Μαμά, να δω τηλεόραση; Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα παιδιά είναι μπροστά στην οθόνη

1C5140011-g-hth-121210-stock-kids-tv-tease-10a.blocks_desktop_mediumΓια την τηλεόραση και την επίδρασή της έχουμε ακούσει πολλά! Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον η τηλεόραση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των παιδιών και ενηλίκων. Πράγματι, μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά περνούν παραπάνω χρόνο βλέποντας τηλεόραση παρά κάνοντας άλλες δραστηριότητες εκτός από τον ύπνο. Για αυτό το σκοπό συχνά γίνονται έρευνες εξετάζοντας τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της επίδρασης της τηλεόρασης κυρίως στα παιδιά μας. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, το παιδί χρειάζεται αλληλεπίδραση και όχι την παθητική στάση που έχει όταν βλέπει τηλεόραση. Υπάρχουν όμως άλλα αποτελέσματα από έρευνες που δείχνουν ότι ανάλογα με τη χρήση της τηλεόρασης και την ποιότητα της εκπομπής μπορεί η επιρροή να είναι θετική στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Επειδή, λοιπόν, τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, εγείρονται κάποιες ανησυχίες και ερωτήματα από τους γονείς:

Από ποια ηλικία είναι καλό να αρχίσουν να βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση;

Πόσο χρόνο πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση;

Τι είδους εκπομπές να βλέπουν τα παιδιά;

Πώς μπορεί η τελεόραση να βλάψει ή ωφελήσει την ανάπτυξη του παιδιού μας;

Η ηλικία του παιδιού παίζει ρόλο για να βλέπει τηλεόραση;

Στη βρεφική ηλικία, τα παιδιά θέλουν να ανακαλύψουν τις αισθήσεις τους, να πιάσουν πράγματα, να τα βάλουν στο στόμα τους, να τα μυρίσουν. Η τηλεόραση δεν συμβάλει ουσιαστικά σε κάτι στην βρεφική ηλικία. Για αυτό είναι καλύτερο να δίνετε έμφαση σε άλλες δραστηριότητες, όπως να δείτε παρέα εικόνες από βιβλία, να ακούσετε μουσική, να αφηγηθείτε παραμύθια, να χορέψετε ή να τραγουδήσετε μαζί του.

Παιδιά ηλικίας ενός με δύο ετών

Τα παιδιά ενός έτους όταν παρακολουθούν τηλεόραση, βλέπουν μόνο έγχρωμες εικόνες, οι οποίες τρεμοπαίζουν. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους αρχίζουν και καταλαβαίνουν ελάχιστα κομμάτια αυτού που βλέπουν και ορισμένα παιδιά μιμούνται αυτά που βλέπουν.

child-television_2322538b

Παιδιά ηλικίας τριών με πέντε ετών

Καλό είναι όσο μπορεί κανείς να «αναβάλει» την επαφή με την τηλεόραση μέχρι την ηλικία περίπου των 3 χρονών. Στην ηλικία των τριών με πέντε ετών, το παιδί είναι καλό να βλέπει τηλεόραση σε περιορισμένο χρόνο και με ελεγχόμενο περιεχόμενο. Ο χρόνος παραμονής ενός παιδιού τριών ετών μπροστά στην οθόνη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 με 20 λεπτά την ημέρα. Για μεγαλύτερα παιδιά μέχρι 5 ετών μπορεί να είναι και μισή ώρα.

Παιδιά ηλικίας πέντε ετών και άνω
Για τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αυξάνεται σταδιακά ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης. Τα προγράμματα που βλέπουν θα πρέπει να ανταποκρίνονται πάντα στο επίπεδο της ηλικίας τους. Από τα 7 χρόνια, είναι η περίοδος που τα παιδιά ενδιαφέρονται να δουν τις εκπομπές που βλέπουν οι φίλοι τους. Κύριος λόγος ότι χρησιμοποιούν το περιεχόμενο των σήριαλ και γενικά των εκπομπών για συζητήσεις και παιχνίδι.

Ποιες εκπομπές είναι κατάλληλες για τα παιδιά;

Φυσικά οι παιδικές εκπομπές και να απευθύνονται στη συγκεκριμένη ηλικία του παιδιού. Βέβαια θα αναρωτιέστε ότι πολλές παιδικές εκπομπές έχουν πλέον αρκετές σκηνές με όπλα, βία και τσακωμούς. Θα ήταν καλό να αποφεύγονται όσο περισσότερο γίνονται. Οι εκπομπές είναι προτιμότερο να αφορούν ιστορίες με ευχάριστο τέλος και πλοκή. Μην επιλέξετε κάτι που είναι σε συνέχειες. Τα παιδιά τα αγχώνει πολύ αν πρέπει να περιμένουν για το τι θα γίνει σε μια επόμενη φορά! Ιστορίες με ζώα, αλλά και ντοκιμαντέρ για μικρά παιδιά. Οι εικόνες από την φύση και το ζωικό βασίλειο έχουν πολύ ενδιαφέρον. Εκπομπές με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, που βοηθούν στην εκμάθηση και εμπλουτισμό των γνώσεων.

979471-child-watching-tv

Βία στην τηλεόραση

Το να εκτίθενται τα παιδιά στη βία δεν είναι κάτι το καινούργιο. Βία μπορεί να βρει κανείς από το αρχαίο δράμα μέχρι τα παιδικά παραμύθια (πόσες φορές ο λύκος δεν έφαγε συμπαθέστατους ήρωες;).Τα παιδιά βλέπουν πολλές σκηνές βίας καθημερινά ενώ παρακολουθούν τηλεόραση. Στις σκηνές αυτές περιλαμβάνονται βιασμοί, φόνοι, ληστείες και επιθέσεις. Τα προγράμματα ειδήσεων, τα κλιπ μουσικής, τα κινούμενα σχέδια και άλλα παιδικά προγράμματα περιέχουν σκηνές βίας. Ίσως το θέμα δεν είναι μόνο η ποσότητα της βίας που μπορεί να βλάψει τα παιδιά, αλλά και οι αξίες που μεταφέρονται. Συχνά η βία παρουσιάζεται σαν κάτι το καθημερινό, που μπορεί να φέρει πλεονεκτήματα. Οι περισσότεροι «καλοί» ήρωες που δρουν ως πρότυπα χρησιμοποιούν βία για να νικήσουν τους «κακούς». Φυσικά είναι σημαντική αξία ότι το καλό νικάει συχνότερα από το κακό, αλλά η βία στην ουσία θα έπρεπε να είναι μία έσχατη λύση. Σπάνια μέσω των ταινιών δίνονται άλλες λύσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βία στην τηλεόραση μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των παιδιών:

Το παιδί μαθαίνει να συμπεριφέρεται βίαια
Γίνεται πιο «αναίσθητο» στις βλαβερές επιδράσεις της βίας
Θεωρεί αποδεκτό την εξάσκηση βίας για επίλυση προβλημάτων
Αποκτά φοβίες ότι κάποιο βίαιο γεγονός μπορεί να συμβεί και στο ίδιο

Εκτός από σκηνές βίας, παρουσιάζονται όμως στην τηλεόραση μηνύματα σεξουαλικής συμπεριφοράς και στερεοτύπων, ρατσισμού αλλά και συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών και το κάπνισμα. Αυτές οι σκηνές μεταφέρουν αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς στα παιδιά.

MP900430789

Πώς η τηλεόραση επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά;

Η τηλεόραση προωθεί την παχυσαρκία. Οι διαφημίσεις προωθούν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως είναι τα γλυκά και χάμπουργκερ. Επίσης, η συνήθεια να τρώνε τα παιδιά ενώ βλέπουν τηλεόραση, οδηγεί στην απώλεια ελέγχου της ποσότητας που κατανάλωσαν. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να τραφούν υπερβολικά.Είναι λιγότερο δημιουργικά και έχουν λιγότερη φαντασία. Χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας.Συναναστρέφονται λιγότερο με την οικογένεια και φίλους τους. Υιοθετούν άσχημες συνήθειες και συμπεριφορές που βλέπουν στην τηλεόραση.

Πώς η τηλεόραση επηρεάζει θετικά τα παιδιά;
Υπάρχουν μερικά παιδικά προγράμματα που προωθούν τη γνώση και ανάπτυξη. Εκπαιδευτικά προγράμματα που μαθαίνουν δεξιότητες όπως ορθογραφία.Ντοκιμαντέρ που μεταδίδουν σημαντικές γνώσεις.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Nα ελέγχετε την ποιότητα των προγραμμάτων και όχι μόνο τη διάρκεια που το παιδί θα καθίσει μπροστά στην τηλεόραση. Διαλέξτε και καθορίστε στο παιδί τα κατάλληλα προγράμματα που θα παρακολουθεί ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του. Περιορίστε το χρόνο που περνάει μπροστά στην τηλεόραση όταν το παιδί είναι ακόμα μικρό. Παρακολουθήστε μαζί του ορισμένες φορές τα αγαπημένα του προγράμματα. Συζητήστε μαζί με το παιδί για το τι είδε στην τηλεόραση. Μπορείτε να ακονίσετε τη μνήμη του παιδιού σας κάνοντάς του ερωτήσεις για τα χρώματα και τις εικόνες που είδε, τα τραγούδια που άκουσε, και την πλοκή της ιστορίας. Συζητήστε ακόμα με το παιδί τις σκηνές βίας και σεξ που είδε στην τηλεόραση, για να κατανοήσει ότι αυτά που είδε είναι ψεύτικα ή προσποίηση.Παιδιά κάτω των 3 χρονών μπορεί να μπερδέψουν φαντασία με πραγματικότητα κάτι που μπορεί να ξεκαθαριστεί με μία σύντομη συζήτηση αφού κλείσει η τηλεόραση. Μην στηρίζεστε στην τηλεόραση για babysitter. Ανεξάρτητα της ηλικίας, αποφύγετε να τοποθετήσετε τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο. Θα παραβείτε σίγουρα πολλούς από τους κανόνες που έχετε θέσει ή θέλετε να θέσετε. Εάν το παιδί χαίρεται με κάτι που είδε ή ανακάλυψε μέσω της τηλεόρασης μοιραστείτε τη χαρά μαζί του και δείξτε τον δικό σας ενθουσιασμό.

Λουΐζα Ιωαννίδου,
Εγγεγγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος

«Μαζί» Κέντρο Στήριξης Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων