Αρχική Χριστουγεννιάτικος Οδηγός Μαραθοκεφάλα: Το σπήλαιο του Αϊ Γιάννη που κάθε χρόνο γίνεται αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού

Μαραθοκεφάλα: Το σπήλαιο του Αϊ Γιάννη που κάθε χρόνο γίνεται αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού

Λίγες μόλις μέρες πριν τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστανοσύνης, της γέννησης του Χριστού η παράδοση ζωντανεύει σε κάθε γωνιά του νησιού. Ένα από τα πιο ξεχωριστά ήθη και έθιμα της γιορτής που τηρείται ευλαβικά τα τελευταία χρόνια στο νομό Χανίων συγκεντρώνοντας πιστούς από όλη την Κρήτη είναι η αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού στη σπηλιά του Αϊ Γιάννη στη Μαραθοκεφάλα Κισάμου.

το σπήλαιο του Αϊ Γιάννη

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι κάτοικοι του χωριού Σπηλιά προσφέρουν τα ζώα τους και ντύνονται με τις φορεσιές των ανθρώπων πριν χρόνια, τότε που ο Θεάνθρωπος γεννήθηκε σε μια σπηλιά στη Βηθλεέμ.

Μαραθοκεφάλα

Η αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός με πρόβατα, βοσκούς, φωτιές, σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς δίνουν ιδιαίτερο χρώμα δημιουργώντας μια μοναδική κατανυκτική ατμόσφαιρα. Εκατοντάδες πιστοί από κάθε γωνιά του νησιού περνούν από τη σπηλιά και προσκυνούν ευλαβικά στο σπήλαιο του Αϊ Γιάννη στη Μαραθοκεφάλα Κισάμου, που λέγεται ότι ο Άγιος Ιωάννης ο ερημίτης - στον οποίο είναι αφιερωμένη η Εκκλησία μέσα στα βράχια - πέρασε από τη σπηλιά και αναζήτησε νερό να πιει. Εκεί έβαλε το μαχαίρι του βαθιά στο βράχο, απ' όπου αναπήδησε το αγίασμα που ρέει μέχρι και σήμερα.
img_0223__main

Με την αναπαράσταση της Γέννησης του Κυρίου που γίνεται σε φυσική φάτνη στο Ιερό Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου οι πιστοί όχι μόνο παρακολουθούν, αλλά έχουν και τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν νοερά στη Γέννηση του Ιησού, ζώντας το αίσθημα των ημερών με ηρεμία και αγαλλίαση.

DSC07928

Παράλληλα η πρωτότυπη και κατανυκτική αυτή εκδήλωση δείχνει ότι το στοιχείο παράδοσης κυριαρχεί στις περιοχές της υπαίθρου του νησιού και είναι βαθιά φωλιασμένη στους παλαιότερους αλλά και τους νεότερους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.