Αρχική Infokids Υγεία "Μαμά, πονάει ο λαιμός μου": Πώς να αντιμετωπίσετε το καλοκαιρινό κρύωμα των παιδιών

"Μαμά, πονάει ο λαιμός μου": Πώς να αντιμετωπίσετε το καλοκαιρινό κρύωμα των παιδιών

summercoldΤο καλοκαίρι έφτασε και είπατε ότι επιτέλους ήρθε η στιγμή να ξεγνοιάσετε και να μην ανησυχείτε πλέον για το αν τα παιδιά θα αρπάξουν κάποιο κρύωμα. Κι όμως ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, ένας βήχας ταλαιπωρεί το παιδί που παραπονιέται και για έντονο πονόλαιμο. Παρόλο που συνήθως συνδέουμε το κρύωμα με σκοτεινές και κρύες χειμωνιάτικες μέρες, γονείς και παιδιά δεν παύουμε να είμαστε ευάλωτοι στους κοινούς ιούς της γρίπης ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χειρότερο είναι ότι ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος που σηματοδοτούν την έναρξη της γρίπης, συχνά εμφανίζονται αμέσως μόλις φτάσουμε στον προορισμό των καλοκαιρινών διακοπών μας επισημαίνει η κ. Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος.

Κάθε μέρα εισπνέουμε περίπου 10.000 λίτρα αέρα που μπορεί να περιέχει μικρόβια και ιδιαίτερα ιούς δυνητικά επιβλαβείς για τους ιστούς της μύτης και του λαιμού. Ο ρινοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελούν ιδιαίτερα κοινούς μολυσματικούς παράγοντες που προκαλούν καταρροή ή μπούκωμα της μύτης, πονόλαιμο και βήχα, ο οποίος μπορεί να είναι παραγωγικός και να προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.

Παρόλο που η πιθανότητα προσβολής από τους ιούς της γρίπης το καλοκαίρι, είναι 4 φορές μικρότερη σε σχέση με το χειμώνα, οι συνθήκες που επικρατούν τους θερινούς μήνες ευνοούν την εμφάνιση λοιμώξεων.

Η παραμονή σε ανοικτούς χώρους αναγκαστικά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μειώνει την επίπτωση των αερογενώς μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων. Ορισμένα σύνδρομα προκαλούνται από κακώς συντηρημένα κλιματιστικά, από το κολύμπι σε ακάθαρτα ύδατα, από κακώς συντηρημένες υποδομές ξενοδοχείων (π.χ. υδραυλικά συστήματα). Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τοξικών λοιμογόνων παραγόντων στο νερό και τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα την τροφογενή μετάδοση λοιμωδών παραγόντων που σπανίως παρουσιάζουν γενικευμένα συμπτώματα και από το αναπνευστικό σύστημα. Τα έντομα που είναι άφθονα κατά τους θερινούς μήνες ενδέχεται να προκαλέσουν ορισμένα νοσήματα που μπορεί να μιμούνται το κοινό κρυολόγημα (π.χ. κρύωμα από ιό του Δυτικού Νείλου). Τέλος, τα παγωμένα αναψυκτικά και παγωτά μπορεί να οδηγήσουν σε υποτροπές αμυγδαλίτιδας τα ευαίσθητα παιδάκια.

allergiesΕξάλλου, μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως τονίζει η κ. Παπαγεωργίου. Επομένως, εκτιμάται ότι θα αρρωστήσουν από οκτώ έως δώδεκα φορές κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό συμβαίνει λόγω της συχνής μετάδοσης των λοιμώξεων αυτών στο χώρο του σχολείου. Όμως ένα 40% των λοιμώξεων αυτών μπορεί να εμφανιστεί εκτός του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση του καλοκαιρινού βήχα

– Μη χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας όλο το 24ωρο, ρυθμίστε το σε θερμοκρασία 26-28 βαθμούς Κελσίου και αερίζετε περιοδικά το χώρο.

– Αφήστε να τρέξει ζεστό νερό στο ντους ή στο νιπτήρα και βάλτε το παιδιί να  αναπνεύσει τον ατμό – αυτό βοηθά στον καθαρισμό του αναπνευστικού συστήματος.

– Βεβαιωθείτε ότι τα παιιδιά πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και συμβουλέψτε τα να μην μοιράζονται ροφήματα ή φαγητό με άλλα παιδάκια, εφόσον αυτό είναι δυνατό.

– Τέλος να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά όσο το δυνατόν περισσότερο, τις μέρες με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.