Αρχική Συνεντεύξεις Μαριλένα Μαμιδάκη: "ευτυχισμένα παιδιά προϋποθέτουν ευτυχισμένους γονείς και αντίστροφα"

Μαριλένα Μαμιδάκη: "ευτυχισμένα παιδιά προϋποθέτουν ευτυχισμένους γονείς και αντίστροφα"

9994_MAMIDAKI_24112011Η κυρία Μαριλένα Μαμιδάκη είναι η ψυχή του σωματείου «Οι Φίλοι του Παιδιού». Πριν από 26 χρόνια η ευαισθησία και η ανάγκη προσέγγισης των παιδιών που ζουν δίπλα μας και υποφέρουν προέτρεψε μια ομάδα γυναικών να δημιουργήσει το φιλανθρωπικό σωματείο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Το σωματείο στηρίζει το άπορο παιδί ηλικίας 0 έως 18 ετών, την άγαμη μητέρα και την άπορη οικογένεια.

«Στο παιδί που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας προσφέρουμε ιατρικές εξετάσεις, νοσηλεία, καλύπτουμε σημαντικές ιατρικές εξετάσεις, αγοράζουμε φάρμακα και  εμβόλια. Επίσης, καλύπτουμε σε μηναία βάση τα υλικά για σακχαρώδη διαβήτη και μεσογειακή αναιμία» μας λέει η κυρία Μαμιδάκη.

«Στο παιδί που ζει σε άπορη οικογένεια προσφέρουμε τρόφιμα, γάλα, πάνες και βρεφική διατροφή σε μηνιαία βάση. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών προσφέροντας έπιπλα, αγοράζοντας ηλεκτρικές συσκευές, πληρώνοντας ενοίκια , λογαριασμούς ΔΕΚΟ, θέρμανση, δίδακτρα και σχολικά είδη. Επίσης, έχουμε ανεπτυγμένο πρόγραμμα καλοκαιρινών διακοπών και εκδηλώσεων. Μεσολαβούμε ώστε να γίνονται τα παιδιά δεκτά σε κατασκηνώσεις και διατηρούμε 2 ιδιόκτητα τροχόσπιτα σε camping στην Ν. Μάκρη όπου παραθερίζουν τα παιδιά με τις οικογένειες τους για μία εβδομάδα με όλα τα έξοδα διατροφής, διαμονής και μεταφοράς πληρωμένα από το σωματείο.»

Όλες οι δραστηριότητες του σωματείου υλοποιούνται από άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό που αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Οι κοινωνικοί λειτουργoί έχουν καθημερινή συνεργασία με γονείς και παιδιά συμβουλευτικού και υποστηρικτικού χαρακτήρα:

  • Ενημερώνουν τους γονείς για προγράμματα πρόνοιας και τους  διασύνδεουν  με τις ανάλογες κρατικές υπηρεσίες.
  • Μέσα από ατομικές και ομαδικές συναντήσεις προσπαθούν να υποστηρίξουν τους γονείς προκειμένου να ασκήσουν τον γονεϊκό τους ρόλο.
  • Ευαισθητοποιούν την Κοινότητα (δήμους ,σχολεία , ιδιώτες, επιχειρήσεις) σε σχέση με τις ανάγκες των παιδιών που προστατεύουμε.
  • Έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα σχολεία των παιδιών που προστατεύουν, παρακολουθούν την σχολική τους δραστηριότητα και μεσολαβούν για την αντιμετώπιση τυχόν μαθησιακών προβλημάτων  και προσαρμογής των παιδιών.

filoi-tou-paidiou

Infokids: Σήμερα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε υπάρχει αύξηση των οικογενειών-παιδιών που ζητούν βοήθεια;

Μαριλένα Μαμιδάκη: Το λυπηρό είναι πως  τα τελευταία 3 χρόνια, αυξάνονται ραγδαία οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια από το Σωματείο μας.

Σε σχέση με το 2010 είχαμε αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια κατά 280%.

Μας λυπεί ο ιδιαίτερα ο αυξανόμενος αριθμός καθώς επίσης και το γεγονός πως έχει αλλάξει το προφίλ των οικογενειών που αιτούνται βοήθεια.

Πρόκειται για Έλληνες που ενώ μέχρι χθες ζούσαν αξιοπρεπώς τώρα έχουν χάσει την εργασία τους, δεν έχουν καταφέρει να βρουν καινούρια εργασία και για τον λόγο αυτό αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ικανοποίηση βασικών βιοτικών αναγκών των παιδιών τους.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση  επηρεάζει και εμάς, ως Φιλανθρωπικό Σωματείο. Το Σωματείο  μας όπως γνωρίζετε, δεν έχει καμία  οικονομική  επιχορήγηση  μέχρι σήμερα από το Κράτος ή από  άλλο φορέα, στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στις δωρεές και συνδρομές  των  μελών του.

Ακριβώς σε αυτή την δύσκολη στιγμή, που οι άνθρωποι μας έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά για εμάς το στοίχημα είναι να καταφέρουμε να είμαστε δίπλα τους και να στηρίξουμε τον θεσμό της οικογένειας.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί παιδικός σταθμός. Πόσα παιδιά φιλοξενεί και ποιες είναι οι δραστηριότητές του;

Το 2007 το Σωματείο μας υλοποίησε ένα μεγάλο στόχο του. Την ίδρυση ενός παιδικού σταθμού. Ο σταθμός βρίσκεται στην οδό Καλυψούς 8 στο Μεταξουργείο και φιλοξενεί 28 παιδιά ηλικίας 2,5 έως 5 ετών. Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά τα φροντίζει το Σωματείο από την γέννησή τους.  Ο τρόπος λειτουργίας του σταθμού μας δεν διαφέρει από οποιονδήποτε παιδικό σταθμό και βασίζεται στην οργάνωση και την υπευθυνότητα με την χρήση συγκεκριμένου καθημερινού προγράμματος που αφορά όλες τις λειτουργίες του από την ώρα έναρξης έως την ώρα λήξης.

Σε ένα οργανωμένο περιβάλλον μαθαίνουν να υπακούν μέσα από το παιχνίδι και τις δραστηριότητες, στους κανόνες της καθημερινής ζωής. Τα βοηθάμε να συνειδητοποιήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις, να ξεφύγουν από την βία, την παραμέληση και την αδυναμία να μεγαλώσουν σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον. Ειδικοί παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι και αναπτυξιολόγοι παρακολουθούν τα παιδιά  και συνεργάζονται με τις νηπιαγωγούς. Παιδίατρος και ομάδα οδοντιάτρων εξετάζουν συχνά τα παιδιά δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας. Το μεσημεριανό γεύμα προσφέρεται από το Δημοτικό Βρεφοκομείο ενώ στα παιδιά προσφέρονται καθαρά ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες και παντόφλες. Η πραγματική ικανοποίηση για εμάς είναι η μεγάλη λαχτάρα των παιδιών να έρχονται και να περνούν λίγες ώρες δημιουργικές μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους

Η κρίση έκανε τον κόσμο να έρθει περισσότερο κοντά ή τον απομάκρυνε; Πολλοί φιλανθρωπικοί σύλλογοι και σωματεία δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα…

Τα τελευταία 3 χρόνια διαπιστώνουμε μεγάλη υποστήριξη από απλούς ανθρώπους αλλά και εταιρείες οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν. Η προσφορά είναι υλική.  Οι χρηματικές δωρεές έχουν συρρικνωθεί με τραγικό τρόπο. Τα αγαθά που προσφέρονται είναι πολύτιμα, για να μπορέσει όμως ένας οργανισμός να επιβιώσει χρειάζονται χρήματα.

Η Κρατική επιχορήγηση δεν βοηθάει στην ευελιξία που χρειάζεται για να ανταποκριθούμε άμεσα σε βασικές ανάγκες των οικογενειών που δεν μπορούν να βρίσκονται σε αναμονή ή εκκρεμότητα ώσπου να λάβουμε την χρηματοδότηση όπως ιατρικές ανάγκες, ανάγκες στέγασης, ηλεκτροδότησης κ.α. Γι αυτό τον λόγο έχουμε ανάγκη την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία θα μας προσφέρει την δυνατότητα να ανταποκριθούμε σε επιτακτικές ανάγκες με άμεσο, ολοκληρωμένο και ουσιαστικό τρόπο.  Και ακριβώς αυτό έχει γίνει πολύ δύσκολο για εμάς. Έχει μειωθεί εξαιρετικά η μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία και απαιτείται υπερδιπλάσια προσπάθεια από  εμάς για να  συντηρήσουμε και να αναπτύξουμε την δράση μας.

Εικόνα (116)

Είστε και η ίδια μητέρα τριών παιδιών. Η δική σας εμπειρία ποιο ρόλο έπαιξε και παίζει στην επιλογή σας να προσφέρετε βοήθεια σε άλλες οικογένειες;

Κατανοώ απόλυτα την ανάγκη ενός γονέα να θέλει να προσφέρει στην οικογένειά του τα μέγιστα και να μην έχει αυτή την δυνατότητα. Το γεγονός ότι κάποιες οικογένειες υπήρξαν σε πιο προνομιούχα οικονομική κατάσταση από άλλες οικογένειες, μου γεννά την ανάγκη να προσφέρω βοήθεια με όποιο τρόπο μπορώ σε παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Το γεγονός βέβαια ότι είμαι μητέρα τριών παιδιών κάνει την ανάγκη μου αυτή μεγαλύτερη διότι προσπαθώ να φανταστώ σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται ορισμένοι γονείς και βέβαια πόσα παιδιά στερούνται αγαθά και εφόδια τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη και εξέλιξή τους.

Τι πιστεύετε ότι λείπει από τις οικογένειες σήμερα; Το άγχος και η αγωνία για την καθημερινή επιβίωση αυξάνονται.

Αυτό που βασικά λείπει είναι η αξιοπρέπεια της επιβίωσης η οποία προσφέρεται μέσω της εργασίας.  Η ανεργία των γονέων, η αδυναμία να ικανοποιούν τις απαραίτητες ανάγκες για επιβίωση, κρατά τις οικογένειες σε μια επικίνδυνη για την υγεία (σωματική, νοητική και ψυχική) κατάσταση.

Η σύγχρονη οικονομική κρίση επηρεάζει βαθιά τον θεσμό της οικογένειας. Η οικογένεια από εστία ασφάλειας και σιγουριάς, σαν τόπος που τα παιδιά και οι γονείς καλύπτουν τις υλικές, πνευματικές και ψυχικές τους ανάγκες κλονίζεται από την ραγδαία μείωση του επιπέδου επιβίωσης. Οικογένειες οργανωμένες ζουν αυτή την στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας. Απειλούνται δηλαδή με έξωση, ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πολλές φορές χωρίς τρόφιμα όταν έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί μας.

Να μιλήσουμε λίγο για το «Μαζί για το Παιδί»;

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση 10 μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 10.000 παιδιών κάθε χρόνο.  Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενδο-οικογενειακή βία, χρόνιες ασθένειες, διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες και την ασθένεια ή το θάνατο κάποιου μέλους της οικογενείας τους. Η Ένωση παρέχει ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη και ενημερώνει το κοινό για θέματα σχετικά με τα παιδιά. ‘Έχει θέσει σε λειτουργία τη «Γραμμή 115 25 Μαζί για το Παιδί», μια δωρεάν γραμμή βοήθειας, στελεχωμένη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχει συμβουλές και ατομικά ραντεβού,  σε παιδιά, νέους και γονείς, λειτουργεί την υπηρεσία «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι», από το Μάρτιο του 2012,συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη βασικών αναγκών περισσότερων από 100 φορέων παιδικής προστασίας στην Αττική και έχει εγκαινιάσει το πρόγραμμα «Γίνε κι εσύ κομμάτι της καρδιάς μας» στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών δημοτικών σχολείων της Αττικής.

 

Ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία πως μπήκαν στη ζωή σας;

Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μία οικογένεια που ξεκίνησε από το μηδέν, με δύο γονείς που γνώριζαν «πως είναι να μην έχεις» και που όταν κατάφεραν να εδραιωθούν στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας μας, δεν ξέχασαν… Πάντα η οικογένειά μου βοηθούσε τους συνανθρώπους μας, σιωπηρά και διακριτικά και σαν παιδιά έτσι γαλουχηθήκαμε και εμείς.

Για εμένα η φιλανθρωπία δεν αποτελεί μία ανάγκη που απλά γεννήθηκε. Είναι τρόπος ζωής. Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή την ζωή και όταν μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να χαμογελούν, είσαι ευτυχής.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζονται περισσότερο τα παιδιά μας. Τι είναι αυτό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι;

Αυτό που πάντα τα παιδιά είχαν, έχουν και θα έχουν ανάγκη: αγάπη, φροντίδα, αγκαλιά και τρυφερότητα. Εμείς βαθιά πιστεύουμε πως ευτυχισμένα παιδιά προϋποθέτουν ευτυχισμένους γονείς και αντίστροφα. Έτσι λειτουργούμε ομάδες στήριξης γονέων στις οποίες διαπραγματεύονται:

-        τις σχέσεις γονέων και παιδιών

-        θέματα χειρισμού, συμπεριφοράς, ορίων και διαπαιδαγώγησης παιδιών

-        ζητήματα που προκύπτουν μέσα στα πλαίσια που κινούνται τα     παιδιά (σχολείο, ομάδες συνομήλικων)

-        τυχόν δυσκολίες των παιδιών σε μαθησιακό και γνωστικό επίπεδο

-        τις σχέσεις μεταξύ αδερφών μέσα στην οικογένεια

-        τις σχέσεις ανάμεσα στο ζευγάρι

-        τις σχέσεις της πυρηνικής οικογένειας με την διευρυμένη (εμπλοκή παππούδων – γιαγιάδων)

-        τα θέματα και τις δυσκολίες που προκύπτουν και εξελίσσονται τις διάφορες περιόδους της ζωής του παιδιού (βρεφική ηλικία, νηπιακή ,  εφηβεία)

-        και ό,τι άλλο μπορεί να απασχολεί ή να προβληματίζει το άτομο που συμμετέχει στην ομάδα για οποιοδήποτε θέμα

553751_379765085444870_1373495840_n

Είχατε μια συγκεκριμένη αρχή, ένα ρητό που πάντα τηρούσατε καθώς μεγαλώνατε τα παιδιά σας;

Θα χρησιμοποιήσω τους στίχους της «Ιθάκης» του Καβάφη «σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις… Το φθάσιμον εκεί είναι ο προορισμός σου…», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους εξηγήσω ότι η ζωή μας δεν είναι ένα εύκολο και ευχάριστο ταξίδι πάντα, θα αποκτήσουμε καλές και κακές εμπειρίες, μέσα όμως από την ζύμωση αυτή δεν πρέπει να χάσουμε την πίστη μας και τον δρόμο μας…

Ως γυναίκα επιχειρηματίας τι θα συμβουλεύατε όλες αυτές τις γυναίκες που σήμερα  έχουν χάσει την ελπίδα, που ενδεχομένως έχουν χάσει τις δουλειές τους;

Η εργασία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό για την σύγχρονη γυναίκα, δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν παλέψει για το δικαίωμα αυτό και κέρδισαν το στοίχημα της εργασιακής ισότητας. Το γεγονός ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει θέσεις πολλούς ανθρώπους εκτός εργατικού δυναμικού, δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο να χάσουμε την ελπίδα και να παραιτηθούμε. Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα, καλούμαστε για άλλη μία φορά να παλέψουμε ακόμα περισσότερο για το καλύτερο και θα τα καταφέρουμε.

Μπορείτε να μας κάνετε μια πρόβλεψη για το μέλλον; Πώς και πότε πιστεύετε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση αξιών αλλά και την οικονομική κρίση; Η Ελλάδα θα τα καταφέρει;

Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον. Θεωρώ ότι όλος αυτός ο κοινωνικός και οικονομικός εκμηδενισμός, μας έχει κάνει να στραφούμε στα ουσιώδη, στην οικογένεια, στους φίλους, στην αγάπη και στα απολύτως απαραίτητα αγαθά. Η συνταγή της ανάκαμψης όμως δεν είναι καταγεγραμμένη. Πιστεύω όμως ότι εάν γίνουμε όλοι μας καλύτεροι άνθρωποι, στραφούμε προς τον συνάνθρωπό μας, υιοθετήσουμε πιο ανθρωποκεντρικά πολιτικά μοτίβα και θέσουμε διαφορετικές προτεραιότητες, θα έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές, μία καλύτερη ζωή.

INFO KIDS2

Πληροφορίες

Το Σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού» Λειτουργεί καθημερινά στην οδό Στησιχόρου 15- Κολωνάκι (Τηλ: 210-7293404 & 210-7215901 & mail: info@filoitoupediou.gr)

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα http://www.filoitoupediou.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.