Αρχική Infokids Υγεία "Μαμά, μάλωσα με τη φίλη μου": 8 συμβουλές για να το χειριστείτε

"Μαμά, μάλωσα με τη φίλη μου": 8 συμβουλές για να το χειριστείτε

951060310

Συμβαίνει και στις πιο στενές σχέσεις, στις πιο κολλητές φιλίες. Τα παιδιά εύκολα κάνουν φίλους, συνδέονται με άλλα παιδιά, κυρίως από το χώρο του σχολείου, και εύκολα επιλέγουν εκείνη/ον που θα έχει τον τίτλο του "κολλητού". Αλλά, όπως συμβαίνει πάντα και σε όλους στη ζωή, οι στενές σχέσεις περνούν και κρίσεις. Τι θα πρέπει να κάνετε όταν παρουσιαστούν δυσκολίες στις φιλίες των παιδιών σας:

Ζητήσαμε από την Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου να μας δώσει ορισμένα χρηστικά tips, οδηγίες περιεκτικές, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση που δημιουργείται στην ψυχολογία του παιδιού.

– Είναι προτιμότερο να μην αναμειχθείτε.

– Nα ακούτε προσεκτικά τα παράπονα του παιδιού για το φίλο του. Δε χρειάζεται να μεγαλοποιείτε τις καταστάσεις, όμως η στήριξή σας θα είναι πολύτιμη είτε επιλυθεί η διαφωνία είτε όχι.

– Eίναι γνωστό ότι οι φίλοι φιλονικούν. Το να τα ξαναφτιάξουν ύστερα από έναν καβγά είναι μια σπουδαία ικανότητα που το παιδί είναι καλό να καλλιεργήσει από νωρίς.

– Όταν το παιδί δείχνει αδύναμο να λύσει το πρόβλημα χωρίς βοήθεια, τότε μπορείτε να επέμβετε συζητώντας μαζί του και ίσως κάνοντας κάποιες προτάσεις, π.χ. «προσπάθησε αυτό, κι αν δεν έχει αποτέλεσμα, θα σκεφτούμε μαζί κάτι άλλο».

– Όταν εμφανιστούν δυσκολίες στο να αναπτυχθεί μια φιλία, αντισταθείτε στον πειρασμό να δείξετε υπερβολική συμπόνια. Ίσως δώσετε το μήνυμα στο παιδί σας ότι το γεγονός είναι τραγικό.

– Aντίθετα, τονίστε του ότι το συγκεκριμένο παιδί –ή παιδιά– ίσως έχει άλλα ενδιαφέροντα ή ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους για να το πλησιάσει.

– Όταν το παιδί σας κάνει διαρκώς παράπονα για τους φίλους του, σκεφθείτε τι μήνυμα θέλει να σας δώσει. Aναλογιστείτε τον τρόπο που το μεγαλώνετε, μήπως το υπερπροστατεύετε, μήπως σπεύδετε με το παραμικρό να λύνετε εσείς τα προβλήματά του κ.λπ.

– Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, ίσως χρειάζεται να αλλάξετε πλεύση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.