Μανώλης Γλέζος: “Η πιο έντονη ανάμνηση της ζωής μου, είναι η μάνα μου”

Στις 30 Μαρτίου 2020 φεύγει από τη ζωή, στα 98 του χρόνια ο θρύλος της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος.

Είναι μια ηρωική μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας για πολλούς λόγους. Η αποκαθήλωση της γερμανικής σημαίας το πρωί της 30ης Μαΐου 1941 είναι μόνο ένας -ίσως αυτός που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Κι όμως, όταν ο ίδιος ερωτήθηκε για την πιο έντονη ανάμνηση της ζωής του, δεν αναφέρθηκε σε αυτό το συμβάν. Αναφέρθηκε στη μάνα του… Και αυτό χρειάζεται όλοι να το διαβάσουμε:

Η πιο έντονη ανάμνηση της ζωής μου, είναι η μάνα μου

Με ρωτάνε διαρκώς για τη σημαία. Εγώ όμως, ακόμα κι από την ιστορία της σημαίας, θυμάμαι τη μάνα μου. Όταν γυρίζαμε εκείνη την ημέρα στα σπίτια μας, η ώρα ήταν περασμένη, μετά τα μεσάνυχτα. Πάω στο σπίτι και βλέπω τη μάνα μου ένα κουβάρι στα σκαλοπάτια απ’ έξω.

Με περίμενε. Την πλησιάζω και της λέω, «Μάνα!»

Σηκώνεται απότομα, με πιάνει από τον λαιμό, με πάει στην κουζίνα για να μην ακούσουν οι άλλοι και ξυπνήσουν και μου λέει, «Πού ήσουν;»

Τότε εγώ ανοίγω το σακάκι και της δείχνω το κομμάτι της σβάστικας που είχαμε κόψει. Με αγκαλιάζει, με φιλάει και μου λέει, «Πήγαινε κοιμήσου».

Την άλλη μέρα το πρωί, ακούω τον εξής διάλογο: Ο πατριός μου τη ρωτάει, «Πού ήταν χθες το βράδυ ο μεγάλος σου γιος;».

Του απαντάει,
«Ανέβα στην ταράτσα και κοίταξε στην Ακρόπολη».

Ποτέ μου δεν τη ρώτησα πώς το κατάλαβε. Θα το θεωρούσα προσβολή στη νοημοσύνη της.

Αλλά για μένα αυτό ήταν το πιο συγκινητικό συμβάν στην ιστορία μου. Η μάνα μου.

~ Μανώλης Γλέζος