Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Μαθαίνουμε τα πάντα για την ανατομία του δέρματος

Μαθαίνουμε τα πάντα για την ανατομία του δέρματος

Girl_with_lotion_on_her_noseΟλόκληρο το σώμα μας καλύπτεται από δέρμα για να προστατεύεται και να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία. Το δέρμα είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας.

Είναι ζωντανό από μέσα αλλά νεκρό εξωτερικά. Το νεκρό στρώμα διατηρεί το σώμα αδιάβροχο και το προστατεύει από επιθέσεις και εισβολές βλαβερών βακτηρίων. Το εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας λέγεται επιδερμίδα. Καλύπτεται από τρίχες και πόρους, μικροσκοπικές δηλαδή τρυπούλες από τις οποίες βγαίνει ο ιδρώτας. Κάτω από την επιδερμίδα υπάρχει ένα ζωντανό στρώμα δέρματος που λέγεται χόριο ή δερμίδα.

Όταν κρυώνουμε, οι μύες στη βάση των τριχών μας σφίγγονται ή αλλιώς συστέλλονται, με αποτέλεσμα οι τρίχες μας να ανασηκώνονται. Το δέρμα εμφανίζει παντού μικρά εξογκώματα και τότε λέμε ότι "ανατριχιάζουμε".

dermatologia-newΤο δέρμα είναι το μέρος του σώματος που βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένο στον έξω κόσμο. Είναι πολύ εύκολο να γρατζουνιστούμε, να κοπούμε ή να κάνουμε μελανιά. Αν όμως το δέρμα τραυματιστεί, επουλώνεται πολύ γρήγορα.

Το δέρμα όλων μας περιέχει μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη. Χάρη σε αυτήν το δέρμα μαυρίζει όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι. Το σκούρο δέρμα περιέχει περισσότερη μελανίνη από το ανοιχτόχρωμο.

Οι φακίδες δημιουργούνται σε σημεία του δέρματος όπου υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα μελανίνης. Οι φακίδες αυξάνονται και σκουραίνουν όταν έχει ήλιο και ξεθωριάζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.