Μαλώνω συχνά με το σύντροφό μου. Η σύγκρουση είναι δείγμα ότι η σχέση μου περνάει κρίση;

couple having a relationship problemΗ λέξη σύγκρουση δημιουργεί μία αρνητική αίσθηση. Πολλοί θεωρούν πως η σύγκρουση θα καταστρέψει τη σχέση. Έτσι, αποφεύγουν τη σύγκρουση με το σύντροφό τους ως απειλή, σκεφτόμενοι ότι αν αγνοήσουν τα σημάδια μίας εν δυνάμει ανερχόμενης κρίσης στη σχέση, αυτή δε θα εμφανιστεί.

Η ενασχόληση με τη σύγκρουση σίγουρα δε θα οδηγήσει τη σχέση σας στην καταστροφή, αυτό που κινδυνεύει να οδηγήσει τη σχέση σας στο τέλος είναι η αποφυγή της σύγκρουσης.

Κανένα πρόβλημα δεν είναι τόσο μικρό για να αψηφιστεί σε μία σχέση. Πρέπει όλα τα μικρά θέματα να προσεγγίζονται και να αναλύονται στη σχέση σας, γιατί μετά γιγαντώνονται και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να ξεδιπλωθούν και να επιλυθούν. Προκειμένου μία σύγκρουση να έχει ευεργετικό ρόλο στη σχέση σας πρέπει να μάθετε να την προσεγγίζετε με έναν εποικοδομητικό και αποτελεσματικό τρόπο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να καλλιεργήσετε κάποιες χρήσιμες δεξιότητες.

Δουλέψτε πάνω στη δεξιότητα να ακούτε τον άλλο. Η καλή επικοινωνία είναι το κλειδί της επίλυσης μίας σύγκρουσης. Ακούστε το σύντροφό σας χωρίς να προδιαγράφεται στο μυαλό σας την υπόθεση ή ότι έχει άδικο, προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του.

Συμμετέχετε από κοινού στην επίλυση του προβλήματος. Λάβετε υπόψη σας τις έννοιες, τις ανησυχίες πίσω από την οπτική που σας μεταφέρει ο σύντροφός σας. Η υπόθεση είναι πως κάθε ανησυχία σου είναι και δική μου ανησυχία. Στόχος σας είναι να βρεθεί ένα πλάνο δράσης που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση και για τους δύο. Προϋπόθεση είναι ο διάλογος να γίνει υπό χαλαρή και θετική συναισθηματική κατάσταση.

Couple-Communications-Problems-610x250Προσεγγίστε συγκεκριμένες συμπεριφορές και όχι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Μην αποδίδετε χαρακτηρισμούς στο σύντροφό σας. Οι χαρακτηρισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε ένα κλίμα άμυνας και επιθετικότητας. Αναφέρετε απλά τις πράξεις και τις συμπεριφορές που σας ενοχλούν, σας δυσκολεύουν και πως νιώθετε για αυτές.

Συζητήστε όταν είστε ήρεμοι. Η ατμόσφαιρα ανάμεσά σας πρέπει να προκαλεί συναισθηματική ασφάλεια, προκειμένου κι οι δύο να μπορέσετε ανοικτά να εκφράσετε ιδέες, συναισθήματα, βιώματα, ανησυχίες σχετικά με το θέμα αντιπαράθεσης. Επιδιώξτε μία συζήτηση γεμάτη σεβασμό πάνω στη διαφωνία χωρίς να προσκολλάται το ενδιαφέρον στο ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Όταν κάποιος είναι εν βρασμώ θολώνει η κρίση του και διαστρεβλώνεται η αντίληψη που έχει για τα πράγματα.

Αν ανέβουν τα αίματα κάντε διάλειμμα. Είναι ζωτικό να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι ενώ συζητάτε για μία διαφωνία, όμως κάποιος μπορεί να αναστατωθεί, να απογοητευτεί ή να παρεξηγηθεί, να ενοχληθεί. Κάντε ένα διάλειμμα και αν δείτε πως δεν μπορείτε να ηρεμήσετε, αναβάλλετε την κουβέντα για μία άλλη στιγμή.

coupleconflictΒάλτε όρια για το ποια είναι αποδεκτή συμπεριφορά και ποια όχι, όχι βρισιές, όχι χαρακτηρισμοί, όχι χειρονομίες, όχι ουρλιαχτά ή φωνές. Όταν κάποιος ξεπερνά τα όρια πρέπει να διακόπτετε η συζήτηση.

Βρείτε την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε μία συζήτηση. Μια καλή ευκαιρία είναι όταν ο σύντροφός σας είναι στο πλάι σας. Οι άντρες είναι πιο πιθανό να επικοινωνήσουν καλύτερα, πιο ανοιχτά, πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά όταν συζητούν για ένα δύσκολο θέμα, όταν κάνουν μία δραστηριότητα, όπως περπάτημα, ποδήλατο, κ.ά.

Ζητήστε συγγνώμη όλοι κάνουμε λάθη και χρειάζεται να παραδεχόμαστε ότι συμβάλλουμε και εμείς όταν η σύγκρουση με το σύντροφό μας φεύγει εκτός ελέγχου.

Αναζητήστε βοήθεια. Αν οι προσπάθειες σας δε φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Η συμβουλευτική ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη χρυσή τομή στη σχέση σας. Όσο νωρίτερα επιλύεται μία σύγκρουση τόσο καλύτερα είναι για την πορεία και την εξέλιξη της σχέσης σας.

Xριστίνα Καλαμπόκη

Ψυχολόγος

http://www.psychologo.gr/site/