Μακρή: “Προτεραιότητα στη δια ζώσης εκπαίδευση έχουν τα Λύκεια” – Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από τα self test

Ξεκίνησε στις 10 το πρωί η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως όπου θα εξεταστούν ενδελεχώς  τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να παρθούν οι αρχικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα 12 Απριλίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στην συνεδρίαση της Παρασκευής 9 Απριλίου όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, θα γίνει η εισήγηση στον πρωθυπουργό και θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Μακρή: “Προτεραιότητα μας είναι τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και αργότερα τα Δημοτικά”

Σε σημερινές της δηλώσεις στην ΕΡΤ1 η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή δήλωσε ότι “είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση. Προτεραιότητα μας είναι τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και αργότερα τα Δημοτικά. Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μας δίνουν τη δυνατότητα αυτή.”

Για το σενάριο επιστροφής μόνο της Γ Λυκείου στα θρανία

Αναφορικά με το άνοιγμα μόνο για τη Γ΄ Λυκείου η κα Μακρή επεσήμανε ότι αποτελεί πρόβλημα καθώς οι καθηγητές δεν μπορούν να κάνουν τηλεκπαιδευση σε συνδυασμό με τη διαζώσης εκπαίδευση, γι’ αυτό και γίνεται συζήτηση για άνοιγμα και των τριών τάξεων Λυκείου.

Αν δοθεί το «πράσινο φως», θα ανοίξουν Γυμνάσια και Δημοτικά στις 19/4

Η κυρία Μακρή είπε επίσης πως αν οι ειδικοί δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Γυμνασίων και της Πρωτοβάθμιας στις 19 Απριλίου, αυτό θα γίνει παρά το ότι υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε να μην ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και μετά ξανακλείσουν, τονίζοντας πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση.

Tι ισχύει για τα self test

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στα self test, λέγοντας πως θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες στα ελληνικά, αλλά και σχετικά βίντεο για τη σωστή χρήση τους, ενώ θα δοθεί και ένα διάστημα ανοχής και προσαρμοστικότητας. Παράλληλα, όπως είπε η κα Μακρή, θα ισχύουν τα ίδια μέτρα προστασίας που ίσχυαν και πριν. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρχει συμμόρφωση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, καθώς -όπως είπε- όλοι οι γονείς θέλουν να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα θρανία.

Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από τα self test

Ερωτηθείσα για το τι θα γίνει με αρνητές να υποβληθούν σε self test, η κα Μακρή παρέπεμψε σε δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι όσα παιδιά δεν θέλουν να συμμετέχουν στο δια ζώσης μάθημα δεν θα μπορούν με τηλεκπαίδευση. Εξαίρεση θα αποτελούν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, και δεν δύναται η δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων άρα δεν χρειάζεται να υποβληθούν  σε self test προκειμένου να επιστρέψουν στις τάξεις, και θα παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης