Αρχική Σχολή Γονέων «Μαμά, σου υπόσχομαι δεν θα το ξανακάνω ποτέ!» Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτή τη δήλωση; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν την αξία της υπόσχεσης;

«Μαμά, σου υπόσχομαι δεν θα το ξανακάνω ποτέ!» Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτή τη δήλωση; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν την αξία της υπόσχεσης;

how-to-be-a-parentparentingparent_behavior

Τα παιδιά πολλές φορές, αν όχι όλες, έχουν την πρόθεση να κρατήσουν την υπόσχεσή τους, το λόγο τους, όπως λέγαμε κάποτε… Και ναι, είναι σίγουρα πως θα την τηρήσουν.

Και ναι, είναι πολύ σημαντικό να  το κάνουν. Σε άλλες εποχές, ο λόγος ίσχυε σαν συμβόλαιο! Έπρεπε να τον τηρήσεις και να κάνεις αυτά που έπρεπε. Ούτε χαρτιά, ούτε συμβόλαια.. Από τότε βέβαια, έχει κυλίσει πολύ νερό στ’ αυλάκι!

 Αρκετές φορές δίνουμε και εμείς «το λόγο» μας στα παιδιά για κάτι, όμως δεν τον τηρούμε πάντα.

Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να μάθουμε: είναι προτιμότερο να δώσουμε κάποια άλλα απάντηση – όπως, θα το σκεφτώ, δεν ξέρω ακόμα, θα εξαρτηθεί- παρά να δώσουμε μια δεσμευτική απάντηση. Τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές και δικαίως αναρωτιούνται γιατί και αυτά δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα, να μην τηρούν τις υποσχέσεις τους.

Δεν  υπόσχομαι κάτι που με ξεπερνά!

Το δεύτερο, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να μην υπόσχονται πράγματα που είναι πολύπλοκα, μακροχρόνια και δύσκολα. Ας αρχίσουν με τα απλά. Έτσι, μεγαλώνοντας και συνειδητοποιώντας τι σημαίνει να δώσω υπόσχεση για κάτι, θα είναι σε θέση να υποσχεθούν πιο σημαντικά πράγματα και να τα τηρήσουν.

Πώς το χειρίζομαι;

Αν υποσχεθούν κάτι που νομίζουμε ότι δεν είναι σε θέση ακόμα να τηρήσουν –γιατί δεν έχουν την ωριμότητα να το κάνουν-  λέμε ευγενικά «θα προτιμούσα να το έλεγες λίγο διαφορετικά: θα προσπαθήσω να το κάνω. Αυτό είναι πιο εύκολο».

Αποφεύγω να δέχομαι υποσχέσεις…

…που περιέχουν τις λέξεις: για πάντα, όλα, όλοι, κάθε, και τέτοιου τύπου δηλώσεις! Μετατρέψτε τις με τον παραπάνω τρόπο σε μια ρεαλιστική –για την ηλικία του- υπόσχεση. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το παιδί να καταλάβει ότι η υπόσχεση είναι κάτι πολύ σημαντικό και την δίνουμε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από σκέψη και όχι παρορμητικά , κάτι  που θα καταλάβει μεγαλώνοντας.

Το ίδιο βέβαια θα πρέπει να κάνω κι εγώ!

Θυμηθείτε ότι είναι καλύτερο να μην υπόσχεσαι κάτι, παρά να μην το τηρήσεις.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.