Μαμά προειδοποιεί για τα φρικτά εγκαύματα του γιου της από γνωστό… φρούτο

Μαμά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει ένα λεμόνι όταν έρθει σε επαφή με τον ήλιο και μοιράζεται την περιπέτεια του μικρού της γιου.

Φυτοφωτοδερματίτιδα: Τι είναι και ποιοι παράγοντες την πυροδοτούν

Η φυτοφωτοδερματίτιδα εκδηλώνεται όταν ορισμένες ουσίες των φυτικών τροφίμων αλληλεπιδρούν με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, προκαλώντας φλεγμονή και χαρακτηριστικές βλάβες στο δέρμα.

Ας ακούσουμε την ιστορία αυτής της μαμάς που το έπαθε ο γιος της

«Ο γιος μου το Σαββατοκύριακο εμφάνισε φρικτά εγκαύματα από τον χυμό ενός λάιμ. Συγκεκριμένα, έπαιζε στην μικρή πισίνα που έχουμε στην αυλή ενώ έτρωγε ένα πράσινο λεμόνι. Εγώ καθόμουν ακριβώς δίπλα του.

Ξαφνικά είδα σημάδια γύρω από το στόμα και το σώμα του, που υπέθεσα πως είναι ένας συνηθισμένος ερεθισμός από το λεμόνι και δεν έδωσα σημασία.

Πολύ γρήγορα, όμως, τα κόκκινα σημάδια εξελίχθηκαν σε φουσκάλες κι έπειτα σε φρικτά εγκαύματα» εξηγεί η μητέρα.

Αυτό που συνέβη ήταν πως ο χυμός των λεμονιών πάνω στο δέρμα σε συνδυασμό με τον καυτό ήλιο, προκάλεσε στο παιδί φυτοφωτοδερματίτιδα, η οποία εκδηλώνεται όταν ορισμένες ουσίες των φυτικών τροφίμων αλληλοεπιδρούν με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, προκαλώντας φλεγμονή και χαρακτηριστικές βλάβες στο δέρμα.

«Δεν πρόκειται για αλλεργική αντίδραση και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε», προειδοποιούν οι ειδικοί με αφορμή το μικρό αγόρι που υπέφερε αρκετές μέρες μέχρι να γίνει εντελώς καλά.

Προειδοποίησαν, μάλιστα, τους γονείς πως εκτός από το λεμόνι, μπορεί να προκαλέσει κάτι αντίστοιχο το σέλερι, το παστινάκι, ο μαϊντανός, το πορτοκάλι, το κίτρο, τα καρότα, τα σύκα και το γρασίδι καθώς έχουν ουσίες που προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο (φωτοευαισθητοποιητές)». Μία από αυτές τις ουσίες είναι και το ψωραλένιο, το οποίο περιέχεται στα παραπάνω τρόφιμα και φυτά.

Η φυτοφωτοδερματίτιδα από ψωραλένιο ή άλλες ουσίες συνήθως προκαλεί συμπτώματα μέσα σε 24 ώρες από την έκθεση, που κορυφώνονται στις 48-72 ώρες.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά. Ο πάσχων μπορεί:
  • Να αναπτύξει φλύκταινες (φουσκάλες) στο δέρμα
  • Να παραπονιέται για κνησμό και αίσθημα καύσου (κάψιμο)
  • Να παρουσιάζει φλεγμονή, ερυθρότητα, πόνο και ευαισθησία στο άγγιγμα.

Όταν τα αρχικά συμπτώματα υποχωρήσουν (συνήθως χρειάζονται 7-14 ημέρες), το δέρμα μπορεί να μοιάζει πιο σκούρο. Αυτό οφείλεται στην υπερμελάγχρωση που παρατηρείται μετά την φυτοφωτοδερματίτιδα και η οποία μπορεί να διαρκέσει για πολλές εβδομάδες ή μήνες.

Αν και η φυτοφωτοδερματίτιδα συνήθως είναι ήπιας έως μέτριας βαρύτητας, μπορεί να υπάρξουν και σοβαρά περιστατικά.

Πηγή:  7news.com.au

Διαβάστε επίσης:

«Γέννησα στα 13 μου κι αυτή είναι η ερώτηση που ακούω από όλους»

«Η καρδιά μας δίπλα σας»: Οι σεισμόπληκτοι Αρκαλοχωρίου ζητούν να φιλοξενήσουν παιδιά από Τουρκία και Συρία (video)

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ποια σχολεία θα είναι κλειστά στην Αττική την Παρασκευή 10/2- Τι θα γίνει στην υπόλοιπη χώρα

Ανακοινώθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων – Τα εμβόλια ανά ηλικία που πρέπει να κάνουν