχουμε αντιληφθεί ότι ο αυτοπροσδιορισμός δεν είναι απλώς απαραίτητος, αλλά σεβαστός, και επιτρέπει στον αυτοπροσδιοριζόμενο να επιλέγει ενδυματολογικούς κανόνες και εμείς να τον σεβαστούμε».

Αυτό, ήταν το μήνυμα που έστειλε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή [2] από το βήμα της Βουλής στον βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, σχετικά με το περιστατικό του μαθητή του Μουσικού Σχολείου Ιλίου [3] που φόρεσε φούστα και το κύμα συμπαράστασης που δημιουργήθηκε από τους συμμαθητές του αλλά και την κοινωνία.

Το σχόλιο της Ζέττας Μακρή

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη, η υφυπουργός Ζέττα Μακρή επέκρινε τον βουλευτή που ανέφερε τον χαρακτήρισε «τρανς μαθήτρια» λέγοντάς του πως «είμαι συγκλονισμένη γιατί ένας βουλευτής προσδιορίζει έναν ανηλικο μαθητή 12 ετών ως τρανς, όταν εκείνος ουδέποτε προσδιόρισε έτσι τον εαυτό του… η μητέρα του δηλώνει περήφανη μητέρα αγοριού! Είναι απαράδεκτο με πόση ευκολία ένας βουλευτής κοινοβουλίου προσδιορίζει ο ίδιος ένα παιδί ανήλικο που αναζητά τα όριά του και εσείς του βάζετε ταμπέλα! [4]»

Ζητάμε από τα παιδιά να μην παραβιάζουν τους κανόνες

«Ζούμε στην εποχή που δε ζητάμε τα παιδιά να τηρούν κανόνες, αλλά να μην τους παραβιάζουν. Και οι στοιχειώδεις ενδυματολογικοί κανόνες που δεν αναιρούν τον αυτοπροσδιορισμό, οφείλουν να γίνονται σεβαστοί», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Μακρή .

Αποσπάστηκε ο εκπαιδευτικός που αντέδρασε στην εμφάνιση του μαθητή

Η υφυπουργός Παιδείας είπε πως «οι υπηρεσίες του υπουργείου μας αντέδρασαν αστραπιαία. Ζητήθηκε αναλυτική έκθεση των γεγονότων από τη δ/ντρια, έχει γίνει ΕΔΕ που δεν έχει ολοκληρωθεί και εάν υπάρξουν ευθύνες θα αποδοθούν, ο εκπαιδευτικός αποσπάστηκε στη Δ/νση Φυσικής Αγωγής» και τόνισε πως «εμείς προωθούμε ένα σχολείο δημοκρατικό, συμπεριληπτικό».

Σημείωσε πως «το 2021 για τα ανθρώπινα δικαιώματα υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ είναι σε εξέλιξη επιμόρφωση 85.000 εκπαιδευτικών και οι 65.000 έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την προσθήκη νέων εκπαιδευτικών κύκλων – ενσυναίσθηση, αυτοεπίγνωση, αλληλοσεβασμό που ευνοούν τον αυτοπροσδιορισμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας και επισήμανε πως κοινωνία και υπουργείο έχουμε αντιληφθεί ότι ο αυτοπροσδιορισμός δεν είναι απλώς απαραίτητος, αλλά σεβαστός, και επιτρέπει στον αυτοπροσδιοριζόμενο να επιλέγει ενδυματολογικούς κανόνες και εμείς να τον σεβαστούμε», υπογραμμίζοντας ότι «ζούμε στην εποχή που δε ζητάμε από τα παιδιά να τηρούν κανόνες, αλλά να μην τους παραβιάζουν» και «οι στοιχειώδεις ενδυματολογικοί κανόνες που δεν αναιρούν τον αυτοπροσδιορισμό, οφείλουν να γίνονται σεβαστοί».

H απάντηση του Κρίτωνα Αρσένη

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης ανέφερε πως είναι αδιανόητο να τραυματίζονται ψυχές ανθρώπων από εκπαιδευτικούς, όταν η κοινωνία μας αυτά τα έχει ξεπεράσει αυτά, αναρωτήθηκε πόσοι από τους εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα ειδικά μαθήματα για το σεβασμό στις επιλογές των μαθητών και ανέφερε πως αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά κάτι που ξέφυγε από τα τείχη του σχολείου και έγινε γνωστό και πρόσθεσε πως «εμένα δε με τρομάζει το γεγονός ότι μπορεί να είναι τρανς μαθήτρια και εάν δεν υπήρχε η κατακραυγή δεν θα γινόντουσαν οι διαδικασίες».

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Γέννησε, έμαθε πως έχει κορωνοϊό και τό σκασε με το μωρό από το ασθενοφόρο [5]

Δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά! Μόνο γονείς που δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει μέσα τους [6]

Καλλιθέα: 33χρονος βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι – Η αντιδικία με την πρώην σύζυγο για το παιδί [7]