Αρχική Infokids Υγεία Μαμά, με τσίμπησε τσούχτρα..!

Μαμά, με τσίμπησε τσούχτρα..!

2008_07_Jellyfish2Κι εκεί που τα παιδιά παίζουν ανέμελα στη θάλασσα κι εσείς απολαμβάνετε τον ήλιο και το αγαπημένο σας μυθιστόρημα ακούτε τη κραυγή "Μαμά, με τσίμπησε τσούχτρα..!" και ο χρόνος σταματά.

Τα τσιμπήματα από τις τσούχτρες σπάνια οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα κι αυτό μόνο σε πολύ ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η περιοχή του σώματος που ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μια κοκκινίλα (με ή χωρίς φούσκωμα), που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Τα ενοχλήματα αυτά προκαλούνται από μία τοξική ουσία που απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας.

Τι κάνουμε μετά το τσίμπημα της τσούχτρας

2012-04-09-14-55-38-474

1. Ξεπλένουμε την περιοχή του τσιμπήματος με αμμωνία ή εναλλακτικά με θαλασσινό νερό (ΟΧΙ με γλυκό νερό γιατί ενεργοποιεί το δηλητήριο που υπάρχει στα πλοκάμια της) ή τρίβουμε το σημείο με άμμο και ξεπλένουμε καλά.

2. Εφαρμόζουμε στην περιοχή κάποια αλοιφή για τσιμπήματα, και αν δεν έχουμε, βάζουμε κομπρέσες με ξύδι, που αντιμετωπίζει τη φαγούρα και το τσούξιμο.

3. Σε συνεννόηση με τον παιδίατρο χορηγούμε στο παιδί προληπτικά κάποιο αντιισταμινικό σιρόπι για να αποφύγουμε την πρόκληση αλλεργικών συμπτωμάτων. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των ειδικών αλοιφών απευθυνθείτε στο κοντινότερο κέντρο υγείας, μήπως χρειαστεί να γίνει ένεση κορτιζόνης.

p1011565e (1)


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.