Το να εκτεθεί το παιδί μπροστά σε κόσμο, είναι κάτι πολύ δύσκολο.
Η προσπάθεια ενός παιδιού να εκφραστεί μπορεί να είναι μια διαδικασία με ανάμεικτα συναισθήματα για τον ίδιο, αλλά και για τους γονείς του. Η πίεση των γιορτινών εκδηλώσεων – ειδικά τώρα που τελειώνει η σχολική χρονιά – και οι προσδοκίες των γύρω τους, μπορούν να μεγαλώσουν την αγωνία του παιδιού που διστάζει να εκτεθεί.
Η Ευτυχία Βαρσαμή σε μια ανάρτησή της, δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς μπορούν οι γονείς να στηρίξουν το παιδί τους σε αυτήν την περίπτωση. Ας δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει το παιδί, χωρίς το βάρος της ανασφάλειας και του φόβου.
Νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία 2024: Πότε θα κλείσουν για καλοκαίρι;
«Μαμά, δε θέλω να πω ποίημα»: Τι να πούμε στο παιδί εάν ντρέπεται να εκτεθεί; Η ανάρτηση:
«Έρχεται το τέλος της χρονιάς κι οι γιορτές ετοιμάζονται…. Άλλοι περιμένουν όλο χαρά, Άλλοι με άγχος κι άλλοι με ανάμεικτα συναισθήματα… Η δίκη μου συμβουλή για αυτές τις μέρες:
Το να εκτεθεί το παιδί είναι κάτι πολύ δύσκολο. Ας είμαστε εκεί να το αποδεχτούμε και δεν έγινε και τίποτα εάν δε σηκωθεί, αν δεν συμμετέχει.
Μπορούμε να ανακουφίσουμε το παιδί με τα λόγια μας και τη στάση μας: «Είμαι εδώ, θα σε βλέπω. Μπορείς να μη σηκωθείς. Εγώ θα σε θαυμάζω το ίδιο».
Δεν είναι λύση να μην παραβρεθούμε γιατί έτσι αποφεύγουμε μια κατάσταση.
Δεν αφήνουμε την ομάδα και τους συμμαθητές μας. Ακόμα και αν δεν συμμετέχει τελικά, είναι ωραία να είναι εκεί στη δουλειά τάξης.
Δεν συγκρίνουμε τα παιδιά με τα υπόλοιπα παιδιά.
Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και τη δική του προσωπικότητα».
Διαβάστε επίσης:
7 πράγματα για τα οποία δεν πρέπει ποτέ να «πειράζετε» τα παιδιά σας
Τα παιδιά μάς δείχνουν από νωρίς τι είδους ενήλικες θα γίνουν – ΜΗΝ αγνοείτε τα σημάδια