Αρχική Infokids Υγεία Μαμά, βούλωσαν τα αυτιά μου από τις βουτιές.....

Μαμά, βούλωσαν τα αυτιά μου από τις βουτιές.....

Children-SwimmingΠήγατε στη θάλασσα και τα παιδιά δεν σταμάτησαν λεπτό να κάνουν βουτιές και μακροβούτια για να χορτάσουν τα καταγάλανα νερά. Τι κι αν εσείς επίμονα τους φωνάζετε να σταματήσουν επιτέλους τις βουτιές γιατί θα τους βουλώσουν τα αυτιά; Εκείνα αρνούνταν πεισματικά να σας ακούσουν και επέμεναν να συνεχίσουν τον διαγωνισμό αντοχής κάτω από το νερό. Τι γίνεται όμως όταν τα αυτιά των παιδιών βούλωσαν και πονάνε;

Μην πανικοβάλλεστε είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό καθώς το αυτί είναι μια ευαίσθητη περιοχή . Τι μπορούμε να κάνουμε όμως σε μια τέτοια περίπτωση;

  • Αν βουλώσει το αυτί  καλό θα είναι τις επόμενες ημέρες  το παιδί να αποφύγει να βουτήξει στο νερό με το κεφάλι, ώστε να μην επιδεινωθεί το βούλωμα. Όσο και να κουνάει το κεφάλι , θα έχει φυσιολογικά την αίσθηση ότι ένα ξένο σώμα βρίσκεται μέσα στο αυτί του. Όταν μπει στο νερό καλό θα είναι  να φράξει το αυτί με ένα βαμβάκι που το έχουμε εμποτίσει σε βαζελίνη, και δεν θα επιτρέψει στο νερό να εισέλθει στον ακουστικό πόρο.
  • Επειδή μπορεί να έχει δημιουργηθεί κάποια φλεγμονή, δεν θα πρέπει να βάλουμε μέσα στο αυτί του παιδιού μπατονέτες για να τραβήξουν το νερό. Εάν γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το τύμπανο μας (πχ. Ρήξη) τότε μπορούμε να στάξουμε μέσα στο αυτί λίγες σταγόνες λευκό οινόπνευμα. Το λευκό οινόπνευμα, μπορεί να απορροφά την υγρασία. Το οινόπνευμα επίσης, σε περίπτωση που ο πόνος/βούλωμα προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα, θα την συρρικνώσει. Θα μας ανακουφίσει.
  • Σε καμία περίπτωση δεν ρίχνουμε ελαιόλαδο  και αυτό γιατί αν η ενόχληση προέρχεται από την κυψελίδα που έχει φουσκώσει, με το λάδι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο και η ενόχληση θα γίνει πιο έντονη.

155849523-800x533

  • Υπάρχει και περίπτωση το παιδί να έχει πάθει “εξωτερική ωτίτιδα”. Όταν το νερό μπαίνει στο αυτί μπορεί να μεταφέρει μικρόβια ή μύκητες. Συνήθως βγαίνει αμέσως μόνο του, το αυτί στεγνώνει και έτσι τα μικρόβια και οι μύκητες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Μερικές φορές όμως το νερό παραμένει στο αυτί και δεν μπορεί να βγει. Τότε τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και μπορεί να κάνουν φλεγμονή στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού. Τότε το κανάλι του αυτιού πρήζεται, εμφανίζεται φαγούρα, έντονος πόνος και στο ελαφρύ άγγιγμα και συνήθως  τρέχει από μέσα ένα γαλακτώδες υγρό.  Στην περίπτωση αυτή το παιδί πρέπει να επισκεφθεί αμέσως  ΩΡΛ, για να του χορηγηθεί θεραπεία (αντιβίωση) και εάν είναι δυνατόν να το καθαρίσει.

Προσοχή στα αυτιά  λοιπόν και καλές...βουτιές.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.