Μακρή: “Όταν δοθεί το πράσινο φως για τα σχολεία, θα πάρουμε την απόφαση ποια θα ανοίξουν” 

Για τον γρίφο της επαναλειτουργίας των σχολείων και την ανάγκη να επανέλθει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα στην δια ζώσης παράδοση των μαθημάτων τοποθετήθηκε η υφυπουργός  Παιδείας, Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξή της  στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

“Επιθυμία μας είναι να ανοίξουν όλες οι σχολικές βαθμίδες με προτεραιότητα στα Λύκεια”

Όπως τόνισε η υφυπουργός  υπάρχουν οι προθέσεις και οι εισηγήσεις, όμως αυτό που μετρά είναι η απόφαση των ειδικών και «όταν μας δοθεί το “πράσινο φως”, εμείς θα λάβουμε την αντίστοιχη πολιτική απόφαση».

«Η δική μας πρωτοβουλία είναι να επανέλθουμε ταυτόχρονα σε όλες τις βαθμίδες, στην δια ζώσης εκπαίδευση. Όμως επειδή φαίνεται ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, θα γίνει με προτεραιότητα στα Λύκεια και μετά στα Γυμνάσια και αργότερα στα υπόλοιπα σχολεία. Πρώτα θα ανοίξουν τα Λύκεια», τόνισε η κ. Μακρή.

Τι ισχύει για τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Για τα self tests είπε ότι «εκτός από την υποχρέωση αυτοεξέτασης των παιδιών, που θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες τι και πως θα γίνεται, έχει θεσπιστεί η αυτοεξέταση και για τους καθηγητές και για το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων».

Όπως είπε, τα self test θα είναι ένα από τα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ παράλληλα θα τηρούνται όλα τα μέτρα που ίσχυαν τους τελευταίους μήνες, όπως η χρήση μάσκας και αποστάσεων, οι προαυλισμοί σε διαφορετικές ώρες και χώρους και η χρήση διαφορετικών εισόδων σε όποια σχολεία είναι εφικτό.

Για την παράταση του σχολικού έτους

«Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε παράταση του σχολικού έτους, το έχει πει και η Υπουργός Παιδείας. Εάν παραταθεί, δεν θα είναι για περισσότερο από δύο εβδομάδες, όμως δεν θα μειωθούν οι διακοπές του Πάσχα» ξεκαθάρισε η Ζέττα Μακρή.

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινές της δηλώσεις η υφυπουργός προανήγγειλε  την παράταση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς για δύο εβδομάδες μέχρι και το τέλος Ιουνίου, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ζωή Ράπτη: Μέχρι τις 15 Απριλίου θα έχουν έρθει τα self test

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, για τα self test και το άνοιγμα των σχολείων και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την κυρία Ράπτη, η παροχή των δωρεάν self test για οικιακή χρήση που νομοθετήθηκε χθες στη βουλή, θα είναι άμεσα διαθέσιμη και θα αποτελέσει ένα εργαλείο ελέγχου της πανδημίας, όπως επίσης θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους.

«Έχει γίνει ο διαγωνισμός, περιμένουμε την ολοκλήρωση του ελεγκτικού συνεδρίου, μέχρι τις 15 Απριλίου τα περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Rapid και self test θα διατίθενται πλέον στα φαρμακεία, υποστήριξε η υφυπουργός, ενώ, όπως είπε, δεν έχει τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας. Αναφορικά με τα σχολεία, δήλωσε πως την επόμενη βδομάδα οι ειδικοί θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις με βάση τα επιδημιολογικά φορτία.

Με αρνητικό τεστ κάθε Δευτέρα τα παιδιά στα σχολεία – Υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα

Με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα θα γίνει η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το παιδί θα πρέπει να έχει μαζί του κάθε Δευτέρα υπεύθυνη δήλωση του γονέα, όπου θα αναγράφεται ότι έχει γίνει το τεστ και ότι είναι αρνητικό, κάτι που επαφίεται στην ατομική και κοινωνική ευθύνη. Σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές.

Πελώνη: Στις 12 Απριλίου ανοίγουν ορισμένα σχολεία με self test

«Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία με την προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.