Αρχική Infokids Υγεία «Μαμά, τι είναι το σεξ;» Μας βοηθάει να απαντήσουμε η ψυχολόγος Κατερίνα Όλκα

«Μαμά, τι είναι το σεξ;» Μας βοηθάει να απαντήσουμε η ψυχολόγος Κατερίνα Όλκα

mother-boy-talking-rex-1336674537

Μαμά: Δημητράκη, πλύνε τα χεράκια σου, το φαγητό είναι έτοιμο.

Παιδί: Μαμά τι είναι σεξ;

Ένα ποτήρι γλιστράει από τα χέρια της μητέρας, πέφτει στο πάτωμα και σπάει.

Μαμά: Πρόσεχε παιδί μου! Mην πλησιάζεις μέχρι να μαζέψω τα γυαλιά, εσύ κάτσε να φας.

Σκέψεις μητέρας: Ουφ, ευτυχώς τη γλίτωσα! Το ξέχασε, τρώει. Τι ήταν πάλι αυτό; Πού την έμαθε αυτή τη λέξη; Αύριο θα πάω στο σχολείο να ρωτήσω τη δασκάλα. Μα είναι μόλις 8 χρονών. Περίμενα ότι θα με ρωτήσει κάποτε, αλλά όχι και τόσο νωρίς. Δεν είμαι προετοιμασμένη. Και να του μιλήσω να του πω τι; Θα καταλάβει άραγε; Και αν συνεχίσει να ρωτάει και να θέλει να μάθει λεπτομέρειες; Είναι και πολύ περίεργος. Μήπως καλύτερα να το πω στον μπαμπά να του μιλήσει αυτός;

Σκέψεις παιδιού: Ο Παναγιώτης στο σχολείο λέει ότι το σεξ είναι κάτι που απαγορεύεται και το κάνουν μόνο οι μεγάλοι. Αυτός όμως λέει ότι το έχει κάνει και έχει δει να το κάνουν τα παιδιά της Πέμπτης και της Έκτης Δημοτικού στις τουαλέτες. Και εγώ του λέω ότι το έχω κάνει μια φορά στο παλιό μου σχολείο όταν φίλησα τη Νεφέλη μες την τάξη και ότι στο πάρκο οι φίλοι μου το κάνουν συνέχεια! Ο Παναγιώτης, όμως γελάει και με λέει χαζό και ότι δεν ξέρω τι είναι σεξ. Αύριο θα ρωτήσω και τη δασκάλα στο σχολείο. Μακάρι αυτή να μου πει, όχι όπως η μαμά που όλο λέει ότι είμαι παιδί και δεν καταλαβαίνω και άμα μεγαλώσω θα καταλάβω.

Συχνά οι γονείς δυσκολεύονται και νιώθουν αμήχανοι να μιλήσουν στο παιδί τους για σεξουαλικά ζητήματα. Αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη ηλικία και στιγμή να μιλήσεις σε ένα παιδί. Φοβούνται ότι δε θα καταλάβουν και θα παρεξηγήσουν όσα τους λένε. Θεωρούν ίσως ότι αν ξεκινήσει η συζήτηση, το παιδί με τόσα που βλέπει γύρω του δε θα ικανοποιηθεί με την απάντηση και θα συνεχίσει να κάνει ερωτήσεις. «Άλλωστε, για ποιο λόγο να τα ξέρει όλα αυτά από τώρα και να πονηρευτεί; Καλύτερα να τα μάθει μόνος του μεγαλώνοντας.»

Ο προβληματισμός των γονιών θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένος και κατανοητός. Παρόλ΄ αυτά, αναρωτιέμαι πώς να μπορέσει ένας γονιός να σιωπήσει σε ένα θέμα, όπως η σεξουαλικότητα που αποτελεί ένα από τα πιο πρωτόγονα και σημαντικά ανθρώπινα ένστικτα επιβίωσης. Τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία και ακόμη περισσότερο στην παιδική ηλικία νιώθουν ευχάριστα με το να εξερευνούν το σώμα τους και ιδιαίτερα τα γεννητικά τους όργανα και θέτουν πολύ συχνά ερωτήσεις γι΄αυτό. Το έντονο ενδιαφέρον τους, ο καταιγισμός πληροφοριών μέσα από εικόνες στην τηλεόραση, τα περιοδικά, τα παιχνίδια ή το διαδίκτυο, καθώς και οι συζητήσεις με τους συνομήλικους, κάνουν τα παιδιά να θέλουν να μάθουν για το σεξ από μικρή ηλικία.

«Ωραία όλα αυτά, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς;» Είναι πολύ σημαντικό ένας γονέας να τα έχει όλα αυτά στο μυαλό του, όταν το παιδί του κάνει μια σεξουαλική ερώτηση. Είναι απαραίτητο από μικρή ηλικία, μόλις αρχίσουν οι πρώτες ενασχολήσεις και ερωτήσεις για το σώμα, οι γονείς να βάλουν τα θεμέλια για το πώς τα παιδιά θα αντιμετωπίζουν το σώμα τους έξω από ενοχές σαν κάτι το φυσικό και όμορφο. Στόχος είναι το χτίσιμο μια σχέσης εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με το παιδί που να μη φοβάται να μας εκφράσει οποιαδήποτε σκέψη ή απορία του. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν αφορά το πώς θα του μεταδώσει ο γονιός τη δική του γνώση έχοντας την εμπειρία, αλλά πώς θα απαντήσει όσο πιο ξεκάθαρα και άμεσα γίνεται ακριβώς στην ερώτηση του παιδιού στην ηλικία που βρίσκεται κάθε φορά. Η ερώτηση αποτελεί τον καλύτερο οδηγό - χάρτη της πράξης των γονέων και όχι οι προσωπικές τους σκέψεις, ανησυχίες, φόβοι κ.α.

Ανάλογα με τη φάση ανάπτυξης του παιδιού και παίρνοντας μια απόσταση από τα δικά του ταμπού, ο γονιός αντιμετωπίζει το θέμα με ειλικρινή τρόπο σαν ένα δώροτης φύσης απομακρύνοντας τυχόν ενοχές και λανθασμένες αντιλήψεις και δίνει έτσι στο παιδί τόσες πληροφορίες όσες μπορεί να επεξεργαστεί. Τα παιδιά χρειάζονται λίγα λόγια και απλά και αν δε τους ικανοποιήσει η απάντηση, θα ρωτήσουν ξανά. Πολλές φορές, ειδικά στις μικρές ηλικίες, το παιχνίδι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να περάσουμε στο παιδί τη νέα γνώση έτσι ώστε να την καταλάβει καλύτερα, είτε δημιουργώντας από την αρχή ένα παιχνίδι μαζί με το παιδί, είτε παίζοντας θέατρο (π.χ. κουκλοθέατρο) με το αγαπημένο του παιχνίδι. Επιπλέον, η βιβλιογραφία είναι πλούσια σε παραμύθια και βιβλία προσαρμοσμένα στην κάθε ηλικία του παιδιού που βοηθούν τους γονείς να δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις και εξηγήσεις στο παιδί τους με βάση την ηλικία ή ακόμα και αν το παιδί δεν έχει ρωτήσει, να ανοίξουν οι ίδιοι τη συζήτηση γύρω από τη σεξουαλικότητα. Μία επίσκεψη στο διαδίκτυο, στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο ή παιχνιδoπωλείο αρκεί για να αυξήσει τις δυνατότητες επιλογών που έχουν οι γονείς, όταν αισθάνονται αβοήθητοι ή ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν το θέμα.

Συνέχεια της ιστορίας: Μετά το φαγητό η μαμά πήρε μια βαθειά ανάσα ξάπλωσε μαζί με το παιδί στο κρεβάτι και του είπε τη συνέχεια του αγαπημένου του παραμυθιού με τίτλο «Η αγάπη των δεινόσαυρων».

Από την Κατερίνα Όλκα, ψυχολόγο – συστηματική ψυχοθεραπεύτρια

www.synantisi.com

header1

Κέντρο Ψυχικής Υποστήριξης «Συνάντηση»:

Γρ. Λαμπράκη 10 (Εγνατία), 546 38, Θεσσαλονίκη.

Τηλ: 2315 312831 / 6946510004


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.