Αυτό το βιβλίο θα δώσει στα παιδιά μας ένα πολύτιμο μάθημα φέτος το καλοκαίρι

Tα τελευταία χρόνια το κακό με τα σκουπίδια που καταλήγουν στις θάλασσες έχει παραγίνει, με αποτέλεσμα η ρύπανση της θάλασσας να έχει αναδειχθεί σε ένα σημαίνον ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν.

Εκατοντάδες χιλιάδες πλαστικά και είδη μιας χρήσης που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας καταλήγουν στο βυθό και αφού δεν βιοδιασπώνται, προκαλούν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση που εκτός των άλλων έχει δραματικές συνέπειες στη θαλάσσια ζωή, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των φαλαινών, των θαλάσσιων χελωνών και των διαφόρων ψαριών που πεθαίνουν σε καθημερινή βάση από την κατανάλωση μικροπλαστικών.

Μήπως τελικά ο μεγαλύτερος εχθρός του περιβάλλοντος είναι ο άνθρωπος; Μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση και να φροντίσουμε πραγματικά τον πλανήτη, όπως κάνουμε και με το σπίτι μας;

Ένα παραμύθι που εξηγεί στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουν τη θάλασσα

Όλα αυτά τα γεγονότα σε συνδυασμό με την καθημερινή κακομεταχείριση του πλανήτη αποτέλεσαν το κίνητρο για να γράψει η Κατρίνα Τσάνταλη, το τρίτο της  παιδικό βιβλίο, που στέλνει στα παιδιά ένα ηχηρό μήνυμα για τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ρύπανση του υγρού στοιχείου.

Με σύνθημα “Να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο” η Κατρίνα μοιράζεται με τους μικρούς της φίλους, την ιστορία για μια “Θάλασσα πλαστικά”, ένα οικολογικό παραμύθι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα με κεντρικό θέμα την συμμαχία των θαλάσσιων ειδών που δεν αντέχουν άλλο να υποφέρουν και να τραυματίζονται από τα πλαστικά που πνίγουν το βυθό.

Ο κύριος Χταπόδης και η παρέα του εν δράσει

Ο βυθός και τα ζώα που φιλοξενεί έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης καθώς δεν υπάρχει μέρα που να μην τραυματιστεί κάποιο εξ αυτών από τα πλαστικά που υπάρχουν διάσπαρτα τριγύρω. Ο ιππόκαμπος βρέθηκε με μια μπατονέτα τυλιγμένη στην ουρά του, η πάπια ασφυκτιούσε με το πλαστικό μπουκάλι που είχε σφηνώσει στο λαιμό της ενώ ο γλάρος υπέφερε κυκλοφορώντας τυλιγμένος με μια πλαστική σακούλα που τον εμπόδιζε τα πετάξει.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και μοναδική ελπίδα του θαλασσόκοσμου για σωτηρία είναι δυο παιδιά που παίζουν αμέριμνα στην αμμουδιά. Τα παιδιά σαστίζουν βλέποντας την ψαρο-ομάδα να καταφθάνει, αλλά μόλις τους ενημερώνουν για τα όσα πάνδεινα υφίστανται από την απροσεξία και την ασυνειδησία των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν για λίγο τα πλαστικά αντικείμενα και τα πέταξαν αλόγιστα χωρίς να σκεφτούν πού καταλήγουν, καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνδράμουν ώστε να αφυπνιστεί ο κόσμος για την προστασία του βυθού αλλά και του περιβάλλοντος εν γένει.

Τα θαλάσσια είδη με την βοήθεια των παιδιών απαλλάχθηκαν από τα επικίνδυνα παλιοπλαστικά και κάπως έτσι ξετυλίχθηκε το κουβάρι με τα λάθη που κάνουν ακόμα και τα ίδια στην καθημερινότητά τους επιλέγοντας κάθε λογής αντικείμενα μιας χρήσης. Τα παιδιά θα έρθουν αντιμέτωπα τις πράξεις τους καθώς ακόμα και ένα “αθώο” πλαστικό καλαμάκι μπορεί να προκαλέσει κακό. Η συνάντηση αυτή είναι καθοριστική για το μέλλον του περιβάλλοντος καθώς τα παιδιά κατάλαβαν πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση όλων μας και μόνο αν πράξουμε συλλογικά θα καταφέρουμε να σώσουμε τον κόσμο.

Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσεις το δικό σου θετικό αποτύπωμα στον πλανήτη;

Η Κατρίνα με την όμορφη ιστορία που εμπνεύστηκε, δίνει στο παιδί 4 ετών και άνω το ερέθισμα να σκεφθεί ότι στον πλανήτη δεν ζούμε μόνοι αλλά συγκατοικούμε και με εκατομμύρια άλλα πλάσματα που πρέπει  αφενός να σεβόμαστε και αφετέρου οφείλουμε πέρα από την ζωή τους να διαφυλάττουμε και το “σπίτι” τους, εν προκειμένω το βυθό της θάλασσας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης καθώς ζούμε σε μια  κατεξοχήν θαλασσινή χώρα, με 16.000 χιλιόμετρα ακτών και περί τα 3.000 διάσπαρτα νησιά και βραχονησίδες και το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι ένας βυθός γεμάτος σκουπίδια και θαλάσσια ζωή που αργοπεθαίνει εξαιτίας της δικής μας ανευθυνότητας.

Ένα σπουδαίο μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Το “Μια θάλασσα πλαστικά” μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί για δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο , καθώς συνδυάζει έντονα το θεατρικό στοιχείο ενώ στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε και οδηγίες δημιουργικής ανάγνωσης του παραμυθιού και αφορμή για να μιλήσουμε στα μικρά παιδιά για τις έννοιες της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.

Η καλογραμμένη ιστορία σε γλώσσα σύγχρονη, με χαριτωμένους διαλόγους, σε ύφος που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει κήρυγμα αλλά τουναντίον έχει αποτυπωθεί με τόσο εύστοχο τρόπο ώστε να  ψυχαγωγήσει και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά γύρω από τα προβλήματα που προκαλεί η ανεύθυνη ανθρώπινη δραστηριότητα στον κόσμο της θάλασσας “αποθεώνεται” από την πολύχρωμη εικονογράφηση της Μαρίας Πάγκαλου. Ακολουθώντας το «Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις» ο μικρός αναγνώστης δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντυπωσιαστεί από τα χρώματα και τις ζωγραφιές, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο.

Καθώς το μάτι του παιδιού πάει από εικόνα σε εικόνα, όχι μόνο λαμβάνει μηνύματα, αλλά «γεμίζει» τα κενά με τη φαντασία του, συνδέει έννοιες, φαντάζεται τη συνέχεια, καταλήγει σε συμπεράσματα, και μαθαίνει να προσεγγίζει ολιστικά την ιστορία που του προσφέρει το βιβλίο και όχι απλώς να την ακούει όταν του τη διαβάζει ο γονέας ή η δασκάλα.

Ας γίνει το “Μια θάλασσα πλαστικά”, η αφορμή για να αλλάξουμε όλοι συνήθειες και να προστατέψουμε τη θάλασσα, το ατελείωτο μπλε που μας περιβάλλει!